本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 401

1. 80-100
2. 50-80
3. 30-50
4. 0-30

[Eng] 你認為英文reading b2要做岩幾多percent dse先好做

你認為英文reading b2要做岩幾多percent dse先好做

好唔好博B2?求意見

回覆 60# l1298104754 的帖子

Just remember我個方程 B2 is always better

回覆 61# godofeng 的帖子

嗯 B2可以考慮 話晒都仲有一年先考

回覆 62# l1298104754 的帖子

你姐~考reading前1日我會上小卒搞下gag lol

你俾d choices ge range會唔會大左d呢- -"?

引用:
原帖由 Mitzi 於 2013-4-4 04:05 PM 發表
如果你講嘅緊2012 dse 卷,
個人認為b1..
上年我考做b2, 大約估計應該得6成9-7成分, 最後lv4
所以你做b2得5成, 應該可能只有lv 3
我2012 DSE 卷 計時做  
PART A 38/47分  > 80.8%
B1 36/45              > 80%
B2 27/46              > 58.7%   

PARTA  25分鍾
B1 40分鍾
B2 用左50分鍾做

我知舊年B2算易  我今年有個留班同學係舊年考DSE衰中文   佢READING 做B1  最後有4  
今年B2肯定深極多....我一定唔夠時間做.....點先有4   CRY~~~~~

回覆 65# FXhotsummer 的帖子

B1 aim higher~_~
B1: [38/47=(80.85)] +80.00*0.7=(80.85+56)/2=68.425 可能有4?
B2: (80+58.7)/2=69.35 應該有4
睇你今年b1可否高分d+保持水平 and 如果b1b2距離更大 有機會b1 *既百分比會更低

我驚如果今年B2 出深左   考評局將B1個分再乘細咁點算

BTW  舊年PART A 同 B1 太淺

同埋做B1起碼有15分鐘CHECK 卷.......

回覆 67# FXhotsummer 的帖子

B1 aim higher~but我覺得都係*0.7 因爲eaa前排有人講過

回覆 64# dragonho 的帖子

我都覺 不過改唔番了

回覆 67# FXhotsummer 的帖子

的確 我都覺A +B1好易 可惜我冇B2份卷試做

回覆 68# godofeng 的帖子

我買左份joint-us, part A 平均80
B2 平均60
應吾應該揀B2?
份練習難過上年past paper
有POEM,總分101-104,多過上年93分,
我做到無練習做,我應該做B1??

上年條curve係點?

引用:
原帖由 蝌蚪b 於 2013-4-10 03:26 PM 發表
我買左份joint-us, part A 平均80
B2 平均60
應吾應該揀B2?
份練習難過上年past paper
有POEM,總分101-104,多過上年93分,
我做到無練習做,我應該做B1??
B2平均65應該得3。。。4應為接近70%~72%(參考上年curve)但今年一定跌 因爲會深好多
但你有信心既 做B2都okay

引用:
原帖由 godofeng 於 2013-4-10 06:03 PM 發表

B2平均65應該得3。。。4應為接近70%~72%(參考上年curve)但今年一定跌 因爲會深好多
但你有信心既 做B2都okay
點解會深好多?  上年篇野淺都好多人做唔曬d LQ  
part A有d題目仲要得20幾%人岩  再深咪條curve好低?

我做2012DSE
part a:36/47 76.5%
part b1:42/45 93.3%
part b2:36/46 78.2%
但已經係幾個月前
呢排又冇做英文卷
我諗英文水平已嚴重下降
唔知做邊part好
有冇高人指點

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。