本區搜索:
Yahoo!字典

和平討論...日本侵華及六四的比較

和平討論...日本侵華及六四的比較

有一日
我見很多年輕人要強調六四一定要平反
要等中共認清歷史
又話中共點不該法
咁我問佢地
日本侵華其實日本咁耐都冇官方承認過,冇向中國道歉,冇兌換番軍票, 點解你地對2件事感覺差咁遠?
其實日本幾屆的政府同中共的手法冇咩 分別,都係嘗試合理化件事,不認屠殺人民,不道歉,同埋不會有甚麼補償(因為合理化左)
但佢地就話其實件事過左咁耐,很多90後都冇經歷過侵華,所以都冇咩感覺
其實好多90後都冇經歷過64
我不是要說平不平反64好 我只想看看大家對此兩事的意見
為何感覺差咁遠?
純反共?聽取香港某些政客的宣傳?還是有咩原因?
如有曾去過64晚會的你們,你們又會不會去參與每年要求日本兌換軍票,要求日本政府道歉的示威呢

希望大家用自己立場發表意見,不要說甚麼中共要求日本道歉自己就不道歉的言論
人家錯不錯不是這POST的重點 因為我不是為中共平反
重點是大家對此2件事的取態

第一,兩件事不可混為一談,
第二,自己國家歷史都5承認,如何叫日本承認
第三,六四禍害廷續至今,但日本侵華已沒大影響
第四,叫日本承認侵華,涉及外交角力,非一朝一夕可行,再者日本5承認,吹日本5帳
第五,日本侵華較久,六四較近

我作為90後,兩者身同感受,有親人經歷兩者

引用:
原帖由 thomass8 於 2011-5-26 12:49 AM 發表
有一日
我見很多年輕人要強調六四一定要平反
要等中共認清歷史
又話中共點不該法
咁我問佢地
日本侵華其實日本咁耐都冇官方承認過,冇向中國道歉,冇兌換番軍票, 點解你地對2件事感覺差咁遠?
其實日本幾屆的政府 ...
其實好多90後都冇經歷過64
also
好多90後都冇經歷過日本侵華

有共產黨企喺度一日, 就唔會有六四平反嘅一日。

引用:
原帖由 heman 於 2011-5-26 10:31 AM 發表
平反左就多一個議題比人講,形像都好D!

我覺得今年六四會冷淡左好多

第一,兩件事不可混為一談,(點不能?)
第二,自己國家歷史都5承認,如何叫日本承認(我E+冇評論中共對OR 錯,只叫你評論對2者的看法, 人家殺人等於你都可以殺人)?
第三,六四禍害廷續至今,但日本侵華已沒大影響(2者各有受害人,你口口聲聲說有家人經歷過2事 你這樣說公平?)
第四,叫日本承認侵華,涉及外交角力,非一朝一夕可行,再者日本5承認,吹日本5帳(吹日本5帳=你要認同?)
第五,日本侵華較久,六四較近(咁過多10年後係咪就=忘記64?)

其實我的重點係.....
人家錯不錯不是這POST的重點 因為我不是為中共平反
重點是大家對此2件事的取態
你第2點已經違反左
第一點冇意思= =
你的論點只係時間較久...
同埋外交問題(姐係如果其他國家殺左中國一萬人人地不道歉你就可以接受因為外交,中共殺左自己一萬人你就要反對?)
唔好唔記得你冇人地乎不代表你就要接受

用番你的句
再者日本5承認,吹日本5帳
咁如果我說再者中共5承認,吹中共5帳
你又點睇

引用:
原帖由 heman 於 2011-5-26 10:31 AM 發表
各下不是回應我這POST就麻煩你出去

修身,齊家,治國,平天下
未安國,怎平天下?
要日本承認,必須要中國在外交上強大,
再者日本人大部份不承認中日侵華,是因為日本政府愚民政策
我地嬲嘅應該係日本政府,但我地小市民能做甚麼?工作上只能由中國以國家層面爭取
相比起六四,六四係全中國人o既事,係學生嘅事,我地心同感受
做錯嘅係中國政府,如果唔靠我地自己中國人努力,如何平反?

說好和平討論,但你好像有點兒歪曲本人論點,

說起影響,
日軍侵wa,事件經過多年洗禮,不少當事人已經去世,我地受到咩影響呀?
相比起64,64後中國實行高壓統治,拑製人民自由,影響至今,香港亦受影響,
受影響嘅係中國十三億人,不少人因此而座監
兩者一比較,便知熟輕熟重

討論的是兩者態度,並非是否承認兩件事,我態度係兩者都承認,但我認為平反64是可做的,平反侵wah係我地個人層面做不到

再引用呂智偉名句:平反了又如何?
64:可維護全中國人自由
侵華:還亡者一個公道,但難免會引起反日情緒,這是不智行為,之前都有不少例子

引用:
原帖由 yeungwk91 於 2011-5-27 06:26 AM 發表
討論的是兩者態度,並非是否承認兩件事,我態度係兩者都承認,但我認為平反64是可做的,平反侵wah係我地個人層面做不到

再引用呂智偉名句:平反了又如何?
64:可維護全中國人自由
侵華:還亡者一個公道,但難免會引起反 ...
64:難免會引起主權動蘯,藉此有外國勢力入侵
侵華:向世界宣揚反戰迅息,促進世界和平。
睇你點睇嘅啫

己身不正,如以正人

回覆 12# nelson.choy94 的帖子

以共產X角度 :難免會引起主權動蘯,藉此有外國勢力入侵   YES
以國家/人民角度 : 短期動蘯換來長治久安,獲得自由,

引用:
原帖由 yeungwk91 於 2011-5-28 10:57 AM 發表
以共產X角度 :難免會引起主權動蘯,藉此有外國勢力入侵   YES
以國家/人民角度 : 短期動蘯換來長治久安,獲得自由,
真係咁自由,美國擊斃拉登事後才通知伊拉克政府,咁都冇問題
共產X瓜後,美國可能在中國境內ko某知名人物都唔使通知聲

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。