本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 31

1. HKU: Firm offer + 會係 1st choice
2. HKU: Waiting List + 會係1st choice
3. CUHK: Firm offer + 會係1st choice
4. CUHK: Waiting List + 會係1st choice

EAS Medi

EAS Medi

新人報到 嘻嘻
[入正題]
見到呢排咁多EAS討論
其實好想知道 揀medi的EAS同學多唔多有firm offer?
會唔會叫做易入medi架?
你地會唔會係waiting list都會去搏?
同埋 HKU 好D定 CUHK 好D架??

回覆 #1 greenmag 的帖子

u hv firm offer?
Everyday happy

唔係呀 我想考好d 希望好似大家咁叻 做到EAS
同埋我會想入medi 所以睇下咁多位的情況
究竟EAS會唔會易入d

EAS易入過jupas既...
不過,eas都是一dd 人易入的咋...

如果考到:
10a/9a,穩入hku/cu.
8a或以上,就大機會hku,穩入cu.
7a就一半半.
6a...

歷年,好像去年有一個6a入到hku,是十分例外的例子.
其實,hku只是會收8a或以上的咋...

cu主要是收7a,也會收一些hku不收的8a.
6a,就每年都有1-2個入到cu.

我都是聽人講的咋...
高分低b的學生...MAX!

引用:
原帖由 jean520116 於 2008-3-15 08:59 PM 發表
EAS易入過jupas既...
不過,eas都是一dd 人易入的咋...

如果考到:
10a/9a,穩入hku/cu.
8a或以上,就大機會hku,穩入cu.
7a就一半半.
6a...

其實,hku只 ...
冇可能...6A一年成100幾個
點計都計唔ARM啦..

引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-3-15 09:00 PM 發表

冇可能...6A一年成100幾個
點計都計唔ARM啦..
你意思係計咩?

引用:
其實,hku只是會收8a或以上的咋...

cu主要是收7a,也會收一些hku不收的8a.
6a,就每年都有1-2個入到cu.
樓上講既..
咁咪有成百個6A去左UST...

回覆 #7 szegaryhk 的帖子

佢係講緊 Medic ba = =

引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-3-15 09:11 PM 發表

樓上講既..
哦,佢講緊醫科o者,唔入HKU同CU醫科都可以入佢地其他既科,唔使一定去UST

引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-3-15 09:11 PM 發表

樓上講既..
佢只係講緊醫科咋= ="
你唔好咁激動

引用:
原帖由 davidwong123 於 2008-3-15 09:14 PM 發表

佢只係講緊醫科咋= ="
你唔好咁激動
咁我唔知呀嘛XD
其實我真係冇諗到佢淨係講MEDI XDDD
不過講真..HKU真係好RESULT-ORIENTED...

引用:
原帖由 szegaryhk 於 2008-3-15 09:15 PM 發表

咁我唔知呀嘛XD
其實我真係冇諗到佢淨係講MEDI XDDD
不過講真..HKU真係好RESULT-ORIENTED...
應該係ROCKET-ORIENTED

喂...投左票既有無係HKU Medic ga?留低個名互相認識下呀
我係HKU Medic 嫁
一個個樣唔似大學生既醫學生>.<"

引用:
原帖由 vvpooh 於 2008-3-15 09:44 PM 發表
喂...投左票既有無係HKU Medic ga?留低個名互相認識下呀
我係HKU Medic 嫁
我又玩.

我係投了1st choice CU medic 架.
投了1st choice CU medic的都留名啦!
高分低b的學生...MAX!

樓上上講到HKU好RESULT-ORIENTED
其實HKU要幾多A/表現成點先入到架?
有冇6A/7A會有FIRM OFFER? 會唔會連WAITING LIST都冇架?
(我估我冇咁叻去到8A以上 ... )

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。