本區搜索:
Yahoo!字典

[世史] 世史DSE 5**分享

所以要睇清楚d關鍵字眼!!
引用:
原帖由 MAN` 於 2013-8-4 06:03 AM 發表
答案技巧真係好難中-0- d問題好婉轉.

我係一個重讀生,以前係用英文讀,今年就用中文讀...雖然話上年得4,今年5**...但我覺得語言唔係一個問題,如果你對英文無抗拒既話...但我自己就實建議人用中文讀,起碼唔洗專突記d歷史專用字,例如赫魯曉夫(khrustchev)等等,唔記得有冇穿錯
引用:
原帖由 今天天氣很好 於 2013-8-4 07:04 PM 發表
如果用ENG讀會唔會比用中文讀差D??

識個玩法絕對有可能,我係一個活生生既例子
引用:
原帖由 s01091039123 於 2013-8-4 08:33 PM 發表
4左 點答先拎5星星?

essay個strategy好簡單,攻死theme a or theme b,如選前者,後者就溫得冇咁勁,但都要應付到dbq...essay心得,我就暫時未有時間寫,大家可以上網搵下,如果真係想知多d可以pm me ge
引用:
原帖由 kylehokwan 於 2013-8-6 12:44 AM 發表
多謝LZ分享!!
介唔介意再講下PAPER 2 點集中溫 OR 寫EASSY方面嘅心得?

thank you .....

我History 5*,但都好想知點解上唔到5**

樓主 收到分紙未??想知5**個分

403/500, dbq 41/50; essay 24/30 question 1(hk) got 10, question 2(china) got 14, sba should be around 78...compared with other 5** candidates, my sba was lower than them. i know one of my fd getting 5** in history who only got 15 out of 30 in essay. Utimately, she still got 5** owing to her high sba score and high dbq score which were nearly full marks
引用:
原帖由 cs071020 於 2013-9-23 11:54 PM 發表
樓主 收到分紙未??想知5**個分

Dpq接近滿分咁勁!!!!

個fd係靠dbq and sba, sba拎接九十幾

請問佢Dbq幾多分??

should be around 47-48
引用:
原帖由 cs071020 於 2013-9-24 10:12 PM 發表
請問佢Dbq幾多分??

謝謝樓主 呢d分數對我好有用

如果sba唔太高,冇九字頭,essay and dbq都要高分

你開這個貼,只是提出個問題,又沒分享。俾人一種,你想借此貼抄作,叫補你。

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。