標題: [TOEFL] 考TOEFL幾問 [打印本頁]

作者: LoK=]    時間: 2012-2-12 12:29 AM     標題: 考TOEFL幾問

出年去美國留學
準備考TOEFL
但係無從入手
想各位可以幫幫手
1.TOEFL相比起DSE 難度如何?
2.有無邊本書睇完係有幫助?
3.正常一個EMI英中既學生最低應該考到幾多分(大前提係校內英文成績中等)?
4.補習又補唔補得過?
唔該哂各位
作者: hkdsefighter    時間: 2012-2-12 12:44 AM

TOEFL reading passage比DSE其實差唔多(或稍深), 但主要係集中於學術類文章, 加上係全部MC, 問既問題唔似DSE咁古怪, 所以應該問題不大
writing有兩題, 一題係叫你聽個lecture之後再彈個問題叫你整理某d野, 寫一篇文 (例如我寫過係history lecture有關唔記得乜帝國衰落原因既討論), 一題係真係自由作文
對一般EMI學生黎講難度應該亦不大
比較麻煩係listening, 講得ok快之餘再要專講埋d學術野, 天文地理考古生物無所不談, 係聽完晒先彈題目比你
有十幾段dialogue加lecture, 一聽就聽個幾鐘, 係耐力戰. listening係我考得第二差既section.
speaking係我考得最差既section, 要求你對住個咪錄音, 主要亦都係lecture整理問題. dse學生有正常組織能力應該有20分 (我就得20分 )
我係舊年8月個陣考(而家係dse應屆考生), 溫左幾日102分, EMI英文成績中上. 個人認為補習補唔過, 主要去求其買本書 (要平可以買大陸印刷版, 旺角國風堂之類地方大把), 熟悉題型就ok.
作者: natp    時間: 2012-2-12 08:53 AM

我都係EMI
我個人認為TOEFL最難既係listening
同平時學既野相差幾遠,講得亦比較快,似大學lecture
speaking你預左無時間準備,係直接回應,所以你可以平時練多D。
我都係上年,不過6月考,113分
作者: LoK=]    時間: 2012-2-12 05:40 PM

引用:
原帖由 hkdsefighter 於 2012-2-12 12:44 AM 發表
TOEFL reading passage比DSE其實差唔多(或稍深), 但主要係集中於學術類文章, 加上係全部MC, 問既問題唔似DSE咁古怪, 所以應該問題不大
writing有兩題, 一題係叫你聽個lecture之後再彈個問題叫你整理某d野, 寫一篇文 ...
有邊個出版社比較好?
頭先睇到LONGMAN就分開聽寫讀說4parts黎賣 似掠水
作者: hkdsefighter    時間: 2012-2-12 06:14 PM

引用:
原帖由 LoK=] 於 2012-2-12 05:40 PM 發表

有邊個出版社比較好?
頭先睇到LONGMAN就分開聽寫讀說4parts黎賣 似掠水
我用個本係一本過120蚊
做唔晒就去考
作者: LoK=]    時間: 2012-2-12 09:02 PM

引用:
原帖由 hkdsefighter 於 2012-2-12 06:14 PM 發表

我用個本係一本過120蚊
做唔晒就去考
咩出版社?咁你做過覺得本野有冇用?
作者: hkdsefighter    時間: 2012-2-12 09:28 PM

引用:
原帖由 LoK=] 於 2012-2-12 09:02 PM 發表

咩出版社?咁你做過覺得本野有冇用?
我認為熟悉題型就邊本都無分別既
或者你直情可以唔使買書
上youtube打toefl listening/toefl speaking就得
For your reference,我用本野出版社叫delta
簡體版藍色大大本, 個人認為無乜特別

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://www.lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0