本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 193

1. 美貌
2. 智慧

美貌與智慧,何者較重要?

美貌與智慧,何者較重要?

而家d人越來越貪靚都睇到架啦
女的化妝,用護膚品......有d仲隆胸添~
男的gel頭,健身練肌肉......(可能係.....gay肉!)
and many more.....

但同時有好多人都覺得如果得外在美冇內在美,就好似用花紙包住一件垃圾咁wo.......
但現今的人往往又好似先睇「外表」,然後再睇人的內心.......
加上好多工作都要靠外表,甚至收入跟外表成正比.....

咁你地認為,「美貌」和「智慧」若要擇其一,邊個重要d呢?
(真係唔准一樣咁重要!)

美麗不變~

女人以貌為才
男人以才為貌

引用:
原帖由 向五星星進發 於 2012-10-15 01:59 PM 發表
女人以貌為才
男人以才為貌
咁積係男人靚仔同有才華都算有「美貌」?
但女人就只是外表才算有「美貌」,才華就唔係美?

仲有點解得咁少人投票架!
下!
家陣D靚仔靚女鼠哂去邊啊?

引用:
原帖由 香港小姐李嘉欣 於 2012-10-17 04:48 PM 發表
家陣D靚仔靚女鼠哂去邊啊?
Here

引用:
原帖由 ernesttangyukyi 於 2012-10-17 04:53 PM 發表

Here
乜你都係投「智慧」啊?
仲有你做乜奸笑?
咁你又有幾靚呀?吓!

引用:
原帖由 香港小姐李嘉欣 於 2012-10-17 04:56 PM 發表

乜你都係投「智慧」啊?
Any proof?

引用:
原帖由 ernesttangyukyi 於 2012-10-17 05:09 PM 發表

Any proof?
或者我眼大眼過籠啦!
咁你係投左美貌?
而家係1:5啦
有人投「美貌」啦!

只能說-兩者同樣重要

引用:
原帖由 e79n38 於 2012-10-17 09:16 PM 發表
只能說-兩者同樣重要
都話左只可以揀1個囉!
睇唔睇到我講咩架!
發雞盲啊?
吓!
仲唔拿拿聲答我邊樣重要d!
離題啦!

但同時有好多人都覺得如果得外在美冇內在美,就好似用花紙包住一件垃圾咁wo.......

Same here!! 我見過D好靚嘅女仔, 然後企佢隔離聽佢講野
好失望 好失望 好失望!!

外在美哩樣野, 20歲響到, 30歲呢, 40歲呢, 50歲呢?
就算整容/美容(唔知啊依家界線極模糊.容易哄人上當)技術點發達, 你老佐就係老佐.

同埋與人相處. 開頭可能會比較在意你外表.
但後來了解你品性. 被你性格吸引. 而同你成為好朋友.
咁唔係比被外表吸引而同你做朋友嘅層次更高咩..
當我們不再為考試的分數而學習時,
我們會發現書本中的知識是如此有趣

女人------>美貌

因為可以收兵同勾佬

老左個樣會變
但係有智慧係永遠都5會變 ge
5 好太樣衰就得la
2014 DSE
Core: 中國語文, English, Mathematics + M2, 通識         
Chemistry, Biology

1. 美貌

引用:
原帖由 香港小姐李嘉欣 於 2012-10-17 05:20 PM 發表

或者我眼大眼過籠啦!
咁你係投左美貌?
而家係1:5啦
有人投「美貌」啦!
Again, any proof???

引用:
原帖由 mole 於 2012-10-22 11:35 PM 發表

Same here!! 我見過D好靚嘅女仔, 然後企佢隔離聽佢講野
. 好失望 好失望 好失望!!

外在美哩樣野, 20歲響到, 30歲呢, 40歲呢, 50歲呢?
就算整容/美容(唔知啊依家界線極模糊.容易哄人上當)技術點發達, 你老佐就係老佐.

同埋與人相處. 開頭可能會比較在意你外表.
但後來了解你品性. 被你性格吸引. 而同你成為好朋友.
咁唔係比被外表吸引而同你做朋友嘅層次更高咩..
不過有時D人真係先睇外表,然後又睇做唔做得過朋友架!
哼!

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。