本區搜索:
Yahoo!字典

[學科討論] (ENGG1001)等我話你知Engineering是什麼

樓主簡直係神, 我係你口中的廢人, undergrad 的野都唔記得曬, 但而家我有$65k一個月, 但都好佩服樓主D知識咁鬼勁(by the way 我是 Civil 人), by the way 我覺得 charter 是有難有易, 就 civil graduate 而言, MHKIE civil 是極易, MHKIE Structural 是難, MHKIE Geotechnical 是超勁喪爆難, 故此我都只係得 MHKIE Civil

搵錢來計, civil 是OK的, 雖然七至十年後會減少, 但爛船都有三分釘, 實有野做

但我同意civil 的research 已經無咩好研究, 因為好多野都已經法例化左, 你要修改法例, 難難難, 要開一個新研究來推翻現時法例, 係超勁喪爆難, 如果有志於research 唔好讀civil了

引用:
原帖由 Automaton 於 2014-7-12 12:23 PM 發表

PURE & Traditional Mech & Civil 的確是dead field (dead指research dead, 而train engineer這個永遠不會dead)
不過也不是完全dead
搞environmental 就是出路, environmental 永遠不會dead再者, pure Civil/Mec ...
可惜 environmental 係香港無咩用, 無用的意思是不被重視, 不被重視就好難拿 funding, 就以污水處理為例, 人地外國老早已做緊 secondary treatment, tertiry treatment, 香港都係做緊部份 有 primary treatment, primary treatment 的意思是過濾一下, 可見香港政府有幾重視 envir engineering

引用:
原帖由 Automaton 於 2014-7-12 12:23 PM 發表

PURE & Traditional Mech & Civil 的確是dead field (dead指research dead, 而train engineer這個永遠不會dead)
不過也不是完全dead
搞environmental 就是出路, environmental 永遠不會dead再者, pure Civil/Mec ...
可惜 environmental 係香港無咩用, 無用的意思是不被重視, 不被重視就好難拿 funding, 就以污水處理為例, 人地外國老早已做緊 secondary treatment, tertiry treatment, 香港都係做緊部份 有 primary treatment, primary treatment 的意思是過濾一下, 可見香港政府有幾重視 envir engineering

Ricky Wong 都有EEE大學畢業, 佢都唔係淨係得個拼博, 淨係得個拼, 死得仲慘, Ricky Wong 技術層面都好強, 加上拼博, 但佢而家都係贏兩場輪一場, 仲要炒鑊最傑既

但我出來做左十幾年野, 真係唔洗再用微積分果D, 全部都係用CODE, CODE 的算式都是加減乘除平方開方, 有些做 structural design 的同事就用電腦RUN 機, 真係分分鐘連咩係ODE 都唔記得曬

提起 Civil 研究, 我岩岩睇到一份 PhD paper, 題目類似是 Socketted H pile 的實際壓力分佈, 份 paper 的結論是, 在較深的 socketted H pile (70m+), soil skin friction 佔阻力的大概70%, rock socket 部份大約只佔阻力的30%, 但諷刺的是, 現時業界是完全 ignore skin friction 的, 即是實際設計只計算入石部份的阻力, 這差不多是業界的聖旨, 一份 paper 在可見將來好難將依樣野改變

computer science + Math double major, 邊間學校有得咁配搭? 港大就無, 其他唔知

引用:
原帖由 gthl1993 於 2015-3-5 09:32 PM 發表
如果對鐵路系統有興建
讀hku eee入邊既EE 好 定 polyu 既EE 好 定還是有科新既TSE
其實只係對power 果邊有興趣  electronics 既無咩
對D  BJT, MOSFET 無興趣
你只想讀大電, 我諗 poly U EE 適合你多D

新TSE不建議, 請人果班老 seafood 未必接受到新科目

哈哈,我吾識電子,但鐘意玩MOSFET,鐘意修理壞左既電腦底板

引用:
原帖由 gthl1993 於 2015-3-7 08:20 PM 發表

TSE 好似 幾受M記歡迎
吾通你淨係入M記咩, M 記吾請你你咪食蕉

BS 而家都好好搵,我單 project 請BS都難請到人
引用:
原帖由 gthl1993 於 2015-3-17 04:30 AM 發表

所有玩HV 都ok    但玩HV 實際唔多   多數BS

第二間U我唔知, HKU 用中文教書係死罪, 我有個阿SIR偷雞用中文教, 過幾日已被人投訴

我主修土木, 但亦有讀環境工程, 要我好簡單咁答你, 我可以答你「不好」

空泛既問題我只能空泛咁答, 因為而家環境工程主要指污水處理, 污水處理是土木工程的範圍, 所以如果想攪環境工程,

就應該去讀土木工程, 我就未聽過有人請環境工程師, 都是請土木工程師的
引用:
原帖由 man12343 於 2015-7-16 12:04 PM 發表
環境工程前景點睇

Aerospace Eng 好似幾有趣, 但香港難搵工

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。