本區搜索:
Yahoo!字典

EAS咁排ok嗎?

EAS咁排ok嗎?

我07年會考拎7a既, 想問下黎緊EAS 咁排法有冇問題呢?
1. UST GBUS
2. CUHK QFIN
3. CUHK PAC
4. HKU IBGM (GBUS)

想問一下.....1.未re-prioritize之前排既次序會唔會對admission有好大影響呢!?
2.近年GBUS同QFIN都好搶手, 我將QFIN排o係第二會唔會導致admission 機會大減呢!?
3.定係應該gbus同qfin二選其一?
4.我只得7a, 如果將qfin同pac放第二同第三有冇問題!?
5.將IBGM放第四咁後, 會唔會入到既機會大減?

我仲想問下....揀QFIN定HKU IBGM好D呢? 其實我得7A, 會唔會揀IBGM穩陣D? 7A揀PAC係唔係穩入?
最後, EAS最後要揀band a同band b, 係唔係放o係 band a先會有機會入?放band b就冇得入?

請解答, 感激不盡

引用:
原帖由 chloee 於 2007-12-25 11:12 AM 發表
我07年會考拎7a既, 想問下黎緊EAS 咁排法有冇問題呢?
1. UST GBUS
3. CUHK PAC

想問一下.....1.未re-prioritize之前排既次序會唔會對admission有好大影響呢!?
2.近年 ...
揀QFIN定HKU IBGM好D呢?
呢個問題睇番你興趣同能力啦....
你數學果方面o唔ok??
我有個frd...applied maths同pure maths都A左...
入左中大QFN都話D數勁難...讀到想死...

我覺得IBGM應該會好D....成班IBGM既學生鍾意去咩國家就去咩國家..
EXCHANGE既機會比QFN多好多....
我聽過IBGM個TALK...有幾個IBGM既學生只係做INTERNSHIP(實習)都有$20000幾蚊一個月...
搵錢能力高過QFN

回覆 #1 chloee 的帖子

1.未re-prioritize之前排既次序會唔會對admission有好大影響呢!?
>> 有沒有好大的影響我就不太清楚
不過我去年Interview 時. 中大的面試是個人面試
手上的資料是包括你三間大學的9個choices 的次序
不過re-prioritize前
那些院校已直接/暗示會唔會取錄你(以電話/信件形式)

2. 近年GBUS同QFIN都好搶手, 我將QFIN排o係第二會唔會導致admission 機會大減呢!?
去年QFin 收了大約四十多位EAS
JUPAS 另外收了大概30-40 個 (有錯請指正)
而UST GBus 則着重你面試的表現
6A而入GBus 的也有
兩者之間, QFin 這科真的看你的數學能力是否足夠
對數學是否真的很有興趣
不然, 會讀得頗辛苦
你最好問問你的師兄師姐
有時讀的和你想的未必是一樣
不過最重要還是看你的興趣

Cogito, ergo sum

耳中常聞逆耳之言,心中常有拂心之事,纔是進德修行的砥石。
若言言悅耳,事事快心,便把此生埋在鴆毒中矣。
<<菜根譚>>

引用:
原帖由 davidwong123 於 2007-12-25 12:08 PM 發表

揀QFIN定HKU IBGM好D呢?
呢個問題睇番你興趣同能力啦....
你數學果方面o唔ok??
我有個frd...applied maths同pure maths都A左...
入左中大QFN都話D數勁難...讀到想死...

我覺得IBGM應該會好D....成班IB ...
其實與其諗HKU IBGM,不如考慮下UST GBUS
因為佢6A-10A都會in,面試結果直接影響勝負,唔係淨向高分看;而且GBUS比IBGM既口碑同質素都較優勝
至於比較兩科之間既優劣,唔一定係搵錢能力,能力、興趣等都十分重要
況且,QFN的搵錢能力同IBGM有得揮,並非差過,例如QFN的入IBank人工就不少

引用:
原帖由 dw42 於 2007-12-25 07:28 PM 發表

其實與其諗HKU IBGM,不如考慮下UST GBUS
因為佢6A-10A都會in,面試結果直接影響勝負,唔係淨向高分看;而且GBUS比IBGM既口碑同質素都較優勝
至於比較兩科之間既優劣,唔一定係搵錢能力,能力、興趣等都十 ...
咁又係呀...ust既gbus應該係好過ibgm既

引用:
原帖由 treebear 於 2007-12-25 07:12 PM 發表
1.未re-prioritize之前排既次序會唔會對admission有好大影響呢!?
>> 有沒有好大的影響我就不太清楚
不過我去年Interview 時. 中大的面試是個人面試
手上的資料是包括你三間大學的9個choices 的次序
不過re ...
咁即係o係interview既時侯, 佢地會唔會問點解你會有咁既排列次序呢?
聽你咁講, qfin真係好似唔多岩我讀...咁如果我將IBGM放在second choice好唔好呢?? 會唔會因為你唔係放佢在1st choice就唔admit你呢?
如果我將pac 放在3rd 至4th choice, 可唔可以穩入呢??

仲有呀~~我想問去過EAS interview gbus(HKU/UST)既朋友, 可唔可以講下interview既內容呢??
佢係多問個人既野, 定係睇你對BUSINESS既認識多唔多?
我可以點prepare好呢個interview呀?? 請多多指點!!thx~

回覆 #6 chloee 的帖子

其實你Interview 完才會re-prioritize
到時根據面試表現及院校的回應才決定怎樣排那5個Choices

咁即係o係interview既時侯, 佢地會唔會問點解你會有咁既排列次序呢?(CU Individual Interivew Only, for me)
我當時就俾佢地咁問左(因為我的Preferences 頗獨特)
同埋re-prioritize 之後
佢地只會知道Band A(1st - 2nd) or Band B(3rd - 5th)
唔會知道exact order....
但可能因為你唔放Band A 而唔收
各個學系有它們自己的要求
但當時那些信件/電話去說的了

UST GBus EAS interview 方面
你12.1.2008 來UST 可以問問相關的GBus同學
我講番我那時Dual Degree 的Interview
就給了我們一則新聞討論
從科技及商業角度去分析
所以記住多留意時事
Cogito, ergo sum

耳中常聞逆耳之言,心中常有拂心之事,纔是進德修行的砥石。
若言言悅耳,事事快心,便把此生埋在鴆毒中矣。
<<菜根譚>>

引用:
原帖由 chloee 於 2007-12-25 11:12 AM 發表
1. UST GBUS
3. CUHK PAC

2.近年 ...
我覺得qfin 可能會好過ibgm...
因為ibgm d 野唔係好實在....
qfin 就concentrate 係一度, 我諗應該會好d gei......
讀完qfin 你出lei 都會即刻諗ibank o個d..
而ibgm 就........到時做d咩都唔知...
ust o既gbus 就好好多...因為佢provide o既resources 好過hku o個個多多聲..
有好多唔同o既function 俾你玩
最後一點就係ibgm 係要你take minor o既social science 野,
如果你對呢d 無興趣的話就一定唔好揀hku

如果係咁, 我將pac 放在3rd or 4th choice得唔得呢?可唔可以穩入?

引用:
原帖由 aa1234 於 2007-12-27 09:12 AM 發表

我覺得qfin 可能會好過ibgm...
因為ibgm d 野唔係好實在....
qfin 就concentrate 係一度, 我諗應該會好d gei......
讀完qfin 你出lei 都會即刻諗ibank o個d..
而ibgm 就........到時做d咩都唔知...
ust  ...
我聽ibgm既talk果時都係話ibgm既畢業生都係入ibank做...
而且人工仲幾高tim架喎....

引用:
原帖由 chloee 於 2007-12-28 11:43 AM 發表
如果係咁, 我將pac 放在3rd or 4th choice得唔得呢?可唔可以穩入?
我覺得唔係好得...
太冇誠意...係都放1or2 choice

引用:
原帖由 chloee 於 2007-12-28 11:43 AM 發表
我相信PAC都係一個搶手科...你放band B可能就算你10A+interview爆勁人地都唔會收你 - - 大學的科好多都好睇你係唔係真係有誠意...

但係上年中大PAC得10幾個人入, 聽TALK果陣佢都話係因為有其他商科既興起, 令選PAC既人大減, 再加上佢都話PAC都係收6A至7A既人, 大部分8A至10A既人都唔會將PAC放響BAND A架啦~~咁既話, 我放佢在3rd choicce都唔穩??

引用:
原帖由 chloee 於 2007-12-31 11:13 PM 發表
但係上年中大PAC得10幾個人入, 聽TALK果陣佢都話係因為有其他商科既興起, 令選PAC既人大減, 再加上佢都話PAC都係收6A至7A既人, 大部分8A至10A既人都唔會將PAC放響BAND A架啦~~咁既話, 我放佢在3rd choicce都唔穩??
我個人認為如果你面試表現好的話,擺3rd choice應該夠穩
因為呢科既popularity已經係逐年下降緊
其實你應該在今個星期六Info Day趁機問下有經驗人士,佢地會更清楚排位策略

我認為不用咁快做決定,最重要的參考資料是面試後的feedback,
其實通常都係A1放最想入的,A2放firm offer。
好少理Band B架啦。
上年CUHK QFN收到爆晒好明顯係想搶尖子,所以唔怕入唔到。
另外CUBA轉系係很方便的,入唔到QFN可以入PAC之後轉過去 XD!
深海遇著潛水客

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。