本區搜索:
Yahoo!字典

EAS精算中大定港大?

EAS精算中大定港大?

唔知有冇人想讀精算?
我中大firm, hku waiting list
唔知大家choose cu or hku? why?
我都唔知點choose好

我覺得如果你想入精算就點都係hku 好d ga la..
不過cu 精算就只係好在多d 方便, 唔使只係讀精算咁lor....

所以就睇下你係咪真係只係想讀精算la...

引用:
原帖由 aa1234 於 2008-3-15 02:23 PM 發表
不過cu 精算就只係好在多d 方便, 唔使只係讀精算咁lor....

why hku's better?

引用:
原帖由 aa1234 於 2008-3-15 02:23 PM 發表

admission grade
cu ifaa 仲高過 ifaa 喎...
雖然話邊個program好d唔係單睇成績, 但10個有9個都話ifaa好d ....
我唔知了...(逃)
hihihellohello正傻hi

引用:
原帖由 ccherriee 於 2008-3-15 02:31 PM 發表

why hku's better?
hku 精算做左都幾多年ga la, 中大係呢幾年先開
如果第2時係想做精算師都應該係hku 讀會好d
睇番中大個report, ifaa d grad 都唔係做精算..
有d 做acc, 有d 做finance, 有d 做保險...我無記錯的話,
真係做精算o既得10%左右...

所以如果真係有心只係想係精算呢個行業發展就應該choose hku
不過如果你想多方面o既, cu 係一個唔錯o既choice

引用:
原帖由 ccherriee 於 2008-3-15 02:14 PM 發表
唔知有冇人想讀精算?
我中大firm, hku waiting list
唔知大家choose cu or hku? why?
我都唔知點choose好
我都係 中大firm 港大waiting list ._.

引用:
原帖由 wtever 於 2008-3-15 02:59 PM 發表

我都係 中大firm 港大waiting list ._.
咁你點排 or do u choose acturial?

HKU 精算 is better than that of CU.

引用:
原帖由 aa1234 於 2008-3-15 02:59 PM 發表

hku 精算做左都幾多年ga la, 中大係呢幾年先開
如果第2時係想做精算師都應該係hku 讀會好d
睇番中大個report, ifaa d grad 都唔係做精算..
有d 做acc, 有d 做finance, 有d 做保險...我無記錯的話,
真係做精算o既得10%左右...

所以如果真係有心只係想係精算呢個行業發展就應該choose hku
不過如果你想多方面o既, cu 係一個唔錯o既choice
你邊度睇個咁既report -___-
做精算的有 6x %  = =

不過兩面睇
cu 有多方面既野讀 出到黎係有更多既選擇
亦都唔代表想做精算師 讀hku有絕對優勢...
引用:
原帖由 ccherriee 於 2008-3-15 03:05 PM 發表

咁你點排 or do u choose acturial?
我一定揀精算的
但未諗到擺邊間第1...

引用:
原帖由 wtever 於 2008-3-15 07:17 PM 發表

不過兩面睇

我一定揀精算的
其實我睇到既都係得10% = ="

你可以放HKU第1, CU果個第2既(如果你真係鍾意hku多d -.-)
反正IFAA係firm offer嘛

話時話, HKU俾我感覺係都幾睇成績, 6,7A有冇人HKU AC有firm offer?
6A好多未必有waiting, 7A多數都waiting
8A好似差唔多一定有咁...

引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-3-15 07:44 PM 發表

你可以放HKU第1, CU果個第2既(如果你真係鍾意hku多d -.-)

話時話, HKU俾我感覺係都幾睇成績, 6,7A有冇人HKU AC有firm offer?
8A好似差唔多一定有咁...
起碼我俾人擺左落waiting list (無8A) = =

引用:
原帖由 dw42 於 2008-3-15 07:48 PM 發表

起碼我俾人擺左落waiting list (無8A) = =

我都係waiting
不過依家都唔會放1st lu

引用:
原帖由 wtever 於 2008-3-15 07:17 PM 發表

不過兩面睇

我一定揀精算的
sor~ 我記錯左= ="
岩岩睇番d material 係有63.5% ga../.\"
如果係咁, 咁講的話cu 都ok wor
引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-3-15 07:44 PM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=646173&ptid=54856][/url]

6A好多未必有waitin ...
玩野咩......
結論係 cu d data 係錯ga= ="""........

IFAA、法律學院、藥劑,三大科都是近三數年CU谷到盡的科目。
(撇除了QFIN和Global,因為這兩科先天已是黑洞一個)

IFAA的工作範圍當然廣,而CU在job offer的層面上對IFAA學生的支援是異常的多。
至於Law,是CU希望在短時間內追上HKU,故投放大量資源落去。
藥劑,不斷放「醫藥分家」的風,讓怕血的高材生向厚厚的藥書擁抱(換來的是背到天昏地暗的生活)。

至於六十幾%和十幾%,這應該是CU故弄玄虛吧。

成為執業精算師的應該只有十幾%。(其實我很懷疑這個數字......)
投入精算相關行業(大概就是財務和風險管理吧)有六十幾%。

更差的情況,是......
投入精算相關行業只有十幾%。
投入金融相關行業有六十幾%。
漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

引用:
原帖由 Doraemon 於 2008-3-15 08:35 PM 發表
IFAA、法律學院、藥劑,三大科都是近三數年CU谷到盡的科目。
(撇除了QFIN和Global,因為這兩科先天已是黑洞一個)

IFAA的工作範圍當然廣,而CU在job offer的層面上對IFAA學生的支援是異常的多。
至於Law, ...
Global我就明
但點解QFN先天已是黑洞一個-0-
CU好似請左一個人係負責QFN既internship呀job offer呀之類既野...?

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。