標題: 中國不認六四,卻要日本認南京 [打印本頁]

作者: 吾乃大帝    時間: 2010-5-11 10:49 PM     標題: 中國不認六四,卻要日本認南京

六四與南京,血寫的歷史...........
作者: singga    時間: 2010-5-11 11:09 PM

哼...只能輕歎一句....
作者: lulu9394    時間: 2010-5-12 09:43 PM

選擇性失憶

作者: sakura7501    時間: 2010-5-12 09:48 PM

係咁嫁啦~你又唔係唔明...
作者: css-601330    時間: 2010-5-12 10:11 PM

這才是真國恥
作者: HUBERT    時間: 2010-5-13 01:52 PM

引用:
原帖由 吾乃大帝 於 2010-5-11 10:49 PM 發表
六四與南京,血寫的歷史...........
我唔明白, 凡是政治, 香港人都喜歡走到極端.

中國不認六四, 你有咩證據?

1. 我曾在北京天安門訪問過當地中學生,
他們清楚六四的歷史, 亦有自己對六四的睇法.

2. 中國過往確實封鎖過六四的新聞, 但現已慢慢改善.
國內傳媒曾為六四進行專輯報導, 如鳳凰衛視.

3. 你自問對六四歷史認識幾多? 憑什麼材料批判?
請提出, 我們再慢慢討論.
作者: peter01192003    時間: 2010-5-13 04:42 PM

作者: peter01192003    時間: 2010-5-13 04:49 PM

作者: peter01192003    時間: 2010-5-13 04:50 PM

作者: peter01192003    時間: 2010-5-13 04:51 PM

作者: lulu9394    時間: 2010-5-13 05:24 PM

引用:
原帖由 HUBERT 於 2010-5-13 01:52 PM 發表

2. 中國過往確實封鎖過六四的新聞, ...
你有無吹牛d,我曾經到天安門旅遊當地導遊早通知我們不要講政治話題,如果你真的在天安門訪問當地學生,不論你係左中右仔都拉佐你啦

睇下四川豆腐渣工程,毒奶粉事件,08憲章事件就知道啦,真的要知真相

可悲香港多得這樣大話精,學生哥們要分清楚甚麼是老作
作者: 7777777aaaaaaa    時間: 2010-5-13 05:27 PM

唉…
這就是黨的思想控制了吧
作者: Christmas2008    時間: 2010-5-13 05:45 PM

引用:
原帖由 HUBERT 於 2010-5-13 01:52 PM 發表

2. 中國過往確實封鎖過六四的新聞, ...
鳳凰衛視不太算是.."國內傳媒"...
見 wiki:http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%B3%B3%E5%87%B0%E8%A1%9B%E8%A6%96
作者: HUBERT    時間: 2010-5-14 02:07 PM

引用:
原帖由 lulu9394 於 2010-5-13 05:24 PM 發表

你有無吹牛d,我曾經到天安門旅遊當地導遊早通知我們不要講政治話題,如果你真的在天安門訪問當地學生,不論你係左中右仔都拉佐你啦

睇下四川豆腐渣工程,毒奶粉事件,08憲章事件就知道啦,真的要知真相 ...
你講得無錯, 天安門的確有好多好多便衣警察,
任何反中行為 (如舉台灣國旗), 都會馬上被人捉走.

以上既野, 都係從我訪問既學生得知.

呢個TOPIC明明講緊六四, 討論緊中國有冇慢慢解除對六四的封鎖.
但你冇提供更多六四的材料, 反而講更多其他問題.
我唔明白你用意何在?

我好認同四川豆腐渣工程有問題, 毒奶粉有問題.
不過坦白講, 貪污、偷工減料等問題, 好多發展中國家都會遇到.
我地評論一國家要顧全佢施政的得失.
而唔係走到極端, 只睇劣處, 乜都反對一餐.
作者: lulu9394    時間: 2010-5-14 07:17 PM

引用:
原帖由 HUBERT 於 2010-5-14 02:07 PM 發表

你講得無錯, 天安門的確有好多好多便衣警察,
任何反中行為 (如舉台灣國旗), 都會馬上被人捉走.

以上既野, 都係從我訪問既學生得知.

呢個TOPIC明明講緊六四, 討論緊中國有冇慢慢解除對六四的封鎖. ...
我係普通市民不用收集六四証據,要找大有渠道.由紀念胡耀拜....鎮壓六四.當年我都有睇到,很多親朋好友因看到六四心灰意冷移民.不用再討論六四有否問題.近年多了很多政治走狗題出六四有無問題,用能言善辯,花言巧語否定六四事實.我不憎恨左仔,最憎走狗.

作者: mouri_san    時間: 2010-5-14 10:11 PM

就版主提及問題
中日學者曾在06年開始商討
08年公佈
不過嘛~結果不用說了.......
當初還抱丁點希望.........

http://www.bbc.co.uk/zhongwen/tr ... china_history.shtml

南京大屠殺的死亡人數問題,中國認為「超過30萬」,日方則認為「最多20萬」,雙方意見不一。

不過,日中歷史共同研究的最終報告未公開戰後部分。兩國在如何處理各自的戰後歷史仍面臨一些挑戰。這包括在中國學者看來非常敏感的1989年天安門民主示威運動。

如果真正要了解64
還是看書
有不少當年記者出相關的書
包括  張良<<中國六四真相>>
作者: sckill1812    時間: 2010-10-12 10:50 PM

中國唔認64
同日本唔認屠殺

一樣都係咁無恥
作者: sckill1812    時間: 2010-10-12 10:51 PM     標題: 回復 16# mouri_san 的帖子

死亡既人數我覺得並唔係最重要既一環

係肯唔肯admit自己既錯誤

從歷史中走出來(eg 德國)
作者: Nameless390    時間: 2010-10-20 12:51 AM

回HURBERT,中國認64,唔係講緊個政府咩,問D學生,佢地識都唔代表政府認,肯公開俾人討論
作者: anguslau_sy    時間: 2010-10-21 07:40 PM

Cant agree more
the communist party......huh
作者: alanmy    時間: 2010-10-23 10:38 AM

這就是政治, 待人以嚴, 律已以寬~
作者: bunbuntsang    時間: 2010-10-28 05:36 PM

呢個係事實, 始終逃避唔到, 總有一日要面對
作者: 小鈴Suzu    時間: 2010-10-28 06:20 PM

其實中國還真矛盾
要人做到最好
卻自己是最差
作者: sknow_2005    時間: 2010-10-30 03:04 PM

我認為中國政府要管理好一個大國,係好應該先去勇敢承認錯誤咖!
作者: fishlicious    時間: 2010-10-30 03:22 PM

引用:
原帖由 alanmy 於 2010-10-23 10:38 AM 發表
這就是政治, 待人以嚴, 律已以寬~

作者: ess100228    時間: 2010-10-30 03:53 PM

矛盾好大,永遠只係睇到人地錯,睇唔到自己衰
作者: 卍檸檬仔卍    時間: 2010-10-31 08:05 PM

釣魚台也是
咁執著為乜
講好左石油都共同開發
為左個島仔嘈一餐
經濟冇左幾十億
抵嗎
作者: sendou_cheng    時間: 2010-10-31 11:20 PM

Communist Party have no right to ask Japan admitted the history owning to 4June event? I doubt
作者: sendou_cheng    時間: 2010-10-31 11:23 PM

Frankly , I believe national shame and ruling party political mistake are two different issues
作者: chunlung88    時間: 2010-11-1 03:33 PM

平反六四!
作者: p625ccc    時間: 2010-11-1 09:43 PM

yep ! no only 6-4 also culture revolution
作者: DrEuler    時間: 2010-12-11 03:04 PM

From a historic perspective, Chinese have killed more Chinese than any other foreign powers.  6-4 is nothing compared with the cultural "revolution", and the man-made disaster of the "Great leap-forward".  A great poet of England once said everything he knew about Chinese is great, except when it comes to eliminate the opposition Chinese is the most cruel.  
Remember emperors in ancient dynasties used to kill the nine branches of the opposition?  It is just a natural extension to modern days of the Red Guards and the Cultural Revolution.  6-4?  A side-note in the history of the regime.  
Now here is a little trick that all regimes in the world use for propaganda: when you want to unite the country, create your foreign enemy and invoke patriotism.  So when injustice is getting attention: from 6-4 to poison milk imprisonment, stir up the pot and create some Diaoyu Island incident with Japan.  As the people of China rise up against the "enemy" and get distracted, the high officials are laughing all the way in the arms of their concubines in their apartments in Hong Kong purchased in cash.
作者: tsune    時間: 2010-12-12 05:13 PM

that is double standard
作者: felixque    時間: 2011-4-5 06:41 PM

很諷刺啊...
作者: levivance    時間: 2011-4-13 07:15 PM

中國就是這樣! 面子要緊.........
作者: yeungwk91    時間: 2011-4-15 02:00 PM

面子是硬道理
作者: mattal2011    時間: 2011-4-15 04:38 PM

signed
作者: mattal2011    時間: 2011-4-15 04:39 PM

sry it should be sighed
作者: keithwkwong168    時間: 2011-4-16 10:21 AM

why not

作者: zhizhi    時間: 2011-4-17 06:20 PM

各有一段千秋歷史!
作者: aRTiMMM    時間: 2011-4-17 10:33 PM

哼..大家都彼此彼此啦
作者: eason8ton    時間: 2011-4-18 06:38 PM

是政府不認六四,不是中國。
作者: 100442    時間: 2011-4-20 10:19 PM

輕歎一句.... 國恥
作者: locker1010    時間: 2011-4-27 09:50 PM

呢一點我都諗左好耐
要人承認打你個國家, 自己又唔肯承認自己點樣殘暴咁對自己既國民
作者: hotskybluekong    時間: 2011-5-4 10:46 PM

大家都唔認大家, 咁都係冇辦法.
作者: lovesforever    時間: 2011-5-7 03:25 PM

六四 唉.........
作者: felixleung15152    時間: 2011-5-21 02:10 AM

五十步笑百步
作者: heman    時間: 2011-5-21 12:48 PM     標題: 重提六四,毋忘六四

大陸人有咩事做唔出吖? 自從鄧小平開口話: 先讓一部份人富起來, 就將毛澤東嗰套掉落垃圾桶入便, 即係提倡有貧富階級, 仲鼓勵人不擇手段致富, 唔係又點會有咁多有害食品流出市面? 如果有人膽敢多嘴, 就要好似趙連海咁, 求生不得... 這就是現在新的"共產"黨本質, 它正退化成了以為有錢大哂的金錢奴才, 成了禍國殃民的殘廢黨。 (看一下六四學運領袖李祿在富可敵國的畢菲特力保下,可順利在出入大陸而冇出事;但另一位周勇軍則兩年前用假護照來港想再入大陸家鄉,在海關扣留了不夠幾日,便被特首暗中主動送去大陸做禮物 。當時民主黨想營救佢,質疑政府,即使觸犯行使假護照,也只是香港的法律,不可能將佢送往大陸,但特首為了討他主人的歡心,將香港聲譽也棄如敝屣了。)
作者: reonlucky    時間: 2011-5-21 01:25 PM

政府都唔認,日本政府做乜要認

彼此都有錯啦~~
作者: nelson.choy94    時間: 2011-5-21 07:22 PM

其實都好正常

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://www.lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0