本區搜索:
Yahoo!字典

[問題] 單元二: 今日香港; 法治與社會政治參與

單元二: 今日香港; 法治與社會政治參與

我係今年REPEATER;
見到通識有D題目真係無從入手
依兩條唔知點答好

1. 中央政府為何反對現在廢除功能組別?

2. 立法會的選舉和分組點票方式,在何等程度上體現了〔平等〕的價值?

試從表面和實際兩方面加以討論。

有冇D答題方向可以提示下@V@

Q1如果我咁答得唔得 = =""

現時大部分功能組別議員皆有親中建制派背景,

因此若出現了不合中央政府的政治方案,

它可以操控投票結果, 使該方案被否決。

問你:
1)中央對香港的思維定勢和既定方針是什麼????

引用:
原帖由 021044 於 2010-9-29 12:10 PM 發表
問你:
1)中央對香港的思維定勢和既定方針是什麼????

兼顧香港社會各階層的利益,

有利於資本主義經濟的發展,

既保持原政治體制中行之有效的部分,

也要循序漸進地發展適合香港情況的文主制度。(?)

中央對香港政制發展訂立的基本原則:
循序漸進、均衡參與、穩步推進

中央對香港的思維定勢和既定方針:
「商人治港」、「經濟掛帥」

原因:
因為在中央看來,香港主要是一個商業城市,經濟是香港的基石,繼續保持在全球經濟格局中的獨特地位,對香港至關重要,所以工商界專業界對政治的參與必不可少,而功能組別的設置正正就是為了令工商界專業界代表可以據位參政。中央一直以來不願取消功能組別,主要是擔心工商專業界在立法會內沒有適量的席位,反而由泛民主派人士控制議會,民粹主義抬頭,福利主義橫行,最終會損害香港的傳統優勢及國際商業中心的地位。

引用:
原帖由 021044 於 2010-9-29 01:54 PM 發表
中央對香港政制發展訂立的基本原則:
循序漸進、均衡參與、穩步推進

中央對香港的思維定勢和既定方針:
「商人治港」、「經濟掛帥」

因為在中央看來,香港主要是一個商業城市,經濟是香港的基石,繼續保持在全球經濟格局中的獨特地位,對香港至關重要,所以工商界專業界對政治的參與必不可少,
而功能組別的設置正正就是為了令工商界專業界代表可以據位參政。中央一直以來不願取消功能組別,
主要是擔心工商專業界在立法會內沒有適量的席位,反而由泛民主派人士控制議會,
民粹主義抬頭,福利主義橫行,最終會損害香港的傳統優勢及國際商業中心的地位。

原來要由依個方向答架
好彩開POST問一問 ..
如果唔係聽日可能FAIL
BTW如果我答我係#1個答案 ..
會唔會有分架
THANKS A LOT

好抽象
如果題目係6分~~~~~
我只會比1-2分

回復 1# xxyy9389 的帖子

現時大部分功能組別議員皆有親中建制派背景,   (唔係全部都係親中的)(你又知建制唔會帶我地去到民主)因此若出現了不合中央政府的政治方案,它可以操控投票結果, 使該方案被否決。 答呢d題目一定唔可以用大激進的字眼操控??仲有如果你咁答得一個point條題目十分的話有3分都唔錯+多句 欠缺多角度思維

通識教育 答問題 太激進..
系完全吾會有好處..
- 等人覺得吾夠客觀 欠說服力
- 久缺多角度

考試為本, 仲有2個要預防:
- 以免改卷者與你立場不一
- 評分標準有一項為'價值觀錯誤者不會獲得2分以上的分數'(之類, 老師講), 若因政見或偏激令考官心生忘想法, 一定死梗..

引用:
原帖由 021044 於 2010-9-29 06:43 PM 發表
好抽象
如果題目係6分~~~~~
我只會比1-2分
OIC ..
THANKS BRO

引用:
原帖由 kaisanglo 於 2010-9-29 07:15 PM 發表
現時大部分功能組別議員皆有親中建制派背景,   (唔係全部都係親中的)(你又知建制唔會帶我地去到民主)因此若出現了不合中央政府的政治方案,它可以操控投票結果, 使該方案被否決。 答呢d題目一定唔可以用大激進的字眼操 ...
引用:
原帖由 **txt 於 2010-9-29 07:30 PM 發表
通識教育 答問題 太激進..
系完全吾會有好處..
- 等人覺得吾夠客觀 欠說服力
- 久缺多角度

考試為本, 仲有2個要預防:
- 以免改卷者與你立場不一
- 評分標準有一項為'價值觀錯誤者不會獲得2分以上的分數'(之類 ...
.. 原來係咁
紅字個個真係唔講唔知
希望聽日個QUIZ可以順順利利啦
THANKS 巴打們

價值觀錯誤者不會獲得2分以上的分數?.....
聽邊個講? 完全未聽過喎
DSE有可能有依條規例咩?

1. 中央政府為何反對現在廢除功能組別?
大抵同意上面師兄回答 雖然我覺得現實黎計中國其實唔需要香港都OK
但AT LEAST係現在需要 長遠有上海
咁通識當然係答考官鐘意既

2. 立法會的選舉和分組點票方式,在何等程度上體現了〔平等〕的價值?

試從表面和實際兩方面加以討論。
條題目有啲問題 選舉係直選定功能組別先? 直選確保人民有投票權利 功能組別以官腔講法係保障不同團體有效表達意見
至於分組點票 睇返一啲負責起草基本法既人有講過 分組點票係目的為建制護航
但係一定要講既話 咪話兩邊都有平等地位 避免政策向邊一面傾斜
同埋呢條題目有強烈既立場(已假設為平等)包埋係入面 係一條出得好差既題目

回復 11# bhesv 的帖子

我都吾清楚.. 系我老師講..
但係總之寫得太偏激都吾好啦..

太偏激係通識科答題大忌~~~

原來係咁.....完全沒溫過

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。