本區搜索:
Yahoo!字典

[學科討論] (ENGG1001)等我話你知Engineering是什麼

引用:
原帖由 shareholders 於 2015-8-16 08:46 PM 發表
算把啦, 你連 physics 都唔TAKE, 我好懷疑你係唔係真係想讀 engine囉, 除非你全部爆5**都或者會破格考慮既
有時中三選科未必諗到咁詳, 唔似以前CE理科就phy chem bio amath幾乎standard咁滯, 雖然唔知幾時開始amath少左好多人讀
即使無讀過, 有心讀都可以克服, 只不過需要努力
同埋而家工程淨係得HKU先一定要讀physics, 其他多數一至兩科science就可以
Permanent Head Damage and Mental Abuse To Human

用左幾小時追晒禁多post 估唔到可以keep住咁多年 感動
小弟今年engine fm
其實之前講果D書 eg thomas calculus 係咪得1本定係有吾同出版社 search 果時見到有幾款封面  驚買錯 (之前都無睇書習慣)
同埋想問下仲有咩同類型既書可以參考下 咩都吾係好識  有讀phy m2 但dse完就放低左幾個月  好驚讀吾黎 又吾係好知會讀咩
無讀ict 對programming果D又吾係好識.....
都吾知應該點好 求建議:(:(:(
year2先揀major 依加都未有特別想讀的major:(  有無D比較適合year1 engine的書可以參考
同埋想問下有無D咩software yr 1 engine要用

樓主 em32
我想問樓主可唔可以推介有關ME個D入門書
上個網搵(Open Course online notes etc)去個搵PUB LIB 搵
一係好深,一係根本唔太知讀邊D Topic 先 -,-

搵左本calulus 讀住先
ENG FM

引用:
原帖由 MobileSuit 於 2015-8-25 09:37 PM 發表
樓主 em32
上個網搵(Open Course online notes etc)去個搵PUB LIB 搵

ENG FM
介吾介意分享下果本calculus叫咩名
其實係咪要去大學lib借呢 但又未有學生證

引用:
原帖由 Erzo999 於 2015-8-25 05:33 PM 發表
用左幾小時追晒禁多post 估唔到可以keep住咁多年 感動
小弟今年engine fm
其實之前講果D書 eg thomas calculus 係咪得1本定係有吾同出版社 search 果時見到有幾款封面  驚買錯 (之前都無睇書習慣)
同埋想問 ...
有一系列書叫 "Schuman's Outline on XXX " (XXX = 科目名)
唔識就照根本書做,應該猴子都睇得明
再唔係就for dummies 系列,不過太low level
Schuman's Outline 正野,放心沒人同你搶, 因為大部分人都不知道這本書

當然,Schuman's outline 當 reference only
引用:
原帖由 MobileSuit 於 2015-8-25 09:37 PM 發表

樓主
em32

ENG FM
ME 讀爆mechanics of rigid body先啦
固體/硬性物質最入門

其次就thermo
Soft matter 會solve PDE solve到變晒數學研究

另外ME都要識基本electronics, 唔難, 可以好好玩
引用:
原帖由 Erzo999 於 2015-8-25 09:39 PM 發表
介吾介意分享下果本calculus叫咩名:(
其實係咪要去大學lib借呢 但又未有學生證
Thomas Calculus & Steward Calculus 其實只是出名
間間公共圖書館都有
如果沒呢2本
事但借本字典寫住"Calculus", 彩色,一大堆圖一大堆execrise 就得

千奇唔好見到有Calculus個名就借,最好個名沒其他字,如果有Calculus以外的字就最好不要借 e.g. Financial Calculus, Stochastic Calculus
世界很大 沒你想像中那麼簡單
夢想沒便宜到只靠熱誠便能實現
等我話你知Engineering是什麼

現在開始本人極少上LS Forum

回覆 364# Erzo999 的帖子

引用:
原帖由 Automaton 於 2015-8-25 10:29 PM 發表

有一系列書叫 "Schuman's Outline on XXX " (XXX = 科目名)
唔識就照根本書做,應該猴子都睇得明
再唔係就for dummies 系列,不過太low level
Schuman's Outline 正野,放心沒人同你搶, 因為大部分人都不知道 ...
Thank You
仲有同步(疱)緊 Springer 個D 書 深下

想問下無讀ICT應該點追?

引用:
原帖由 Erzo999 於 2015-8-28 19:14 發表
WHILE (don't know)
  study;
END WHILE

明?

唔明?
借書

我地個年代直情無ICT依科啦, 咪又係咁, 自己買本C++書學啦, 跟住返去自己實習寫程式,

跟住D example 做好易姐
引用:
原帖由 Erzo999 於 2015-8-28 07:14 PM 發表

我地個年代直情無ICT依科啦, 咪又係咁, 自己買本C++書學啦, 跟住返去自己實習寫程式,

跟住D example 做好易姐
引用:
原帖由 Erzo999 於 2015-8-28 07:14 PM 發表

wow thanks

筆陣:韓國的啟示 郭位 香港城市大學校長

【明報專訊】半世紀前,如果談起日本,必會聽到負面的意見;今天說起韓國,也有人表達不敢苟同的看法。就創意、創新而言,日本與韓國都有可資學習的地方,甚至在文化服務方面也令人稱道。以航空業為例,上世紀1970年代,大韓航空飛行事故頻繁,被列為「航空界安全紀錄最差的航空公司之一」。至今,韓航與任何航空公司相比,在安全與服務品質上均毫不遜色。

科技在韓國

韓國採取中央決策的模式制訂與執行科技政策,產業結構垂直整合,經營項目幾乎涵蓋上中下游所有範圍,企圖訂下汽車工業超越美國、電子產業超越日本、漢醫藥研究超越中國的宏觀願景。

韓國於1961年成立經濟企劃院;1967年將隸屬該院的技術局擴展為科學技術處,1998年升格為科技部;1999年設立以總統為主席的國家科學技術委員會。2001年,將規劃、預測、評估與調查科技的韓國科技評估及計劃研究院職能擴大,擬定科技政策,協調計劃經費,評估科研機構與科技部實施的研究計劃。

2008年,李明博主導「科學技術基本計劃577戰略」,2012年將研發預算提高到GDP的5%。發展重點產業,三星在2012年成為世界最大的手機品牌,韓國成為世界第三大造船國,並可能在20年內成為世界第三大的核電設備輸出國。

文化與科技相輔相成。寬頻應用帶動文創產業,由影視作品和時尚產業匯合而成的滾滾「韓流」,席捲全球,其動力與政府的政策分不開,發展韓國料理為「世界五大飲食之一」。韓國在制訂第一個「經濟發展5年計劃」時,提出保護汽車工業,汰劣存優,集中扶植「現代」為主力產業,開發全球市場。韓國對科技產業的投入,效果明顯、回收巨大,自有因果關係。

創新與大學

創新乃是廣義、超出數理科技,包括文藝、影視、教育、時尚、新媒體、供應鏈管理、網絡文化等。我關注韓國的發展30年,韓國面貌一再更新,除了三星和現代等科技企業成績顯著之外,輸出的社會文化,如韓文學習熱潮,經由「韓流」而成趨勢。

高錕1966年發明光纖,如今光纖足迹遍佈全球及太空,然而港府自始不曾給予扶持。設想當年若以光纖科技引領,發展通訊軟硬體及周邊技術,如能源、通訊等產業,則何須遲至今日還處於思考如何發展創新科技產業的階段?

高生產力帶來高利潤、高福利、高附加價值。1970年高錕抵港時,新加坡方立國數年,科技未起步;台灣的新竹科學園遲至10年後建立;韓國科技正處探討的初期;日本也才開始推出高品質汽車及半導體產業。而今以上各地的科技發展都遠遠走在香港的前頭。

以高等教育來說,我們常喜歡告訴人家我們的大學新。日本東京大學成立於1877年,遠不如歐洲的大學老,上海的聖約翰大學成立於1879年,只比東京大學晚兩年。許多人心嚮往之的史丹福大學成立於1891年,而遲至1946年成立的韓國首爾國立大學則早已是亞洲首屈一指的大學。

與四小龍的經濟排列相類似,新加坡的大學居首,5年內韓國的大學料將超越香港的大學居次,不是沒有道理。自我陶醉或者比較大學的年紀,實在沒道理,也沒出息。

進入知識經濟時代,企業透過諮詢、專利許可支持科研的模式在韓國獲得成功。殖民地時代的香港沒有科技政策,不難了解;但是,九七之後的香港擁有充沛人力資源,又不必負擔任何國防經費,為什麼依舊科技搖擺,繼續落後於人呢?除了社會的認知文化之外,難道不令人懷疑歷來的政府官僚除了執行過時的微管之外,不知今夕是何夕,在輔助新企業與鼓勵高教創新方面是否總是寫些空頭支票(lip service),或者我們誇誇其談的創新果真虛有其表?

中韓科技合作

中國與韓國的科技合作,始於1992年建交時。中國從歐盟及俄羅斯引進先進技術,如今在高鐵、高速電腦與衛星研製領域具備能力,長征系列被評估為經濟可靠的運載火箭。兩岸三地為何不把握時機,利用同文同語的利基,合作互補,拓寬永續發展的道路?大陸能源有限,空污嚴重,是否應把能源環保當作首要考量?

自從經歷上世紀的金融危機,韓國重新調整科技政策,規劃創新與高風險產業的研發由大學與研究機構執行,次世代的產品則由政府與民間共同出資開發。

科學創造財富,是21世紀社會的命脈,更是中產階級的支柱。前瞻性的政策與投資研發引導創新,可以促進經濟增長,擴大中產階級的層面,甚至決定一個國家或地區的興衰。韓國的興起,就是一個好的例子。

郭位
香港城市大學校長

依篇文章很值得大家反思, 香港的未來興衰, 往往取決於政府重唔重視科技發展.
當年清朝比外國列強搞到一敗塗地, 都係基於對科技的不重視所造成(好似係)

引用:
原帖由 VsDestiny 於 2015-10-17 13:52 發表
【明報專訊】半世紀前,如果談起日本,必會聽到負面的意見;今天說起韓國,也有人表達不敢苟同的看法。就創意、創新而言,日本與韓國都有可資學習的地方,甚至在文化服務方面也令人稱道。以航空業為例,上世紀1970年 ...
韓國out date啦
現在興講  以色列 啦

科技強國可以賺仲多錢
無知businessman唔識好正常
賣吹水business plan or 跑數 or 搞地產根本就是經濟毒藥

好post 不妨一推再推

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。