本區搜索:
Yahoo!字典

[Eng] 真心想發表學習English既言論.

真心想發表學習English既言論.

真心問一班臨急抱佛教既2013考生,就你地post所言,可以睇出吾到最後關頭都吾知死吾識發力讀書
你想我坦白.Okay,個個到最後1-3個月先黎發力溫英文,吾係踩你地.但see you guys in 2014.
有人竟然得反30左右日子先問如何操英文.仲想2-3成上到6成,真心講句:你地值得獲取LV3 or even higher grades嗎?
英文就如某d人強調:foundation重要(其實只係普通sub-conciousness&語感),因爲英文好多野睇你長期學習去吸收.
吾係短時間想提升就提升既科目,語文科目吾似electives,maths想短時間爆就可以有okay成績.
之前都有強調過,補習爲乜?咪又係Skills,對於考好英文:There's no shortcut.睇名師出好多5*,5**就跟風補習,果班人原本英文就Elite,補習只係佔距地英文好既原因中的5%.
有好多人係真正努力過,例如果d都明白要逼自己追bbc,scmp,writing都要不斷改善
但某d人呢?到e個關頭都問:點可以level2,3?點操reading?omg
作一篇冇人睇得明既Chinglish文想人比3你,咪正所謂自欺欺人想有安慰可以PASS到dse?
其實我都吾知點解會打甘多野,but好想對e部分既人講句.臨急抱佛腳既人,永遠都吾會過到英文E關.你可以吾信我,but ask anybody,the answer will be the same.Even including ones who are willing to teach you guys.Learning never ends,there's no shortcut to success,either take the long road or fail in the last minute struggling for so-called skills.
歡迎發表意見插我.

我同意學英文係需要長時間浸淫,
得返一個月啦,英文未必有好大進步,但 係唔係代表唔洗溫?
只能說入大學尚未成功,同志仍須努力
大家加油呀!

回覆 2# amy@chun 的帖子

我只係對部分最後一刻先黎尋求shortcut過關既人反感

引用:
原帖由 godofeng 於 2013-3-6 08:50 PM 發表
我只係對部分最後一刻先黎尋求shortcut過關既人反感
明白明白,我只是提醒大家係最後關頭加緊溫習
沒有衝突的~

回覆 4# amy@chun 的帖子

Peace.

小弟從來唔操PAPER的
我只會每日睇文章同聽新聞
我認為英文係生活的一部份..
唔係考試
更唔係枷鎖
我倒是享受接觸英文的時間
尤其是看到好句子會十分激動
所以與其依家死操爛操,點解唔一早擁有英文生活呢
講到底都係要長時間浸先有成果,依家先黎CHUR係好辛苦同進度不大

↑我學習英文既方法,想同出年考DSE既人講(2015年,2016年。。。。。都係)

引用:
原帖由 godofeng 於 2013-3-6 09:07 PM 發表
Peace.
哈哈哈哈哈哈哈........how cute you are!

2014 DSE 人..

日日都有睇 SCMP opinion 個part (除左週末冇去圖書館 or 平日 d 人霸住SCMP 成半個鐘睇唔到)
日日聽 7.30 新聞..
放長假睇故仔書... (1本)
想問下我仲有咩可以做.黎提高英文成績......  :'( :'(

感覺唔識ge 都系唔識...  除左 字認得多左... (但系寫文又唔記得)
好似冇咩進步

求提點

回覆 10# chennnnn 的帖子

欣賞你問野
最重要睇書本/小説時係可以體驗到書本情節,或者其他學習到既英文字詞代入生活中
你會發現有好多有趣既野,寫文固然參考多d scmp/letters but要睇你針對咩文
我主要睇開小説所以我short stories比較好~
放長假睇故仔書... (1本)<<not enough,我以前chur到3-4hrs睇完一本600-800page既小説(當作娛樂)
當你發現學習英文不是爲了奪分過關,你就真的活在其中,明白學習的樂趣.你就會進步

回覆 6# mr.fortune 的帖子

Agree.

引用:
原帖由 godofeng 於 2013-3-6 09:55 PM 發表
欣賞你問野
最重要睇書本/小説時係可以體驗到書本情節,或者其他學習到既英文字詞代入生活中
你會發現有好多有趣既野,寫文固然參考多d scmp/letters but要睇你針對咩文
我主要睇開小説所以我short sto ...
哭了...
我1小時睇得20頁... 查字典就唔多 ,
但系 睇得快 就 好易忽略d 情節位 ......

我有抄d 比較靚ge 句子 落自己本筆記. ← 呢d 抄落ge 反而用得到。。

不過背ge 生字 最多系認到...  writing 寫唔出 都記唔起 ......

想問下 背d 生字 你有冇分ga??  

姐系 揀住黎背..

前提...英文系level 3 左右水平ge話

回覆 13# chennnnn 的帖子

不過背ge 生字 最多系認到...  writing 寫唔出 都記唔起<好睇入吾入到狀態
你作文作到一半去到個勢通常就會自己念出
樓上都有仁兄提及英文結合生活,多d將學習到既英文應用落生活

引用:
原帖由 godofeng 於 2013-3-6 08:00 PM 發表
真心問一班臨急抱佛教既2013考生,就你地post所言,可以睇出吾到最後關頭都吾知死吾識發力讀書
你想我坦白.Okay,個個到最後1-3個月先黎發力溫英文,吾係踩你地.但see you guys in 2014.
有人竟然得反30左右日子先問如 ...
其實你讚更我.定彈更我

btw各位加油!

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。