本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 25

1. 贊 成
2. 反 對
3. 沒意見

[建議] 可唔可以開個時事版呢?

可唔可以開個時事版呢?

比我地對社會大事作出討論

但現時太混亂la
左1邊 右1邊
應左一個地方討論

引用:
原帖由 Japan 於 2008-4-11 22:59 發表

我同意你既講法

另一方面,吹水區既性質同時事區唔同
時事區比較嚴肅;而吹水區比較輕鬆,而且吹水區帖子內容涵蓋範圍大廣,
難以誘發同學討論時事的雅興。
YES
加上有D news should be 以嚴肅及正面評論
不可以講笑咁評論.

另僻吹水聊天區
我重申一次
news discuss 一定要正經
不能吹水聊天區咁講笑

其實喺吹水聊天區既子板開
OK.
有心入 一定入

有時時事並不一定是文字,可以係短片& oral.
難道你要時事資訊氾濫全論壇?

引用:
原帖由 October3rd 於 2008-4-11 23:31 發表

岩岩想起了一點: 如何避免呃帖.
只post新聞稿之後ng討論可ng可以呢?
你 左又news 右又news 唔在一個地方
                        你想點討呢?

個zone咁混亂
無人理
點評呢?

引用:
原帖由 October3rd 於 2008-4-11 23:47 發表

只有意吹下時事水呢?
...
這只因沒有時事zone

引用:
原帖由 treebear 於 2008-4-11 23:57 發表
我想不在執著於有無這個zone...
(還要看有沒有這個實際需要
正如October3rd 所言,
需要分析其動機及意義, 與現今論壇氣氛及環境方可下決定=])

反而不如樓主試下post post 看看反應如何(with discussion g ...
其實可以試開版
做試驗

ORAL唔同評時事

壇主入黎講返句la

佢都無講過..........

- 現時吹水區已包括了時事討論,如開了「時事版」,要控制此版不淪為另一吹水區是不易的
- 開版只是提供討論空間,亦要有會員/版主經期在此發帖,才有其意義,但暫時很難評估會員對此版的參與性
- 如只"轉貼" 新聞,那最後可能跟一般的網上新聞平台無異(eg. yahoo news、各大報章網頁..)
- 此版管理亦會較難,如何定為灌水/抽水? 會否因論點不同引起罵戰? 要制定一套詳情的版規,需要計劃和時間

等我比 ideas 你
BUT,
要D時間

Q1現時吹水區已包括了時事討論,如開了「時事版」,要控制此版不淪為另一吹水區是不易的
Q2開版只是提供討論空間,亦要有會員/版主經期在此發帖,才有其意義,但暫時很難評估會員對此版的參與性
Q3如只"轉貼" 新聞,那最後可能跟一般的網上新聞平台無異(eg. yahoo news、各大報章網頁..)
Q4此版管理亦會較難,如何定為灌水/抽水? 會否因論點不同引起罵戰? 要制定一套詳情的版規,需要計劃和時間

解決方案
Q1 set個明確既板規
Q2必有其意義
Q3 可以做投票 cc佢地既看法 同感覺
Q4叫D menber 克制

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。