本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 207

1. A. 數據庫 Databases
2. B. 數據通訊及建網 Data Communications and Networking
3. C. 多媒體製作及網站建構 Multimedia Production and Web Site Development
4. D. 軟件開發 Software Development

[ICT] 大家讀咩elective?

大家讀咩elective?

唔知大家讀咩呢?
歡迎黎緊會考既你,同埋岩岩考完既你都一齊投票啦

【ICT摘星之旅】首屆DSE 5★考生,理大雙學位http://lsforum.net/board/viewthread.php?tid=248558
了解更多 - Google: ICT摘星之旅

唔實用

想問下…邊位讀networking既?
【ICT摘星之旅】首屆DSE 5★考生,理大雙學位http://lsforum.net/board/viewthread.php?tid=248558

學校局住要揀C. 如果有得揀我會選programming或database.
可惜已經考完了, 唯有大學再讀, 一讀就係更深入既野.
真正令人敬佩的不是天之驕子, 而是努力對抗命運, 不斷向上的弱者.

引用:
原帖由 適者生存 於 2012-9-4 02:22 PM 發表
學校局住要揀C. 如果有得揀我會選programming或database.
可惜已經考完了, 唯有大學再讀, 一讀就係更深入既野.
完全同意樓上所講既野,
我都係因為學校局住要揀C...

btw, programming同database相比,database應該更易捉路

我今年諗住自修ICT,因為本身有興趣,
common sense 都叫有,但深入d就真係要學,
自修既睇朗文書夠唔夠?
希望有人解答!

引用:
原帖由 新手小子 於 2012-9-4 08:11 PM 發表
我今年諗住自修ICT,因為本身有興趣,
common sense 都叫有,但深入d就真係要學,
自修既睇朗文書夠唔夠?
希望有人解答!
朗文書應該用黎參考, 但唔好用黎做主力溫習材料.
尤其是有關cpu同各項硬件設備既知識, 其實佢講得真係唔夠深入,好 容易被誤導或一知半解.
例如cycle個到其實佢講到一舊舊, 東一忽西一忽, 每個register既function都講到唔清唔楚,  好難系統地去消化.
想掌握得好, 最好係自己上網搵多D有關文章睇下. 上GOOGLE打"computer architecture"已經搵到好多比朗文寫得好千百萬倍既教材.

網絡個面, 最難搞應該係OSI, 呢個又係朗文書講得比較唔清楚既一個topic, 要自己出去搵書睇.
OSI係關乎唔同封包由封裝, 傳送到接收既成個過程, 裡面牽涉好多唔同既layer, 唔同layer又牽涉唔同protocol, 所以如果你理解不清好可能代表你對成課network掌握得未夠仔細熟練.

其實成個ict core最講logic的topic只有三個: 算法, excel, sql. 如果你選修programming或database, 應付這些core topic應該無大問題.

不過你有興趣既話, 其實就唔洗太擔心. 因為始終中學課程, 問既野唔會好深入, 我上面提到既幾個topic, 今年都只係問左好小.
但如果你aim高grade, 就不彷自己再讀多d.

預先祝你成功吧~

真正令人敬佩的不是天之驕子, 而是努力對抗命運, 不斷向上的弱者.

引用:
原帖由 適者生存 於 2012-9-4 08:50 PM 發表
朗文書應該用黎參考, 但唔好用黎做主力溫習材料.
尤其是有關cpu同各項硬件設備既知識, 其實佢講得真係唔夠深入,好 容易被誤導或一知半解.
例如cycle個到其實佢講到一舊舊, 東一忽西一忽, 每個register既function ...
多謝大佬解答!!

CHEM + BIO

Databases

elective C

緊係C 啦,其他太難了 :'(
孔子説:「學而不思則罔,思而不學則殆。」

2013 DSE X_X??
2014 retake T_T

Software Development

引用:
原帖由 alastorsuet 於 2012-9-6 06:13 PM 發表
CHEM + BIO
Off topic...

D. Programming

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。