本區搜索:
Yahoo!字典

和平討論...日本侵華及六四的比較

引用:
原帖由 yeungwk91 於 2011-5-27 06:26 AM 發表
討論的是兩者態度,並非是否承認兩件事,我態度係兩者都承認,但我認為平反64是可做的,平反侵wah係我地個人層面做不到

再引用呂智偉名句:平反了又如何?
64:可維護全中國人自由
侵華:還亡者一個公道,但難免會引起反 ...
64:難免會引起主權動蘯,藉此有外國勢力入侵
侵華:向世界宣揚反戰迅息,促進世界和平。
睇你點睇嘅啫

引用:
原帖由 yeungwk91 於 2011-5-28 10:57 AM 發表
以共產X角度 :難免會引起主權動蘯,藉此有外國勢力入侵   YES
以國家/人民角度 : 短期動蘯換來長治久安,獲得自由,
真係咁自由,美國擊斃拉登事後才通知伊拉克政府,咁都冇問題
共產X瓜後,美國可能在中國境內ko某知名人物都唔使通知聲

引用:
原帖由 yeungwk91 於 2011-5-28 04:32 PM 發表
100%自由,哈哈,中大民主女神事件,艾未未塗鴉事件,
最近打壓網上電台,補選修例,連之前香港記者協會都話香港自由空間被逐斬縮少
唔係阿X話,香港點會變成咁

再者我重來都沒有說過我不承認侵wah或者忘卻或者不應平反 ...
中大民主女神事件:咁個像真係有危險嘛
艾未未塗鴉事件:本身塗鴉就係犯法,佢做得咁揚,就當然要擦走
艾未未:咁佢出d野真係兒童不宜嘛
補選修例:個個政策都'公投'你有冇咁多錢

引用:
原帖由 yeungwk91 於 2011-5-28 05:35 PM 發表
其實你應該睇多d,唔好淨係睇表面
中大民主女神像係警方故意拘留,
塗鴉係犯法,但係有必要用重案組追查?
補選修例,係針對五區公投,針對係無問題,
但咁大件事,事前未經過公眾咨詢,霸王硬上弓,
針對左五區公投,咁馬 ...
中大民主女神像:整親人邊個揹,未又係政府
塗鴉:他們在敏感時期藉敏感話題犯法,個個有樣學樣,咁清潔阿嬸未好唔得閒
補選修例:「交津漠視市民民意,我們五個再'公投'一次」某某某某某議員說。

引用:
原帖由 yeungwk91 於 2011-5-28 06:37 PM 發表
你望番前一個回覆,補選仲有好多原因,生病,死亡,犯法,
補選修例,反對原因:重點係無公眾咨詢,同違反選舉同比例代表制嘅精神,唔係因為針對五區公投
如果話公投事件係玩野,係浪費錢,咁五十萬人陪佢玩,咁嗰 ...
首先雖然名為公眾娛樂,但實際還包括展覽,運動展覽,比賽,賣物會。因 此支聯會所搞的活動是屬於法律的公眾娛樂。

由於公眾娛樂會佔用地方,有大量市民參與,主辦單位需要照顧消防設施及通道,公眾秩序。因此, 申請臨時公眾娛樂牌照需要遞交所需圖則。圖則要繪示可容納的人數及通道、走廊、出路、座位或可供坐立地方的間距及闊度。既然沒有申請臨時牌照,那麼就是沒有授權的活動,警方自然沒收活動有關的物品。
refer to
http://flyinghorse2007.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2319647
你要知道立法會議員的選舉制度都不是民主
補選修例: 仲公詢咨詢!
艾未未作品: 我相信絕不能在小學、幼稚園出現
塗鴉,警方處理方法:有何不當,請註明

引用:
原帖由 yeungwk91 於 2011-5-28 07:23 PM 發表
立法會補選修例係適用於民選議員,涉及公眾利益,
0甘你係咪姐係認同政府係呢次處理不當
艾未未作品有係幼稚園,小學出現嗎?其實我唔明關艾未末乜事
塗鴉事件,警方動用拘捕殺人犯,政治重犯嘅部門做野,
在地方選區選舉中,選民有權投單票予某一份名單(選票上所示者),而沒有權投票予任何個別候選人。
即是說本來我想投長毛,但因他跟李卓仁是同一份名單,結果畀李卓仁做咗.Oh!民主嗎?立法會補選修例民主得多!
我想強調艾未末應尊重中國的道德觀,顧及社會的不同年齡層!塗鴉事件:重案組拉人跟其他人拉人有分別嗎?一樣要留案底,上法庭.

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。