本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 31

1. HKU: Firm offer + 會係 1st choice
2. HKU: Waiting List + 會係1st choice
3. CUHK: Firm offer + 會係1st choice
4. CUHK: Waiting List + 會係1st choice

EAS Medi

EAS Medi

新人報到 嘻嘻
[入正題]
見到呢排咁多EAS討論
其實好想知道 揀medi的EAS同學多唔多有firm offer?
會唔會叫做易入medi架?
你地會唔會係waiting list都會去搏?
同埋 HKU 好D定 CUHK 好D架??

其實HKU WAITING LIST係咪都冇咩機會入架啦?
佢會唔會同好多人講佢係WAITING LIST[咁樣好似NICE XD]?
係ADMISSION LIST的會有人唔揀HKU的嗎?

回覆 #15 greenmag 的帖子

HKU medi的話....
冇8A 唔駛諗= =
無名小卒

引用:
原帖由 xXJohnXx 於 2008-3-16 11:38 AM 發表
冇8A 唔駛諗= =
咁咪可能這輩子都難

引用:
原帖由 greenmag 於 2008-3-16 11:33 AM 發表
其實HKU WAITING LIST係咪都冇咩機會入架啦?
佢會唔會同好多人講佢係WAITING LIST[咁樣好似NICE XD]?
係ADMISSION LIST的會有人唔揀HKU的嗎?
引用:
原帖由 xXJohnXx 於 2008-3-16 11:38 AM 發表
冇8A 唔駛諗= =
你地都講得非常之正確

回覆 #18 greenmag 的帖子

你可以考慮cu medi吧 =~=
無名小卒

引用:
原帖由 xXJohnXx 於 2008-3-16 11:41 AM 發表
你可以考慮cu medi吧 =~=
hku medi 睇成績
cu medi 睇interview

如果2個都唔得的話, 就唯有考al la.. = ="

CU MED 報到

好似好多都會搏CUHK waiting ge??
CUHK interview真係咁嚴咁重要?
**btw復活節快樂~

引用:
原帖由 greenmag 於 2008-3-23 12:24 PM 發表
好似好多都會搏CUHK waiting ge??
CUHK interview真係咁嚴咁重要?
**btw復活節快樂~
其實還是那句,有成績的就什麼也不要緊了.

如果有的是10a/9a,如果不是自閉症,邊間都收啦.

只不過,因為有很多10a,9a,8a去了hku的medic, cu迫於無奈大部分所收的學生也是7a/6a.
然而,7a和6a的人數真的不少,看以下的table了,

10A 10
9A 43
8A 78
7A 122
6A 188

cu要從那麼多的7A和6A中選人,當然要看INTERVIEW了.
有人競爭,但個個成績平均,除了比interview,還有什麼辦法去評高低?

因此,d人就說cu的medic 看interview啦.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
高分低b的學生...MAX!

回覆 #24 jean520116 的帖子

咁樣你認為cu medic在eas收生質素方面還有翻身之機會嗎?

回覆 #25 dw42 的帖子

hku medi close zou
(joke only)
Everyday happy

引用:
原帖由 hihitony 於 2008-3-23 03:53 PM 發表
hku medi close zou
(joke only)
funny joke

回覆 #26 hihitony 的帖子

The most probable condition, yes

回覆 #25 dw42 的帖子

翻身?
CU為什麼要翻身呀?
雖然cu收生是不及hku的高,但cu medi 收生的學生成績始終不低.
(reference:http://www2.cuhk.edu.hk/oafa/new ... =1&section=news)
Top 5 Programmes Based on the Median Results of All Applicants Admitted
Programme / Stream  Median Score(Maximum 5.0)
Global Business Studies 4.64
Insurance, Financial and Actuarial Analysis4.42
BBA - JD
4.35
Pharmacy
4.32
Medical Studies4.31
CU MEDI收生己經高的了,不用再提高了吧...
再高就會令很多想讀MEDI但HKU又不收的學生沒得讀的了.

高分低b的學生...MAX!

回覆 #29 jean520116 的帖子

嘿,CU Medic始終都要求進步的嘛,我不相信它沒有與HKU一爭雄長之志
當然,如果佢甘於以後都是如此,那我也無話可說

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。