本區搜索:
Yahoo!字典

[學科討論] (ENGG1002)等我話你知Electronics是什麼

請問電子工程第時去去到研究大腦?? 好似讀錯科.....

仲有可唔可以多講下
Computational Neuroscience, Artificial Neural Network, Fuzzy System
THANK YOU!!
****i am no university student

引用:
原帖由 we4q5we4q465 於 2016-4-20 20:11 發表

仲有可唔可以多講下
Computational Neuroscience, Artificial Neural Network, Fuzzy System
THANK YOU!!
****i am no university student
It is too difficult to discuss these issues here

我想講,不過有太大的knowledge gap(超多pre-requisite),我好難講得易明
世界很大 沒你想像中那麼簡單
夢想沒便宜到只靠熱誠便能實現
等我話你知Engineering是什麼

現在開始本人極少上LS Forum

人腦同電腦介面, 是好深的課題, 我唔敢話你唔得, 後生仔有理想係好,

不過我的意見, 如你的目標是研究大腦, 要比個清晰的目標自己, 我會覺得, 第一步是進入 MBBS / MBChB

我唔係話入讀其他科無可能研究大腦, 不過以上科目是最正路的選擇
引用:
原帖由 we4q5we4q465 於 2016-4-20 08:11 PM 發表

仲有可唔可以多講下
THANK YOU!!

引用:
原帖由 shareholders 於 2016-5-3 10:42 發表
人腦同電腦介面, 是好深的課題, 我唔敢話你唔得, 後生仔有理想係好,

不過我的意見, 如你的目標是研究大腦, 要比個清晰的目標自己, 我會覺得, 第一步是進入 MBBS / MBChB

我唔係話入讀其他科無可能研究大腦, 不 ...
我反而反對入MBBS/MBChB

因為需要讀一大堆無關的東西,而且時間太長(讀MBBS 5年之後唔去做醫生,機會成本太大啦)
MBBS/MBChB是訓練醫生,不是訓練生物學家

最好讀Bio/Biochem然後專攻Chemical Neurology仲好

Computational Neuroscience? 算吧啦,數多到根本就不是醫科人會讀的。出面是Maths department 的人研究的

想問下呢題circuit 點樣搵個適合ge loop去計個答案?
同埋electronics係咪做呢d題目就好似食生菜咁?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 ds111018 於 2016-6-22 17:54 發表
想問下呢題circuit 點樣搵個適合ge loop去計個答案?
同埋electronics係咪做呢d題目就好似食生菜咁?
張圖用來嚇人ga ja,淺野
簡化張圖先,再用standard technique, mesh / nodal 等方法就得啦
多幾個BJT / FET / diode 先開始難

巴打, 你點睇"量變帶動質變"依句說話?

引用:
原帖由 VsDestiny 於 2016-11-12 20:46 發表
點睇"量變帶動質變"依句說話?

This statement is incomplete.

Assumes:

質變 即 g(x)中的x
量變 即 f(x)中的x

想一想,假設你的量變是 f(x), 而且是f1
當 k = 0,
你的量變幾大都是廢
當 k = 1, 你的量變去到某值就會帶動質變
想一下,如果
你的量變是f2 , f3, 情怳又會怎樣?
(再講落去就會是complexity analysis, Big-O, blablabla)

Complicated but thanks!

強貼強貼強貼強貼

thankssss

很有心,感謝

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。