本區搜索:
Yahoo!字典

[學科討論] (ENGG1001)等我話你知Engineering是什麼

hi, 我想問下poly u 的 Electronic and Information Engineering (即係EIE ?)
個課程係偏重於電子工程, 定係資訊工程? 又或者各佔一半?
不過我最想知兩者有咩分別?   ( 我都知自己中學生見識少   )
EIE會唔會讀到些少programming ?
(題外話,聽人講有心讀EIE唔好揀poly, 係咪真架?

引用:
原帖由 adriankwan108 於 2015-7-28 01:49 AM 發表
hi, 我想問下poly u 的 Electronic and Information Engineering (即係EIE ?)
個課程係偏重於電子工程, 定係資訊工程? 又或者各佔一半?
幾年前的記憶話我知Poly 個applied physics 專optics/optoelectronics
所以我會講electronic一點(即physics一點)
引用:
原帖由 adriankwan108 於 2015-7-28 01:49 AM 發表
不過我最想知兩者有咩分別?   ( 我都知自己中學生見識少   )
你當一個偏physics一個偏maths
簡單就是: 一硬一軟
如果你想學量子力學就去搞微電子
如果你想學預測未來就去搞information
如果你二邊都想   
對唔住,現時香港的大學太落後,沒有完善的Quamtum Computing課程 (8大合體都no way)
要去外國
引用:
EIE會唔會讀到些少programming ?
任何E都要programming
而且EIE是CS之後第二多
引用:
(題外話,聽人講有心讀EIE唔好揀poly, 係咪真架?
Em.................
你現在有沒有想專攻的領域??
如果你想搞IC,一定UST
如果你想搞微電子,Nanoelectronics,都是UST
如果你想搞Biomed,一定HKU
如果你想搞Computer Eng/Information, CU掛
如果你想搞Network, UST
如果你想搞馬克士威方程組天線雷達電磁炮, 一定CityU
如果你想光電子, Ploy掛 (其實我想講UST)
如果你想搞機械人, em....
如果你想搞量子計算, em....
如果你想搞機械學習, em....
如果你想搞太空電子, em....
如果你想搞通訊, em....間間都一樣 (不過美國超hot)
如果你想搞控制論, em....間間都一樣 (don't touch, almost dead or changed to pure mathematics already)
如果你想搞安全,編碼,密碼學, em....是但,間間都一樣

仲有咩
世界很大 沒你想像中那麼簡單
夢想沒便宜到只靠熱誠便能實現
等我話你知Engineering是什麼

現在開始本人極少上LS Forum

回覆 22# Automaton 的帖子

正方形個symbol叫咩名
倒三角形個symbol我知咩黎
但係正方形係屬於咩dimension

回覆 348# ds111018 的帖子

自行Google D'Alembert operator...
路曼曼其脩遠兮 吾將上下而求索

引用:
原帖由 Automaton 於 2015-7-28 03:55 AM 發表

幾年前的記憶話我知Poly 個applied physics 專optics/optoelectronics
所以我會講electronic一點(即physics一點)

你當一個偏physics一個偏maths
簡單就是: 一硬一軟
如果你想學量子力學就去搞微電子
...
其實如果under 唔同department 去搞同一樣既研究會唔會有咩分別?
E.G robotics 同時係Mech & EE department 其中之一既research area
Machine Leaning (EE &CS department)

引用:
原帖由 41200 於 2015-8-2 11:41 PM 發表
其實如果under 唔同department 去搞同一樣既研究會唔會有咩分別?
E.G robotics 同時係Mech & EE department 其中之一既research area
Machine Leaning (EE &CS department)
一定有分別

其實不應該由departmental 的層面去講
CS & EE 是不同department, 可以搞同一件事
例如Networking, EE&CS的Networking research都差不多,幾乎可以講是完全一樣

不過當然也有反例, Maths & EE是是不同department, 搞同一件事可以很不同
例如Algebraic Coding, Maths 的Research幾乎不會理application, 不過EE/CS research要理application, 要"可實現"

research level 一定是"it depends"
例如搞Laser
可以是搞light source, e.g. Laser emitter,要求搞到個high-energy efficiency / quantum efficiency的light source
不過搞Laser也可以是搞high resolution imaging
兩件事可以講是有關不過也可以講是幾乎不同

其實要由research group出發
你思考一下
同一個department一定會超過一個professor做同一個area的research
有沒可能個個都做同一件事???????

假如有5個Professor搞Quantum information 的research
你會覺得那5個人是搞同一件事是因為你不清楚那個area實際上有什麼unsolved problems

文學院一大堆professor研究法文
有沒可能個個都研究同一個時期,同一個文學家???????

生化系一大堆gene研究
有沒可能個個都研究同一樣野???????
引用:
原帖由 41200 於 2015-8-2 11:41 PM 發表
其實如果under 唔同research group去搞同一樣既研究已經可以有好大分別

題外話, UST Aerospace engineering 開左
以下為AE既course, 睇落去都係一半傳統MECH 一半Aerospace course
AE Major Requirement (54 credits)
Course No.         Course Title         Credit(s)
ELEC2420         Basic Electronics         3
ENGG2010         Engineering Seminar Series         0
LANG4034         Technical Communication II         3
MECH1907         Introduction to Aerospace Engineering         3
MECH1990         Industrial Training         0
MECH2020         Statics and Dynamics         3
MECH2040         Solid Mechanics I         3
MECH2210         Fluid Mechanics         3
MECH2310         Thermodynamics         3
MECH2410         Engineering Materials I         3
MECH3610         Control Principles         3

MECH3620         Aircraft Design         3
MECH3640         Aerodynamics         3
MECH3650         Aircraft Structure         3
MECH3660         Gas Turbines & Jet Propulsion         3
MECH3670         Aircraft Performance and Stability         3
MECH3680         Avionics Systems         3
MECH3690         Aerospace Engineering Lab         3
MECH4980         Final Year Aerospace Design Project         6

AE Elective Courses (9 credits from below list)
Course No.         Course Title         Credit(s)
MECH2520         Design and Manufacturing I         3
MECH3310         Heat Transfer         3
MECH4810         Unmanned Aviation Vehicle         3
MECH4820         Flight Mechanics         3
MECH4830         Aviation Systems and Logistics         3
MECH4840         Air Traffic Control/ Management         3
MECH4850         Vibration and Acoustics         3
MECH4860         Aeroelasticity         3
MECH4870         Computational Fluid Dynamics (CFD)         3

引用:
原帖由 41200 於 2015-8-4 01:10 AM 發表
題外話, UST Aerospace engineering 開左
以下為AE既course, 睇落去都係一半傳統MECH 一半Aerospace course
AE Major Requirement (54 credits)
ELEC24 ...
looks good.

Aero我咩都唔識
只知道有樣野叫aspect ratio (和機身設計有關)

引用:
原帖由 Automaton 於 2015-8-4 02:04 AM 發表

looks good.

Aero我咩都唔識
只知道有樣野叫aspect ratio (和機身設計有關)
一個人邊有可能識哂所有野
你識咁多野已經好難得, 我呢D望塵莫及
Permanent Head Damage and Mental Abuse To Human

Aerospace Eng 好似幾有趣, 但香港難搵工

香港應該無airplane design既野做,最多入haoce 做grad trainee or 做mech 工
至於外國,應該唔請中国人。。?
中国亦未必肯請香港人

我想問下。無讀過PHY入U同ENGINE係咪=自殺。
CityuJs1207(新科) 讀Mechanical/ Biomedical Eng 難嗎?

引用:
原帖由 Joeson123 於 2015-8-12 02:18 AM 發表
CityuJs1207(新科) 讀Mechanical/ Biomedical Eng 難嗎?
難, 勁難, 超難, 爆難
只係識問難唔難不如唔好讀

引用:
原帖由 Joeson123 於 2015-8-12 02:18 AM 發表
睇你最後簡咩Major?
如果簡Bio-engineering, 入面比較少Physics and math
不過都要讀d basic mechanics, fluid, electronics courses..
electronics 學下BJT, Op-amp, mesh , loop , thevenin, JFET ,etc.
mechanics 係學下F=ma, dynamics,second moment of area ,etc..
Fluid 唔清楚..

其實cityu 課程算比較淺架下, 對比UST/CU     HKU(唔清楚)
如果你數底好, 基本上會學得幾輕鬆(一理通,百理明)..
數底唔好, 就死操pastpaper 啦...
基本上依家好多大學都係出返pastpaper 既題型,再改DD..

如果你只係為考試Ok, second hons 好輕鬆
但係如果你真係想學野(非為考試), 係好難好難

算把啦, 你連 physics 都唔TAKE, 我好懷疑你係唔係真係想讀 engine囉, 除非你全部爆5**都或者會破格考慮既
引用:

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。