本區搜索:
Yahoo!字典

EAS精算中大定港大?

引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-3-16 12:14 PM 發表

XD JUPAS係IFAA難入D架..
你第2科諗左報咩未-.-
我覺得你幾有機會入2nd choice架喎XDDDD

我聽人講架...
ifaa掛 XD 屈服了 XD
我會學識鍾意中大架 XD

不過我可能直接放佢上1st@@
因為我又有d唔係咁想報blaw
要讀5年for我好似好耐-__-
總之都係呢2科係band a架喇

今年好似咁多人讀IFAA ge
反而無咩人讀HKU(AC)

引用:
原帖由 dw42 於 2008-3-15 09:19 PM 發表
講得沒錯,兩者各有各好吧
咁講,你係諗住揀中大IFAA?
不是...
我是想入cu的medic...

不過,我之前都有考慮過讀ifaa,所以對於hku和cu的精算都知一點啦

另外,我之前去cu的ifaa的dinner reception,聽過個professor話,今年有47個人在第1輪,cu個list中放了ifaa做1st choice.
個professor話他預會收到一半的人wor.
引用:
題外話:
個professor又話去年ifaa收得少是因為hku突然把scholarship 加碼.
他話原本cu和hku約好了8a的給半費.
不過,在最後發信給eas學生時,HKU無啦啦加scholarship至$30000,而且只要gpa3.3就可以renew.
因此,有很多學生去了hku.

要gpa 3.3,實在不難.
ifaa個professor說,大學有做過統計:
6a的人通常會考到gpa3.3
7a的人通常會考到gpa3.4
8a以上的就更高了.

因此,8a要考gpa3.3不是難.

不過,今年hku 在最後把scholarship 暗暗地又減了,.
因為今年8a以上的scholarship 要renew就要考到全班top 20%.
想想,有10a,9a的人在hku讀精算,再加上al 5a/4a,再加內地的高材生,8a要考top 20%,是有一定的難度的.

其實,想到底,可能是因為去年hku加了8a的scholarship,再加上d 人renew到,所以就發覺財政有壓力.
因此,就降低今年8a renew scholarship的possibility,變相減scholarship.
用原本俾今年eas 8a的scholarship填去年eas的人的scholarship支出.

試想想, 如果只有$21050,不過gpa 3.3就可以renew,那就整個學士課程就只要$63150.
但如果是$30000,不過由於要考top20%實在太難,renew不到.整個學士課程就要$95250.

可以看到,hku 給今年eas 8a 的scholarship支出是少了,筆錢就給了去年eas的了.
高分低b的學生...MAX!

引用:
原帖由 patwing 於 2008-3-16 03:03 PM 發表
今年好似咁多人讀IFAA ge
反而無咩人讀HKU(AC)
HKU(AC)都好多人報同讀...
因為我好多frd都無offer- -

引用:
原帖由 davidwong123 於 2008-3-16 03:05 PM 發表

HKU(AC)都好多人報同讀...
因為我好多frd都無offer- -
hku個名勁d ma.
高分低b的學生...MAX!

引用:
原帖由 justinacn 於 2008-3-16 12:10 PM 發表

下 乜ifaa jupas難入過qfn架
唔係qfn勁d架咩@@ (雖然我去左報ifaa XD)
jupus 難入係因為收晒d eas jei= ="""""

其實大家會唔會考慮埋在hku 讀3年, 但在cuhk 要讀4年呢?
會唔會因為在cuhk 要讀多一年就選擇hku?

其實CUHK讀4年咁個curriculum會點
係咪同A level 入黎果d唔同?讀多一年基礎野?

引用:
原帖由 chloee 於 2008-3-16 03:31 PM 發表
其實大家會唔會考慮埋在hku 讀3年, 但在cuhk 要讀4年呢?
會唔會因為在cuhk 要讀多一年就選擇hku?
其實o係cu你一樣可以讀三年,只不過會辛苦好多,原因係要讀多2x個credit
在港大的情況其實是一樣的,你可以選擇讀三年,只係workload會好重
既然如此,何不讀夠四年,在工作之前好好享受下大學生活?

引用:
原帖由 patwing 於 2008-3-16 03:44 PM 發表
其實CUHK讀4年咁個curriculum會點
係咪同A level 入黎果d唔同?讀多一年基礎野?
基礎野唔需要讀一年,三間大學都有設計專為EAS而設的Extra Credit
這些credit都是throughout你在大學就讀的時期完成,唔需要擠在一年完成哂

回覆 #33 jean520116 的帖子

其實我聽iffa talk時個professor都有俾到數據我地睇
佢呢幾年收EAS既準則似乎低左? 6A都有不少入到
換轉港大,可能也不會多加考慮了

引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-3-16 11:24 AM 發表

咁又唔係喎
JUPAS應該會係IFAA難D
但係EAS既話其實IFAA同QFN差唔多..
我印象中兩科EAS入的難度的確差不多
說不定qfn比ifaa靠EAS入的更難

引用:
原帖由 dw42 於 2008-3-16 04:05 PM 發表

我印象中兩科EAS入的難度的確差不多
說不定qfn比ifaa靠EAS入的更難
我只係知jupas 較eas 難入..xddddd

jupas..qfn會易入過ifaa=-=???

因為多d位??

引用:
原帖由 orange63 於 2008-3-16 07:45 PM 發表
jupas..qfn會易入過ifaa=-=???

因為多d位??
應該唔係, 因為qfn既jupas位係隨著該年收EAS生的數目而調整的

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。