標題: 到底中共點解唔係為64而認錯?? [打印本頁]

作者: 小明1420    時間: 2012-8-9 03:34 PM     標題: 到底中共點解唔係為64而認錯??

有咩原因呢??
作者: mole    時間: 2012-8-9 03:55 PM

因為如果佢認錯, 就等於否定佐過去做嘅野; p

然後即係否定佐自己. ??

作者: yeungwk91    時間: 2012-8-9 04:12 PM

利益問題

維穩費用多過軍費

呢個肥豬肉
點肯放手
作者: boiceofcnblue    時間: 2012-8-9 07:02 PM

我覺得而家中國係一個強國(強大嘅國家)
而家認左.可能會俾其他國家插(人權呀)
以上純屬個人意見
作者: 辛勤者    時間: 2012-8-9 07:06 PM

其實,可以看看一些書,先了解六四發生的原因,就會明白點解唔肯認錯。。
作者: WingG    時間: 2012-8-13 10:12 AM

3樓說是維穩費是重點
簡單說,今年某省維穩費批了$A這麼多錢,但某省只用了$B這麼多錢(A>B)
那麼下年省政府維穩只會批$B這麼多錢…要知道,中國官僚體制下,「當官不發財,請我也不來」,油水嘛…有藉口才能撈
作者: Peter_ng    時間: 2012-12-30 06:39 PM

當年下令屠殺者,今日仍居高位
作者: wingli2651    時間: 2012-12-31 04:59 PM

要維持國家安定...
作者: kensokinwa    時間: 2013-4-9 05:25 PM

其實,我想問,你們認為中國政府要對那方面認錯呢?
是為反對學生所支持抗爭的問題而認錯?
或是為中國政府用武力鎮壓學生而認錯?
而且,請說維權費用等等問題的,先看看六四到底是什麼事情,
不要只看片面之詞,如果你能認清楚當時他們所做的有什麼危險,
或許是會像蘇聯一樣,你就明白中國政府為什麼不道歉~
我不是說用武力是正確,或許我看法十分膚淺了,但我是這樣認為~
作者: kensokinwa    時間: 2013-4-9 05:28 PM

說多一句,我認為不應該用武力的,能談判就是最好,而且六四問題,用武力對待知識人士,是最不應該的
作者: Ursidae    時間: 2013-4-11 12:16 AM     標題: 回覆 4# boiceofcnblue 的帖子

認唔認都會比人插架啦 香港人係咁講六四,我唔信外國冇報導
係面子問題,中共寧願睜大眼講大話都唔會認錯,至起碼仲可以繼續暪騙全國13億人嘅大部份
作者: cna13579    時間: 2013-4-14 05:06 PM

佢地自欺欺人,以為一直吾認,啲人就會慢慢吾講,繼而淡忘,最後好似未發生過咁~
作者: blewin    時間: 2013-5-15 10:13 PM

they'll never admit their mistakes since they've relying so much on their "power" and "face" to force the majority of citizens into submission. As long as they don't change this attitude of theirs, tragedies will continue in China.
作者: blzbobo    時間: 2013-5-19 12:25 AM

引用:
原帖由 kensokinwa 於 2013-4-9 05:25 PM 發表
其實,我想問,你們認為中國政府要對那方面認錯呢?
是為反對學生所支持抗爭的問題而認錯?
或是為中國政府用武力鎮壓學生而認錯?
而且,請說維權費用等等問題的,先看看六四到底是什麼事情,
不要只看片面之詞,如果你能 ...
非常同意這位同學的看法,維穩費根本不是重點。中間的利益挂鈎太多,如果承認了會牽連到很多權勢。想要承認,可能要等到他們那一代老死吧。
作者: CrazyBB    時間: 2013-5-19 04:25 PM

this is crazy
作者: 美極    時間: 2013-5-19 08:54 PM

中共真係好乞人憎

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://www.lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0