本區搜索:
Yahoo!字典

[地理] 地理科發問區

引用:
原帖由 ckh822 於 2014-4-18 01:42 PM 發表
如果一幅圖顯示一片農地
左面種滿作物,但右面冇種
咁我點分系輪耕定休耕?

我覺得個問題係:佢會唔會出D咁大爭議性既問題?

引用:
原帖由 yipkahang 於 2014-4-18 01:39 PM 發表
明白哂~~~
我想問swamp/mudflat 點樣favour formation of delta?有時見到D marking有呢個POINT
同埋我想問下  洗唔洗知埋swamp/mudflat既formation process?
1) 有冇題目或相問下。
2) 唔洗

我自己做MC
做Jyeung2013Mock
12/39
好唔妥
勁多唔明
Q7
下列哪項會增加河流侵蝕力?
(1)坡度突然下降
(2)湍流
(3)很少搬運物
(4)岩石的透水度低
A . 1及2
B .1及3
C .2及4
D 3及4
點解坡度突然下降唔系?
好似瀑布都做成侵蝕啦!
Q23
下列那些是香港新市鎮發展的理念?
(1)

下列哪項是香港新市鎮發展的理念?
1.改善内城區的生活環境
2.達致自给自足
3.分散城市人口
4.增加香港城市化的速度
A 1及2
B 1及4
C 2及3
D 3及4
點解系C!!
冇可能自给自足呀!
宜家咁多人出九龍番工就知冇可能自给自足啦!

引用:
原帖由 ckh822 於 2014-4-18 04:02 PM 發表
我自己做MC
做Jyeung2013Mock
12/39
好唔妥
勁多唔明
Q7
下列哪項會增加河流侵蝕力?
(1)坡度突然下降
(2)湍流
(3)很少搬運物
(4)岩石的透水度低
A . 1及2
B .1及3
C .2及4
D 3及4
點解坡度突 ...
坡度是指斜坡傾度......坡度下降應該係指變得平緩.....所以能量下降....河流侵蝕力減弱

引用:
原帖由 ckh822 於 2014-4-18 04:10 PM 發表
下列哪項是香港新市鎮發展的理念?
1.改善内城區的生活環境
2.達致自给自足
3.分散城市人口
4.增加香港城市化的速度
A 1及2
B 1及4
C 2及3
D 3及4
點解系C!!
冇可能自给自足呀!
宜家 ...
你要留意係「理念」D隻字眼.....興建新市鎮既目的,的確係為左自給自足,即係咩意思呢....就係係新市鎮居住既人可以係果度附近工作同埋消費,滿足日常所需,從而減少進入市區既人數,再緩和如交通擠塞等既城市問題。

但可惜,就好似麥當當既包咁,電視上睇就靚,買就差好多.....係現實黎講...就正如你所講既咁....好多都要係新市鎮出返黎市中心度工作...不但解決唔到原先想解決既問題...甚至惡化左

引用:
原帖由 draw 於 2014-4-18 08:07 PM 發表

坡度是指斜坡傾度......坡度下降應該係指變得平緩.....所以能量下降....河流侵蝕力減弱
都系唔明
坡度大=斜
e個point相信大家冇異議
「坡度下降」當然侵蝕少
但系宜家系「坡度"突然"下降」
情況就好似水由瀑布跌落跌水譚咁
仲唔系侵蝕?

引用:
原帖由 draw 於 2014-4-18 08:13 PM 發表

你要留意係「理念」D隻字眼.....興建新市鎮既目的,的確係為左自給自足,即係咩意思呢....就係係新市鎮居住既人可以係果度附近工作同埋消費,滿足日常所需,從而減少進入市區既人數,再緩和如交通擠塞等既城市問題。
...
我問你
系邊份文獻講明新市鎮發展其中一個理念系達致自給自足?
有冇source?
如果有既,我冇野好講
如果冇既,似乎你e個解法唔通
另外,點解(1)唔系呀
新市鎮可以分散內城區人口
令內城區唔好咁擠逼

引用:
原帖由 ckh822 於 2014-4-18 10:37 PM 發表
都系唔明
坡度大=斜
e個point相信大家冇異議
「坡度下降」當然侵蝕少
但系宜家系「坡度"突然"下降」
情況就好似水由瀑布跌落跌水譚咁
仲唔系侵蝕?
HAHA D個PT / 位 其實 教科書一直都冇教
當然我都一樣冇學過啦
不過,上網搵左D資料,話當河流從山區進入平原時, 坡度就會突然下降, 令到力量減弱
至於" 河流從山區進入平原時, 坡度就會突然下降" D個位就可能要更業專既人士先可以話到比你聽 / 或者 有圖片比你睇。
網站: http://ihouse.hkedcity.net/~hm1203/hydrosphere/river-work.htm

引用:
原帖由 ckh822 於 2014-4-18 10:39 PM 發表
我問你
系邊份文獻講明新市鎮發展其中一個理念系達致自給自足?
有冇source?
如果有既,我冇野好講
如果冇既,似乎你e個解法唔通
另外,點解(1)唔系呀
新市鎮可以分散內城區人口
令內城區唔好咁擠逼
你又唔洗咁激動住~
我當年學時都係聽補習老師講~
不過, 證據又唔係冇~

發展新市鎮的基本概念是盡可能提供一個均衡和設備齊全的社區,這包括基礎建設和社區設施。
(D句就已經有自給自足既意思)
SOURCE: http://www.gov.hk/tc/about/abouthk/factsheets/docs/towns&;urban_developments.pdf

「自給自足」與「均衡發展」是政府規劃及發展香港新市鎮的目標。前者是指一個新市鎮在房屋就業教育康樂及其他社區設施方面均能滿足其居民的基本需要,從而減低其對舊社區中心的依賴及就業的壓力;後者則是指所建立的社區應該是由一個具備各種社會經濟背景和技能的人士構成的和諧社會。 不過,原先構想的自給自足社區模式並沒有取得很大的成功,不少新市鎮的居民在就業及其他生活需要上仍依賴著市區,也引起了交通及其他社會的問題。
Wiki Source:http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9 ... 0%E5%B8%82%E9%8E%AE

自從新市鎮發展計劃於1973年展開以來,香港發展了9個新市鎮,以應付人口的增長,分散市區過
於擠迫的人口,從而改善居住環境。(同一份SOURCE)
1) 你可能既諗法:內城區冇咁擠迫-->改善居住環境
2) 佢可能既諗法:要重建果種先叫改善居住環境 / 內城區冇咁擠迫但生活環境依然都係咁惡劣
你不妨試下去書局打書釘睇下佢出既果本MOCK書點解釋。

引用:
原帖由 draw 於 2014-4-18 11:18 PM 發表

你又唔洗咁激動住~
我當年學時都係聽補習老師講~
不過, 證據又唔係冇~

發展新市鎮的基本概念是盡可能提供一個均衡和設備齊全的社區,這包括基礎建設和社區設施。
(D句就已經有自給自足既意思)
SOURCE: ht ...
佢冇解釋
只系得英文字母

引用:
原帖由 ckh822 於 2014-4-18 11:40 PM 發表
佢冇解釋
只系得英文字母
咁我覺得暫時你可以做既係:
1) 記住入腦先, 若果到時考試真係出既
1a) MC:唯有睇下佢D CHOICES 要求你點簡
1b) SQ / LQ:照寫都冇問題

2) 如果同老師FD / 有朋友都勁既 問下佢地
3) 睇下過往既EXAM中有冇考過相關內容,以作參考

引用:
原帖由 draw 於 2014-4-19 12:15 AM 發表

咁我覺得暫時你可以做既係:
1) 記住入腦先, 若果到時考試真係出既
1a) MC:唯有睇下佢D CHOICES 要求你點簡
1b) SQ / LQ:照寫都冇問題

2) 如果同老師FD / 有朋友都勁既 問下佢地
3) 睇下過往既EXAM中有冇考 ...
最大問題系
明明對既野都話人系錯
逼人跟佢個套
本身我都算
問題系我點知佢個套系D咩泥
想跟都難跟呀
另外系宜家咁既情況
我都唔知大概自己去到咩Lv

有冇人可以講解下essay點寫?
係咪真係要寫14個pts咁多?

引用:
原帖由 chirstalkj 於 2014-4-19 11:30 AM 發表
有冇人可以講解下essay點寫?
係咪真係要寫14個pts咁多?
我覺得14個PTS好似真係太多 同埋都唔會諗到咁多.... 不過要盡量寫啦 諗到幾多得幾多 同埋我個人覺得ELAB比較重要  你DISCUSSION有4個PTS加飽滿既ELAB 你巳經好勁我覺得

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。