本區搜索:
Yahoo!字典

EAS精算中大定港大?

引用:
原帖由 Doraemon 於 2008-3-15 08:35 PM 發表
IFAA、法律學院、藥劑,三大科都是近三數年CU谷到盡的科目。
(撇除了QFIN和Global,因為這兩科先天已是黑洞一個)

IFAA的工作範圍當然廣,而CU在job offer的層面上對IFAA學生的支援是異常的多。
至於Law, ...
想問清楚一點,你指的"黑洞一個"是甚麼意思?

hku是focus在數學的論証方而多些,比較數理一點.(因為hku的精算是bs來的)
cu就focus在apply 方面,而且更有多些商的course.(因為cu的ifaa是ba來的)

其實,讀完精算,都是從商的啦.
因此,讀精算的時候,讀一些和商有關的可能會對將來工作更有幫助.
出去工作以後,那些prove就不太重要了.

另外,hku的精算是不准人有minor,更不用說double major了.
不過,cu的就可以double major.
出路會更廣.
例如,可以double major pac和ifaa.(雖然可能會很辛苦)
不過,hku真的不可以這樣.
高分低b的學生...MAX!

回覆 #17 jean520116 的帖子

講得沒錯,兩者各有各好吧
咁講,你係諗住揀中大IFAA?

引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-3-15 08:57 PM 發表

Global我就明
但點解QFN先天已是黑洞一個-0-
CU好似請左一個人係負責QFN既internship呀job offer呀之類既野...?
引用:
原帖由 dw42 於 2008-3-15 09:03 PM 發表

想問清楚一點,你指的"黑洞一個"是甚麼意思?
黑洞,就是一些專吸高材生的學系吧。
(這裡其實語帶雙關的......)

QFIN除了第一年因為學生不知道是甚麼,所以低grade(3B算低掛......)以外,其他年分,都高踞CU十大學系排行榜。
QFIN這個怪異的大學programme,從一開始就是準備學生未來去賺(賠?)錢。
(法國的魔童,諸君還記得吧)
是故QFIN,先天已是一個搵錢programme,在香港這個錢錢錢的社會,自然成了黑洞。

至於另一個意思,大家可以留意一下次按炒人的報導。

漫長路 驟覺光陰退減
歡欣總短暫未再返
那個看透我夢想 是平淡

引用:
原帖由 Doraemon 於 2008-3-15 09:50 PM 發表

黑洞,就是一些專吸高材生的學系吧。
(這裡其實語帶雙關的......)

QFIN除了第一年因為學生不知道是甚麼,所以低grade(3B算低掛......)以外,其他年分,都高踞CU十大學系排行榜。
QFIN這個怪異 ...
咁global更加是一個黑洞

引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-3-15 07:49 PM 發表

我都係waiting
不過依家都唔會放1st lu
咁你諗住放咩1st choice?

同埋有冇人choose ifaa?

其實QFIN同IFAA係咪有相似既地方???

邊科會難入D

引用:
原帖由 orange63 於 2008-3-16 09:07 AM 發表
其實QFIN同IFAA係咪有相似既地方???

邊科會難入D
相似既地方...
我諗係大家都會take d finance既courses...

一定係ifaa難入d...無論係jupas or eas都係...

引用:
原帖由 davidwong123 於 2008-3-16 11:02 AM 發表

相似既地方...
我諗係大家都會take d finance既courses...

一定係ifaa難入d...無論係jupas or eas都係...
咁又唔係喎
JUPAS應該會係IFAA難D
但係EAS既話其實IFAA同QFN差唔多..

引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-3-16 11:24 AM 發表

咁又唔係喎
JUPAS應該會係FAA難D
但係EAS既話其實IFAA同QFN差唔多..
qfn收得多人d喎- -"
個%都高d

引用:
原帖由 davidwong123 於 2008-3-16 11:33 AM 發表

qfn收得多人d喎- -"
個%都高d
IFAA 40幾個人報收30個喎最多-.-

引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-3-16 12:03 PM 發表

下 乜ifaa jupas難入過qfn架
唔係qfn勁d架咩@@ (雖然我去左報ifaa XD)

引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-3-16 12:03 PM 發表

點解既???
邊度有得睇- -?

引用:
原帖由 justinacn 於 2008-3-16 12:10 PM 發表

最近果年....姐係2007年...
ifaa個Admissions Score(median) 係4.4900
qfn個Admissions Score(median) 係4.3460
所以ifaa難入d...

引用:
原帖由 justinacn 於 2008-3-16 12:10 PM 發表

XD JUPAS係IFAA難入D架..
你第2科諗左報咩未-.-
我覺得你幾有機會入2nd choice架喎XDDDD
引用:
原帖由 davidwong123 於 2008-3-16 12:10 PM 發表

點解既???
邊度有得睇- -?
我聽人講架...

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。