本區搜索:
Yahoo!字典

[學科討論] (ENGG1001)等我話你知Engineering是什麼

樓主個簡介做得好好,真正講到好多人想知既野

btw,聽完你對cs個簡介,我宜家更有heart想入去
我可以自己睇書學programming language,但一d更專門既觀念我認為真係要入到大學讀先會紮實,起碼學院會有個框架guide住你點去讀
你提到的如oop,algorithm等等,正是我更深入想學的東西
oop我相信係開發大型程序一定要識既野
- 我最近join左個整online game團,team裡有個幾有經驗的directer已經劃哂class,畫埋UMP圖,成個game的原型即刻出左黎,個一刻我先真正開始體會到oop的威力
而algorithm更唔洗講,佢可以話係電腦科的精髓。可以將一部本應淨係識0同1既電腦,搞到佢識捉象棋,仲嬴埋全球最勁個條友,都咪話唔神奇!
我真係好想學識點用電腦去解決疑難,例如最傳統的河內塔,背包問題等,我真係好想學到佢地既思路...

總之我真係好想讀電腦,希望dse成績如我所願啦!

59#講得好
知識真係無遠弗屆,尤其engine是一個practice+ theory並重的系,唔係你諗通就ok,你搞惦了concept還要處理一堆實作問題
所以我都好驚即使讀到大學,如果人唔夠勤力,讀完4年都學唔到d乜,做唔到d乜

引用:
原帖由 電波 於 2012-7-5 02:28 PM 發表
講到好深咁科 engine
我諗要以下幾種人先讀得惦Engine
超強EQ + 中等IQ
中等EQ + 超強IQ
強EQ + 強IQ

我自己最多只能做第一種人

引用:
原帖由 HATE_KK 於 2012-7-6 02:12 AM 發表
講得好!!
我都知ENGINE係好有挑戰性(難), D野係專業值得學呀, 但問題係我真係唔想咁辛苦, 又做得唔好, 出到唻又搵唔到幾多咁...

自問讀中學理科已經好唔中意覺得好辛苦+唔O岩自己, 所以雖然係想知ENGINE果D野, 暗 ...
都岩既,如果想享受U life,真係唔好揀engine(神人除外...
我諗真係hea一日都唔惦,每完一個lecture就要即刻清concept,想豐富知識就應該走去睇多d書,邊有得成日走去玩
真正令人敬佩的不是天之驕子, 而是努力對抗命運, 不斷向上的弱者.

引用:
原帖由 pic5starstar 於 2012-7-6 11:28 AM 發表

惟有勤力d補番個底
唔揀都揀左點都要讀好佢
將工程當做一種使命其實都唔錯,使命感應該唔低得過醫生、律師
無左工程,我地今日所見既大部份野都唔會出現
真正令人敬佩的不是天之驕子, 而是努力對抗命運, 不斷向上的弱者.

引用:
原帖由 miklcct 於 2012-7-6 01:48 PM 發表

唔係呀嘛?我重諗住享受U life添。我Band A放晒engine。
要好識規劃自己既生活先得,無論玩定讀書都要分秒必爭

引用:
原帖由 kcleung 於 2012-7-6 10:00 PM 發表 Science is to explain and explore our nature, whereas Engineering is to design and build any artificial entities (such as structures, systems, and processes).
I‘m curious on why you emphasize that engine is going to create some artificial entities.
Just my sense,it seems you want to remind me that engine sometimes can be a countwer-productive or wrong approach in improving our world.
Never should engineers forget human‘s close relation with nature.

引用:
原帖由 kcleung 於 2012-7-6 11:58 PM 發表
No, you have misinterpreted of WHAT I have said.

My point is that the design, creation, develop, and analyze any artificial entities fall into the fields of Engineering.  This means that its applic ...
Well, I get your point and I totally agree that we shouldn't ignore other learning area, especially, engineering and science is in one set, both of which are essential and irreplaceable
But still, it's quite strange that you say these things here....
anyway, you're such a knowledgable person that you can clearly justify yourself within a very clear logic flow

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。