本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 121

1. 1
2. 2
3. 3
4. 4
5. 5
6. 5*
7. 5**
8. cc

[中文] 作:父親

作:父親

比下意見。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

一般的成功,主要都是靠堅持。

咁多口語妄想有5**!? :L .......淨係見到绀多口語就知唔會過3.......重要冇點绨內容.......
The Chinese University of Hong Kong

你睇完先發表偉論吧。
ps:分/grade已知

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-12-22 05:35 PM 發表
你睇完先發表偉論吧。
ps:分/grade已知

咁你post來做咩? show off?
The Chinese University of Hong Kong

字句似乎冇之前甘精煉,  btw 文章似乎看不到 【高潮】
lv4-5挂

好奇老师比左幾分

呢篇考試作的,時間關係,字句修飾方面未能完善。
高潮位:無諗 haha xd
分數:已pm
平安夜快樂!

回覆 6# tf308412 的帖子

merry Christmas and happy dse

反覆認真睇左幾次:
其實你個立意咁平凡冇可能過4... 呢篇文既文筆同選材都好一般 但係冇咩大錯 我諗攞LV3冇咩問題 MARKER好手緊就LV2

BTW 介唔介意分享下你個分?

push~~

2比多你

引用:
原帖由 dsd123 於 2013-12-25 01:49 PM 發表
2比多你
作文呢家野好主觀

試過有人公開試得3然後覆卷變5**

所以...

引用:
原帖由 tf308412 於 2013-12-25 02:11 PM 發表

作文呢家野好主觀

試過有人公開試得3然後覆卷變5**

所以...
............. -.-....其實你有冇睇過上年+2013考生5**/5*/5 ge佳作同埋考評報告?
他們篇文淨係文筆都好過你幾倍.......

2013 DSE 中文作文(level 5):
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/chi_lang/2013-Sample-CHI-Paper2.pdf

人地咪一機考試作-.-.........

利申:不識中文但有自知之明

引用:
原帖由 sai1991ku 於 2013-12-25 02:54 PM 發表

............. -.-....其實你有冇睇過上年+2013考生5**/5*/5 ge佳作同埋考評報告?
他們篇文淨係文筆都好過你幾倍.......

2013 DSE 中文作文(level 5):
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Inf ...
幾好,唔錯。

回覆 12# sai1991ku 的帖子

想問你D sample 係邊度搵  我搵唔到既   仲想問考評局有冇出卷五既SAMPLE 參考?   

就描寫文來說,你對父親的肖像描寫,心理抽寫都確實不足,甚至欠缺。文筆不過不失,少許口語還可接受,但如要提升分數便需改進一下。中學->考大學接連得不太好,令人有點適應不到,可多加展述。

應該在3-4 中間

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。