本區搜索:
Yahoo!字典

會考放榜祝捷+詛罵區

點解我maths a左,amaths得c???
86/110都c???
好嬲呀我要appeal

回覆 #28 michaelim 的帖子

算啦
考試局係無能

你作文5星, 想問你作邊條

引用:
原帖由 09ce考生 於 2009-8-6 02:37 PM 發表
算啦
考試局係無能

你作文5星, 想問你作邊條
我作有朋自遠方來..

引用:
原帖由 Einstein 於 2009-8-6 12:25 PM 發表
點解我maths a左,amaths得c???
86/110都c???
好嬲呀我要appeal
我89分 B左
今年條CURVE都幾高-.-
有同學92分都B (唔知佢有冇預自已高左)

回覆 #35 michaelim 的帖子

你點攞5星
講吓內容...

我作呢條, 但lv1

引用:
原帖由 09ce考生 於 2009-8-6 03:20 PM 發表
你點攞5星
講吓內容...

我作呢條, 但lv1
我用記事形式作
第一段講我去機場接佢
心理描寫,由緊張到興奮,同埋場景既對比..
之後第2段形容佢既樣,多D排比句
之後一路講係香港既行程
最後一段,首尾呼應
其實我贏既地方,,主要係修飾D句子好,詞彙多,首尾段佈局好
MARKER最BUY呢D
P.S.中段內容係好廢,但都有用成語修飾果D

回覆 #38 michaelim 的帖子

不如又講吓我寫d咩

第一段都係接機, 緊張到興奮, 太奈冇見佢, 個樣唔記得

第二段 形容佢個樣 + 去荼餐廳飲荼

第三段 小趣事+兩地既差異

第四段 結尾, 用一碟飯來呼應

靚句我都有, 唔多(但一定唔會LV1掛), 靚字可能較少
首尾我係有佈到
點都冇理由LV1 ?
燥哂底, 一定要appeal

引用:
原帖由 09ce考生 於 2009-8-6 03:33 PM 發表
不如又講吓我寫d咩

第一段都係接機, 緊張到興奮, 太奈冇見佢, 個樣唔記得

第二段 形容佢個樣 + 去荼餐廳飲荼

第三段 小趣事+兩地既差異

第四段 結尾, 用一碟飯來呼應

靚句我都有, 唔多( ...
作文比較主觀,你appeal完,搵到個唔同既marker可能有唔同睇法..
但多D整句散句配合,多D緣情寫景整靚畫面,多D靚詞靚字,字體好D
其實已經高分到

回覆 #40 michaelim 的帖子

因為marker 唔知我係男定女
所以我當我自己同我個fd(朋友)係女
我描寫女仔好叻
因為死背過一d形容手法

係mock 用過呢一招描寫女仔
學校比我65分
係ce = lv4/lv5 中間
我諗住今次應有lv4 掛
冇理由lv 1

引用:
原帖由 09ce考生 於 2009-8-6 03:39 PM 發表
因為marker 唔知我係男定女
所以我當我自己同我個fd(朋友)係女
我描寫女仔好叻
因為死背過一d形容手法

係mock 用過呢一招描寫女仔
學校比我65分
係ce = lv4/lv5 中間
我諗住今次應有lv4 掛
冇理由lv 1
咁真係唔知點解你得LV1..只可以話你唔好彩-.-
祝你APPEAL成功
但唔好太大期望-.-我覺得APPEAL 升到2GRADE 已經好好彩
(因為考評局總唔會想承認自已錯處+想吞走你D錢-.-)

回覆 #42 michaelim 的帖子

明白考試局既作風..

題外話. 你原校直升?

引用:
原帖由 09ce考生 於 2009-8-6 03:50 PM 發表
明白考試局既作風..

題外話. 你原校直升?
係...拎到張CERT果陣都呆左..咩都諗唔到-.-
事事但但就填左張FORM,入左原校

引用:
原帖由 michaelim 於 2009-8-6 03:19 PM 發表

我89分 B左
今年條CURVE都幾高-.-
有同學92分都B (唔知佢有冇預自已高左)
今年條curve唔係應該低左至岩咩
唉我對左官方答案真係有八十幾

回覆 #36 michaelim 的帖子

I got Amaths A for 93/110

回覆 #45 Einstein 的帖子

八十幾一定冇可能得C
我對左答案 得七十幾分 都有B
AL is coming

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。