本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 56

1. 5

13 (23.21%)

2. 5*

12 (21.43%)

3. 4

11 (19.64%)

4. 3

5 (8.93%)

5. 2

9 (16.07%)

6. U

6 (10.71%)

7. 1

0 (0.00%)

[Eng] delete

delete

del左 仲推舊文-,-

bump~

睇左一半 個人認為最起碼有4
都無咩錯 不過我覺得你好多句都好長, 一黎容易有CARELESS MISTAKES,二黎又難睇
簡單講就係 唔夠PRECISE
我听過PK CHAN, DEREK LIU, CALVIN SUN講, 近幾年興短句, 長句已夠OUT-DATED..
你斟酌斟酌..

回覆 3# 雪橇 的帖子

thanks first.甘係咪我改長句既壞習慣到短句?同埋用多facts同details去prove我d points?
多謝 我會改進下寫作手法

第3段有少少wordy

Tone 有少許瑕疵,最好唔好先評價自己先

Commence my constructive speech

第3段有少少wordy

Tone 有少許瑕疵,最好唔好先評價自己先

Commence my constructive speech

Debate 都係講求表面謙虛,但pts要 夠 aggressive

依句一樣,太主觀

Those who refer nuclear energy to as a harmful energy producing source clearly have no idea of what benefits nuclear plants gives us

Content 用手機唔仔細睇,不過基本上涉獵哂有關既pts,最後都有番個最重要o既駁論,不過補充多d 仲好,因為反對核能最大理由就係安全問題

簡簡單單 5* 文

回覆 4# godofeng 的帖子

elaboration is a must,in fact.
你有, 但可以再再再多啲, 令整個argument飽滿而唔會漏

a typical essay in 5* grade with plain words

作得好可能係因爲讀chem熟悉d arguement方向 -6姐 其他議題冇甘好
甘多位多謝你地意見,改造係新既writing style先 今晚再po文
thx alot

回覆 5# dseso2012 的帖子

最後先念起日本引申到我想起safety
安全論點睇漏吾夠points支持 will summarize topic first next time,
另外覆6#
除左你既提議,我係咪每個point之間既關聯做得吾夠緊貼?

你肯定長句out-dated? 會否山埃?一直以來係SCMP/Time 見到人地英文咁好都用長句la, 唔用長句點有效地串連同表達?

bump~

睇黎haters如其多rofl.係咪我設定有U同lv1, 就有一班吾認同我既人投U/1呢?

引用:
原帖由 beckying 於 2013-1-24 08:19 PM 發表
你肯定長句out-dated? 會否山埃?一直以來係SCMP/Time 見到人地英文咁好都用長句la, 唔用長句點有效地串連同表達?
所以我只是覆述他們的意見

我想長短非問題, 只要無影響文意應該OK
寫短D應該係防止錯誤, 而且上文一D句子真係有D長=.=

引用:
原帖由 godofeng 於 2013-1-24 10:12 PM 發表
睇黎haters如其多rofl.係咪我設定有U同lv1, 就有一班吾認同我既人投U/1呢?
唔通全世界d人不認同你咩,考試衰左問考官why不認同你
你重同考官say你iets 7.5分?

sorry激動左

回覆 13# sai1991ku 的帖子

不如你指出我篇文有咩錯需要改善先啦 grammar哥
我都知e家d考官夠主觀 改卷都似乎吾同考官

Between level 5+ and 5*
points are well developed (although your second para. is a complete mystery to me...I don't know what atom and fission actually are!)

Some careless grammatical mistakes found like "blews up".
Some sentences lack a verb.

this is after all a good piece of writing!

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。