本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 多選: 最多可選 2 項 ) 參與人數 211

1. 曾特首唔代表我

192 (88.07%)

2. 曾特首代表我

26 (11.93%)

曾特首代表你嗎?

曾特首代表你嗎?

曾特首言論令人憤怒
如果他生於日本侵華時代肯定係一位大XX

引用:
原帖由 lulu9394 於 2009-6-15 10:52 AM 發表

如果他生於日本侵華時代肯定係一位大漢奸
點解?

我覺得佢係代表我個人睇法,莫非我又係大漢奸。

當然你認為佢唔能夠代表你,你可以出聲,但唔可以以道德黎批判人,

民主係彼此尊重!

曾蔭權早前在立法會的答問大會上指六四事件已發
生多年,國家取得驕人成就,為香港帶來經濟繁榮和社會穩
定,相信港人對國家發展有客觀評價。曾特首的言論反映了
他見利忘義,唯利是圖的醜陋,他試圖以經濟成果合理化政
府枉殺無辜的事實。

總之 , 無論佢講 D 咩 , 都唔能夠代表我 。

引用:
原帖由 lulu9394 於 2009-6-15 12:42 PM 發表
曾蔭權早前在立法會的答問大會上指六四事件已發
生多年,國家取得驕人成就,為香港帶來經濟繁榮和社會穩
定,相信港人對國家發展有客觀評價。曾特首的言論反映了
他見利忘義,唯利是圖的醜陋,他試圖以經濟成 ...
咁同漢奸有何關係?

唔通見利忘義就係等同漢奸?

引用:
原帖由 paulpn 於 2009-6-15 01:45 PM 發表

咁同漢奸有何關係?

唔通見利忘義就係等同漢奸?
咁就睇佢有甚麼公職,做特首要求更要高D

引用:
原帖由 lulu9394 於 2009-6-15 04:31 PM 發表

咁就睇佢有甚麼公職,做特首要求更要高D
雙重標準
(雖然社會公認, 我也認同)

回覆 #2 paulpn 的帖子

如果佢咁土共都係漢奸,
依個世界只有少數人不是漢奸了.
曾蔭權頂籠只是港奸罷了.

回覆 #1 lulu9394 的帖子

發帖請留意﹕如帖子內容具人身攻擊如樓主以「漢奸」形容曾特首,請盡量以較平和的方式發表。

有關六四版區的版規將於日內公佈,內容將詳細交代發言的一些規則,多謝合作
instagram.com/the_12_man

引用:
原帖由 hinokari 於 2009-6-15 04:35 PM 發表
如果佢咁土共都係漢奸,
依個世界只有少數人不是漢奸了.
曾蔭權頂籠只是港奸罷了.
港X又好,漢X又好,奸人都唔好代表我

引用:
原帖由 Ronald_Chui 於 2009-6-15 04:47 PM 發表
發帖請留意﹕如帖子內容具人身攻擊如樓主以「漢奸」形容曾特首,請盡量以較平和的方式發表。

有關六四版區的版規將於日內公佈,內容將詳細交代發言的一些規則,多謝合作
sorry 我就唔用

特首同國家一路話「國家取得驕人成就」
係因為當時鄧老同趙紫陽對於金融市場的政策
當時經濟初增長,通漲犀利
趙紫陽主張自由市場,唔宏調

簡單一句,如果當時鄧老無打倒趙紫陽,由其掌政
而家全中國個情況比美國等地更加大鑊

不過好可惜,香港人咁幼稚,咁表面,係唔會明咖喇.

回覆 #11 lulu9394 的帖子

不要緊的,其實不這麼嚴重,只是作個提醒吧。
instagram.com/the_12_man

of course曾特首唔代表我

引用:
原帖由 末屆會考生 於 2009-6-15 05:04 PM 發表

特首同國家一路話「國家取得驕人成就」
係因為當時鄧老同趙紫陽對於金融市場的政策
當時經濟初增長,通漲犀利
趙紫陽主張自由市場,唔宏調

簡單一句,如果當時鄧老無打倒趙紫陽,由其掌政
而家全中國 ...
其實我沒有支持那位領導人,沒有人知道邊個好,因為已經無得比較
我不喜歡西方式民主
當年64香港有很多媒體知道新聞,可惜香港現在少了很多,
香港依然可以自由言論,可惜國內少了很多,這是香港本錢.
香港人相對國內人已經沒有以前優勢,要靠自己真正實力才能打通國際.
只要肯尋找香港可以找到世界不同聲音,唔好放棄自己今時今日權利.

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。