標題: [BAFS] 大家覺得,會計選修如果話深,深喺邊? 齊投票∼ [打印本頁]

作者: BAFS2012    時間: 2011-12-9 03:35 PM     標題: 大家覺得,會計選修如果話深,深喺邊? 齊投票∼

作者: maship    時間: 2011-12-9 05:28 PM

無野難
我覺得會計係鬥小心
作者: Dragon834    時間: 2011-12-9 06:39 PM

引用:
原帖由 maship 於 9-12-2011 05:28 PM 發表
  無野難
我覺得會計係鬥小心
唔好咁講. 做pp都會發現,每年每條題目都有啲難位,甚至係你未見過既野
就係因為一個項目令你平唔倒條數.

而家教緊統制帳,覺得係煩,但係尚可接受.
銀行往來調節表唔明既話會幾難

期末調整,要睇下點出. 應計預付就睇情況,可以好深.
壞帳同呆帳難極有限. 折舊同變賣就不得而知了.
作者: winnie9217    時間: 2011-12-9 06:41 PM

5. 死亡三角 (統制,錯更,往來調節) Control Error Bank Rec
作者: maship    時間: 2011-12-9 08:21 PM     標題: 回覆 3# Dragon834 的帖子

我覺得個d難位係睇你個concept清唔清(對會計流程既了解)
有時佢會玩下野轉下字眼陰你,咁就要睇下個陣醒唔醒
有冇留心個題目既字眼,我好多時都係睇少或者get錯個題目失分

你依家中幾??@@ 統制帳?
作者: BAFS2012    時間: 2011-12-9 10:45 PM

作者: Dragon834    時間: 2011-12-9 10:52 PM

引用:
原帖由 maship 於 9-12-2011 08:21 PM 發表
我覺得個d難位係睇你個concept清唔清(對會計流程既了解)
有冇留心個題目既字眼,我好多時都係睇少或者get錯個題目失分

Form 5, 2013 DSE.
引用:
原帖由 maship 於 9-12-2011 08:21 PM 發表

通常如果話銀行做左啲 貸項轉帳/定期支付指示果類就易搞既.
但係一玩銀行錯誤死一堆. 容易諗錯
引用:
原帖由 BAFS2012 於 9-12-2011 10:45 PM 發表
Maship 同 Dragon兄講得好岩
細心, 觀察入微係會計人既必要特性, 失分1係就唔識, 1係就cal機按錯
計數機按錯就抵死無得講
至於唔識死亡三角, 都係考生對會計循環欠熟悉所致
其實係. 有啲考生冇做練習/溫既習慣
導致中五跟唔上.
例如會計循環有人唔記得咩黎,教到銀行往來調節表(更新現金簿) / 統制帳就開始唔識
覺得難掌握.

其實我係班入面係學得偏快,但係有啲同學好似好難跟得上進度. 我覺得好大程度上係基礎(中四core part)打得唔好既問題.

作者: BAFS2012    時間: 2011-12-9 11:23 PM

作者: Dragon834    時間: 2011-12-9 11:43 PM

引用:
原帖由 BAFS2012 於 9-12-2011 11:23 PM 發表
10個有9個同我講,唔知咩叫會計循環/完全唔知咩黎/唔知老師有無講過
依個問題都好嚴重
其實會計循環只係喺會計導論好後部分提及過1頁
亦難怪佢地唔識
最少3年CE pp問過會計循環.
其中一年直接係填過程入去. 唔記得就真係大檸樂.
作者: maship    時間: 2011-12-10 01:04 AM     標題: 回覆 8# BAFS2012 的帖子

會計循環我記得第一課就教....
其實會計操得多、熟就可以,再加少少智慧靈敏,及格甚至高分唔難

btw 我認為個死亡三角都有少少考邏輯(分辨邊個主體&係加定減定不變)
同埋邏輯、概念唔好,成本會計……heheee 
作者: BAFS2012    時間: 2011-12-11 03:12 PM     標題: 回覆 10# maship 的帖子

作者: maship    時間: 2011-12-12 02:06 AM

有時最慘唔係唔識做...而係LOAD唔明條題目講乜
作者: BAFS2012    時間: 2011-12-12 11:52 AM

作者: maship    時間: 2011-12-12 06:15 PM

英文我唔知...但係中文可以講到一舊舊
可能我地會計班d閱讀理解有問題啦...哈哈

1. 做得慢 ( 絕對,遲d轉英文讀)
2. 無得用英文做題目既skills ( 呢層唔清楚,可唔可以講解下 )
作者: BAFS2012    時間: 2011-12-12 06:45 PM

作者: maship    時間: 2011-12-12 07:00 PM     標題: 回覆 15# BAFS2012 的帖子

點解會研究中文版會計?

mark野方面老師都有教既,我地就咁畫個T,係入面填+ - 同金額/符號
好少寫中文
作者: KMnO4    時間: 2011-12-12 10:56 PM

引用:
原帖由 maship 於 2011-12-12 06:15 PM 發表

2. 無得用英文做題目既skills ( 呢層唔清楚,可唔可以講解下 )
遲d先轉英文適唔適應到架- -
你果間係中中定英中可以轉語言咁得意既@@
作者: KMnO4    時間: 2011-12-12 11:00 PM

除非係一d要寫好多野的科目
用中文可能在表達方面會好dd之外
我覺得以短答同計數為主的科目都係用英文會好d
作者: maship    時間: 2011-12-13 05:02 PM     標題: 回覆 17# KMnO4 的帖子

得既....做法一樣嫁姐~ 只係用英文填返出黎
我覺得最大問題係睇唔睇得明條題目(畢竟中中既英文係差點)

語言<< 考完DSE要操返英文ACC考LCCI
作者: Dragon834    時間: 2011-12-17 05:21 PM

我讀中文..不過都學翻啲英文term; mark野易啲;

例如統制既題目,話有錯誤要改既時候
要改統制帳 → C (control acc)
要改分類帳 → T (T-acc)

又例如做預付及應計
預付費用 →PE (prepaid expense)
應計收益 →AR (accrued revenue) etc.

(最基本都要識寫Dr. 同 Cr. 代替借記同貸記 )
作者: BAFS2012    時間: 2011-12-18 12:33 PM

作者: maship    時間: 2011-12-18 01:56 PM     標題: 回覆 21# BAFS2012 的帖子

-.-' 有趣?
作者: BAFS2012    時間: 2011-12-19 03:19 PM

作者: sheepwish    時間: 2011-12-19 04:04 PM

樣樣都深
作者: 天秤.怡    時間: 2011-12-23 02:06 AM

Control Error Bank Rec
作者: Dragon834    時間: 2011-12-24 09:38 PM

統制帳至今仍未試過一次過bingo全部正確
作者: kMC-w-    時間: 2011-12-26 07:20 PM

limited co. o既 ratio 最難= =
作者: 9512395123    時間: 2011-12-27 05:53 PM

一定係 Incomplete Record
作者: Nath    時間: 2011-12-27 11:19 PM

引用:
原帖由 maship 於 2011-12-12 06:15 PM 發表

要轉早d 轉
唔係會一舊舊

其實我都唔太明點解會計要比人讀中文
因為點應用都係以英文為主
對之後考試(lcci)毫無幫助

呢一科好特別
用英文讀ge同學係會睇唔明中文題目講咩
作者: littlepony    時間: 2011-12-29 06:25 PM

不完整會計紀錄
作者: BAFS2012    時間: 2011-12-30 11:28 PM

作者: Nath    時間: 2011-12-30 11:44 PM

引用:
原帖由 BAFS2012 於 2011-12-30 11:28 PM 發表
所以我為左整中文版會計筆記,我用左1年時間學D中文terms
D中文真係好惡頂
1年.

我識有個老師教開英文 突然教中文
玩殘佢
作者: BAFS2012    時間: 2011-12-30 11:47 PM

作者: Nath    時間: 2011-12-31 12:03 AM

引用:
原帖由 BAFS2012 於 2011-12-30 11:47 PM 發表
我覺得做人有D原則會好D
自己唔掂既野就唔該認認真真做好哂preparation先好行動

話雖如此,老師都係為兩餐,點講都要教
佢好認真咁學過哂d中文term
之後轉左第二間學校用翻英文教
作者: BAFS2012    時間: 2011-12-31 12:14 AM

作者: maship    時間: 2011-12-31 12:28 AM

依家好努力咁學緊英文
作者: BAFS2012    時間: 2011-12-31 12:44 AM

作者: maship    時間: 2011-12-31 03:20 AM     標題: 回覆 37# BAFS2012 的帖子

-.- 係簡單好多添.... 中文做到傻
作者: BAFS2012    時間: 2011-12-31 03:25 AM

作者: maship    時間: 2011-12-31 09:15 PM     標題: 回覆 39# BAFS2012 的帖子

key words..... 未聽過
作者: KMnO4    時間: 2011-12-31 11:56 PM

中文卷其實可唔可以寫Dr, Cr呢d英文字?
作者: maship    時間: 2012-1-1 12:29 AM     標題: 回覆 41# KMnO4 的帖子

你話寫落份卷定mark notes?
中文卷唔可以用英文
作者: philipwusl    時間: 2012-1-12 01:49 PM

樣樣都深囉
作者: ronald6666    時間: 2012-1-12 05:41 PM

希望有4-5 !!!!!
作者: SUPERMAN33    時間: 2012-1-21 11:01 PM

FRENDA所提的三劍俠(BANK REC,CONTROL A/C, ERRORS CORRECTION)
相信係暫時說變數最多,亦有時係最麻煩
同埋係考評局可以放心出的難PAPER
所以我覺得較難既係三劍俠
但我不是指其他個的係簡單...
之不過係話三劍俠出既野可以較為FULL RANGE
唔似LTD CO A/C咁...
考STATEMENT OF FINANCIAL POSITION...但係又唔考PUBLISHED ACCOUNT,CASH FLOW STATEMENT等搶分點
亦係3個SECTION都有機會COVER到
順帶一提...COST ACCOUNTING仲有BREAK-EVEN ANALYSIS,SAFETY MARGIN,SUNK COST呢的野要教...
而呢的可以話係"必殺技"
作者: 風之男    時間: 2012-1-24 08:04 PM

家陣最有信心個泛竟然係三劍俠,
拎份CE黎做, 29分最多無4分

比較難既, 倒不如話又煩又搵唔到錯乜
一定係Incomplete Records
如果塞埋落Partnership環境就實死無生
作者: freezesky    時間: 2012-2-9 06:05 AM

所謂死亡三角...都係考basic concept 清唔清姐...
難既應該係incomplete record...
作者: GP03石斛蘭    時間: 2012-2-18 08:44 PM

絕對係殺人不償命既control account
作者: babyja11    時間: 2012-2-27 07:53 PM

. 家陣連基本會計導論都搞唔掂
作者: babyja11    時間: 2012-3-3 11:02 AM

期末調整項目 Year end adjustment
作者: froyoyeah    時間: 2012-3-7 12:33 AM

死亡三角,不過多做應該okay
作者: babyja11    時間: 2012-3-7 07:38 PM

5. 死亡三角 (統制,錯更,往來調節) Control Error Bank Rec
作者: 學子兵    時間: 2012-3-18 11:54 PM

costing partnership 深= = 其實樣樣都深
作者: allthetime    時間: 2012-3-20 12:42 AM

不完整會計紀錄 Incomplete Record

作者: mickeymayu    時間: 2012-4-4 04:35 AM

樣樣都深囉
作者: chanyuyung    時間: 2012-4-7 02:28 AM

月做月覺得好多都好深
深在做極都好多變化 唔識計
所以一定要明晒d concept先慢慢再計
作者: tm5123    時間: 2012-4-8 04:52 PM

合伙會計 Partnership
作者: cheungchunyu06    時間: 2012-4-21 11:26 PM

其實唔係深  係比佢D英文搞到我怕左佢
作者: 小酷`    時間: 2012-4-22 02:21 PM

樣樣都唔多掂 特別係Incomplete Record
作者: Kammycyc    時間: 2012-4-23 08:41 PM

其實死亡3角係咩,我淨係學左bank reconciliation
因為我地學校有實習老師,佢同我講
真實係無咁難因為有得對><
不過可能我仲係F4所以覺得唔多難
作者: e.abc57    時間: 2012-4-24 10:14 AM

深在要小心分析處境
作者: a64843720    時間: 2012-4-27 07:39 PM

會計深在唔明題目講乜,明左後通常都唔會覺得深。

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://www.lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0