本區搜索:
Yahoo!字典

EAS會報/想入CU QFN報到帖

EAS會報/想入CU QFN報到帖

嘿, 我開了
我會放第1的, 揮揮手

回覆 #1 szegaryhk 的帖子

唉…我waiting…灰/   \
疊埋心水考AL了-.-

回覆 #2 Romeo 的帖子

竟然 o_o?
有冇諗住入左CU之後先trans去qfn?
深海遇著潛水客

回覆 #3 Kokoro 的帖子

冇 我之前冇諗過呢個問題
又唔想讀PAC
所以依家個firm offer係RMS-.- 係Faculty of Science的

先去食飯...今晚希望仲見倒你地可以俾d意見我=]

引用:
原帖由 Romeo 於 2008-3-17 06:54 PM 發表
又唔想讀PAC
所以依家個firm offer係RMS-.- 係Faculty of Science的

waiting都可能會入架嘛
firm既人都唔係全部揀QFN既

回覆 #1 szegaryhk 的帖子

喂,開唔開個facebook group去容納下我地呢班會入CU QFN既人?
P.S. 我firm offer,會放第一

我都係waiting架...= ="
我入唔到都入住pac先啦...
但係聽講transfer都幾難.....
因為好多人都想transfer...又要interview...
trans唔到都唔知點= =真係唔想讀會計- -

引用:
原帖由 Romeo 於 2008-3-17 06:54 PM 發表
又唔想讀PAC

其實rms同qfn的課程蠻相似的
但係比較唔同既係rms更加mathematical,少左train financial knowledge & skills
同埋會少左商學院既internship, exchange等的opportunities
可以考慮下入rms一年先再轉qfn
有信心AL考得更好的話就去吧

引用:
原帖由 davidwong123 於 2008-3-17 07:10 PM 發表
我都係waiting架...= ="
我入唔到都入住pac先啦...
但係聽講transfer都幾難.....
因為好多人都想transfer...又要interview...
trans唔到都唔知點= =真係唔想讀會計- -
可以試下rms先? 因為呢科同qfn比較似, 可能你會比較想讀(假設搏唔到的話)

引用:
又唔想讀PAC

入PAC唔好咩…T_T

其實如果你想入返QFN的話我覺得入PAC我覺得ok, 因為year2有得trans走, 而且你可以drop返PAC d科去讀返QFN d科,
因為QFN應該比PAC讀多d Maths同Fin course...不過當然有Risk啦, 因為trans都起碼要3.3+Interview, 越高越好啦, 但係始終PAC同QFN有d Course係一樣, 例如Acct, Econ
所以我覺得可以入左PAC先
參考資料: http://www.baf.cuhk.edu.hk/bba/eas_sup_info.htm
不過呢個只係適用在BAF的同學, 如果你入左RMS就可能要再高d先trans到了

不過你可以揀讀AL…可是我就不太建議啦…因為難得有機會逃離AL XD
BAF yr 1的課程絕對易過AL XDDD

大家咁鍾意QFN…我只可以祝福大家…因為QFN比PAC, BBA辛苦好多
我有fd有一日要上堂到9:00, 而且功課又多 @@
不過要捱下先有進步, 大家要記住自己有幾咁鍾意QFN XD

相比之下, 我就有得好頹咁過 XD

大家有冇諗下入乜College呢 |_|?
深海遇著潛水客

回覆 #10 Kokoro 的帖子

嘿,個個都叫我入CC,事實上都係這個College較其他好?

引用:
原帖由 dw42 於 2008-3-17 07:10 PM 發表

其實rms同qfn的課程蠻相似的
但係比較唔同既係rms更加mathematical,少左train financial knowledge & skills
同埋會少左商學院既internship, exchange等的opportunities
可以考慮下入rms一年先再轉qfn
...
其實yr1的rms同qfn應該冇乜大分別…
但係qfn比rms早讀FIN Course…
例如rms sem2先讀FIN2010 (the basic one)
qfn sem1就讀FIN2010, sem2就3080 @@

另外入rms再trans的話可能冇左advantage @@
GPA可能要去到3.6以上 @@
我有個fd佢係JUPAS的讀BBA, 佢gpa 3.6x都怕自己trans唔到過去 ..||
深海遇著潛水客

引用:
原帖由 Kokoro 於 2008-3-17 07:18 PM 發表

其實yr1的rms同qfn應該冇乜大分別…
但係qfn比rms早讀FIN Course…
例如rms sem2先讀FIN2010 (the basic one)
qfn sem1就讀FIN2010, sem2就3080 @@

另外入rms再trans的話可能冇左advantage @@
GPA可能 ...
我反而唔係好明,cross faculty的transfer需要的GPA竟然高咁多,去到3.6?
究竟需唔需要咁樣?

引用:
原帖由 dw42 於 2008-3-17 07:16 PM 發表
嘿,個個都叫我入CC,事實上都係這個College較其他好?
唔好怪我直接…你係幾多A的尖子唷?
同埋你想唔想住宿啊?住宿你想乜類型?個個都溫書個隻定係好多宿生活動玩個隻?
深海遇著潛水客

引用:
原帖由 dw42 於 2008-3-17 07:19 PM 發表

我反而唔係好明,cross faculty的transfer需要的GPA竟然高咁多,去到3.6?
究竟需唔需要咁樣?
其實係EASers在BAF有我頭先講那個scheme…
如果唔係EASers的話trans去QFN真係要高d....加上demand咁多....有好多人入唔到QFN入左BBA都好想trans過去…在良性(?)競爭下的結果 @@
即係BAF的EASer在BAF trans就易d
其他一律就難d...唔係好關Cross Faculty事...XD

深海遇著潛水客

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。