本區搜索:
Yahoo!字典

[其他] 會員goodluck888 申請多帳號一事

引用:
原帖由 Ronald_Chui 於 2009-9-18 08:27 PM 發表
會員可事先向管理團隊通報及作申請。至於用同一部電腦上小卒的技術問題,不是論壇能控制的。
咁點解唔可以用兩個ac或以上?
我只係想知- -

回覆 #32 Leona 的帖子

用兩個AC以上黎做甚麼,這問題就如你不可能在香港有兩個身份吧。
一般我們是以IP作識別的,但對於兄弟姊妹此情況,會員如有提出這方面的申請,論壇可不會禁止。

引用:
原帖由 goodluck888 於 2009-9-18 08:20 PM 發表
兩事並非混同...我而家的感覺就好似被人出賣咁 咁難受
我都知兩事唔係混同
但的確係因為你係關於十月兄個帖度自首攪到而家田地...............
>>>閱讀分享區<<<

I am studying at HKUST! If you have any questions regarding HKUST and any programmes, you are welcomed to contact me!

引用:
原帖由 catter_kir 於 2009-9-18 09:31 PM 發表

我都知兩事唔係混同
但的確係因為你係關於十月兄個帖度自首攪到而家田地...............
所以咪 坦白反而要死 囉= =

引用:
原帖由 Ronald_Chui 於 2009-9-18 08:51 PM 發表
用兩個AC以上黎做甚麼,這問題就如你不可能在香港有兩個身份吧。
一般我們是以IP作識別的,但對於兄弟姊妹此情況,會員如有提出這方面的申請,論壇可不會禁止。
咁不如因幾重ip問題而欲禁言前先問發生咩事...
>>>閱讀分享區<<<

I am studying at HKUST! If you have any questions regarding HKUST and any programmes, you are welcomed to contact me!

引用:
原帖由 Ronald_Chui 於 2009-9-18 08:51 PM 發表
話說我試過因為係第二個論壇唔記得pw
又唔記得email所以開多個ac
點知就比果個壇block左

另外我係第二個壇度玩
因為個id有我出生年份
想同人交收又唔想俾人知道我幾多歲
所以我又會用第二個ac for交收

香港唔可以有兩個身份
世界各地都係
之不過上面提及ge係現實世界
e個係網絡世界
我msn同blog都開左幾個啦

我明白壇有壇規
之不過我覺得開多幾個ac又無咩大不了
可能只係會加重論壇空間

只係想反映下...我覺得e條規則幾有問題...
即係...我覺得無必要搞到delete ac囉
所謂輕判其實都太重- -

仲有....有一樣野我成日都覺得好乞人憎
一旦果個人俾人delete左ac
連帶佢之前發表過ge言論都hide埋
有時佢講d野係有用架
hide左都無得睇

回覆 #37 Leona 的帖子

其實係呢件事之前,我都完全唔知小卒論壇係唔比人開分身,而且居然會罰得咁重......
因為睇其他論壇既經驗,開分身係一個極為普遍既行為 =.=

但如果論壇真係有呢個壇規,我覺得高層應該籍此事加強對會員宣傳
因為我覺得......有好多會員係唔知會有呢條壇規......

掉返轉頭,開分身黎做乜呢?
係申論帳號時本論壇沒有規定會員必須填上某些涉及個人私隱的資料,如生日日期、住處、電話等。

都是那句,我明白大家對開分身的普遍性及認可意見相異。但其他論壇的會員開設分身,用途何在? 這些行為在本壇常見嗎?
R想指出的,是開設分身基本上沒有必要,而禁止會員開設分身,是為了不讓會員逃避責任,及利用分身作上文提及的行為。

引用:
原帖由 Ronald_Chui 於 2009-9-18 09:51 PM 發表
掉返轉頭,開分身黎做乜呢?
係申論帳號時本論壇沒有規定會員必須填上某些涉及個人私隱的資料,如生日日期、住處、電話等。

都是那句,我明白大家對開分身的普遍性及認可意見相異。但其他論壇的會員開設分身 ...
本相安無事 分身其實一小問題
要杜絕的只係堆搞事的人重返論壇
而唔係應該要懲罰個堆本身無問題的會員的人呀

唉 想落想落 真有本末倒置之意味呀~
唉...

回覆 #40 goodluck888 的帖子

有沒有問題,準不能是犯規的會員自行判別吧。正正因兩者性質不同,管理團隊才不會一概而論。還是請閣下稍等。

提醒: 冇睇清楚壇規=>犯錯也情有可原
那是否代表會員犯下其他的諸規,也能寬大處理,不需予以追究?

回覆 #41 Ronald_Chui 的帖子

好...我惟有等管理團隊的意見

引用:
原帖由 Ronald_Chui 於 2009-9-18 10:01 PM 發表
有沒有問題,準不能是犯規的會員自行判別吧。正正因兩者性質不同,管理團隊才不會一概而論。還是請閣下稍等。

提醒: 冇睇清楚壇規=>犯錯也情有可原
那是否代表會員犯下其他的諸規,也能寬大處理,不需予以追究?
所以我就此事 向壇主作小建議為參考 希望日後能根治這問題
當然 唔知唔係等如無罪...呢個相信大家都有共識...
至於...會員犯下其他壇規 能不予追究....當然唔係啦...只不過係 要視乎情況 對症下藥輕重 作出恰確的判斷 才是較佳的處理方法...
同埋..仲要視乎不同的情況(如:動機、用途等)作一併考慮 才能得出完滿的解決方法...既能服眾 又能明法 何樂而不為呢...

呢個就係我的建議了

引用:
原帖由 風花。飛雪 於 2009-9-18 09:45 PM 發表
其實係呢件事之前,我都完全唔知小卒論壇係唔比人開分身,而且居然會罰得咁重......
因為睇其他論壇既經驗,開分身係一個極為普遍既行為 =.=

但如果論壇真係有呢個壇規,我覺得高層應該籍此事加強對會員宣傳
...
加強宣傳是必要
我都唔知

PS扣100分都心痛啦= =要發同吹水好耐帖先有架

其實有點不明所以,想問「遊戲帳號」=「論壇帳號」?
不然為什麼為了玩遊戲而開帳號會影響論壇?
回首一看,盡是荒唐,莫怪道:年少輕狂!

goodluck888 提到
扣1/2 積分 = 坐30年監

好明顯
禁止訪問 = 死

咁開新account = ?
小弟let 新account = 生好多個bb (法例只許生一個bb)
生bb 罪不至要咁慘掛..

可否講明罰則
點解要扣1/2?
係兩位超版ge決定, 還是所有版主/超版進行公投得出的結果?

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。