標題: [大學升學資訊] 2013 Bachelor Degree Analysis + Suggestion [打印本頁]

作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 01:32 AM     標題: 2013 Bachelor Degree Analysis + Suggestion

Declaration of Interest : 在2012年的收生系統中,本人持有1. HKUST JS5003 Offer (JUPAS)
2. HSMC BBA Offer (Conditional , 3333+3 ; 大約2012年12月左右持有)
3. ANU Finance Offer (Unconditional , 大約5月尾持有)
4. 上海交通大學 Conditional Offer (全國第3/4, 要求 4444 + 44)
5. 國立成功大學 Offer (台成政清交其中一間)
6. Suck UK Uni offer (唔講名鳥)
最後選擇了1.

咁其實我之前都對於升學都有小小研究咁,因為我講呢個其實都唔只係JUPAS,而係全部有關升學既資料,所以都可以比下你地 (2013+)參考下
咁其實我呢個POST主要係講報大學學位.. 亦都會講下小小內幕咁,同咩成績同咩組合既人應該做咩野 (例如: 其他科唔錯,但係中文二左 ; 選修科好好,但係4 Cores 一般)

如果你係呢兩類人士,可以按 "上一頁" 出番去
1. 你全部科都唔好
2. 你唔係aim at Bachelor Degree
如果想轉貼既話,加番個by kiyiptsang@小卒 就ok

咁我諗住用地方來畫分:
1. 本地 JUPAS Bachelor Degree (#2)
2. 本地 NON-JUPAS Bachelor Degree (#3)
3. 大陸免試 + 少少港澳台聯招 (#4)
4. 台灣免試 (#5)
5. 少少外國大學既資料 (e.g. High school / 大學免試 / 果d) (#6+)
5.1 英國
5.2 澳洲
5.3 德國
5.4 美國
暫試打算係咁

作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 01:32 AM

1. 本地 JUPAS Bachelor Degree (#2)
咁本地既JUPAS Bachelor Degree Offer 應該都大把人做分析,咁我不如寫d 比較大d 既野
其實最緊要係,理性,要知道自己係底線

咁開波啦
不如我講下我自己果陣點consider

首先,睇下你有咩係完全唔想讀 (e.g. 科同大學咁),同一定冇得入
-> 我想入三大 (因為果陣笑得某九龍塘大學多 ; 更加堅守自己呢個信念係因為後來有上海交大offer 同ANU offer, 如果我入唔到三大,我e+ 應該會係大陸)
-> 我唔想讀Science
-> 我有個friend 果陣問我入 BBA(IS)好唔好,但係佢根本冇讀M1
其次,係睇下你勁既科目既排位
e.g. 數學 > M1 > Physics 咁
(未考前) M1 > BAFS > MATH >  LS >  GEOG >CHINESE > ENGLISH >   PHY
(考之後) M1 > MATH > BAFS > GEOG > ENGLISH > CHINESE > > PHY > LS
實際: M1 > MATH > BAFS = ENGLISH> GEOG  = PHY = LS > CHINESE 其實你細心留意都發覺我爆哂自己d grade em35,順手打埋我2013年可能會幫人補下M1
em35
第三,要知自己有咩特別既優勢
e.g. interview 好 (其實某程度咪姐係英文好... 名校都有作用 (唔係講緊地區名校,講緊既係傳統名校,e.g. SPCC/ DGS ; 順便抽一抽,九華同DBS今年真係 em35 em35 em35 )),運動好(我講緊港隊水平+熱門項目),AYP金章(注意: 銀同銅係廢的),音樂好(講緊至少皇家8級Distinction+ fit,咁樣去interview 的確唔錯),或者對一d 特別科目既相關認知咁 音樂好 (Piano , 過8級) ; Interview 唔錯 (Individual , not Group) ; 對1d特別科目既認知 (Finance-related); Reading News; 做教書既話有人脈 (呢樣好緊要,有同學都係因為咁而讀護士)
第四,自己鍾意咩科目
Business > Science > Social Sciences > Engineering (主要係超級唔鍾意Physics, 最後居然考得唔錯,早知操埋MC應該有5[題外話,因為我買左卷,知道自己其實都近5,最好笑係Astronomy 個component, 8條MC 岩得一條])
第五,知道大學計分既玩法同自己岩既組合
其實我果陣都知道大學計分既玩法,一定係重4 Cores + 2Electives
所以其實我study leave 果陣,當其他人係自修室溫緊electives 果陣,我係狂溫通識中文英文數學 (排名分先後次序)
雖然最後自己中文通識都考得不合預期,但係都覺得自己係策略上係正確,而且呢兩科的確係唔可靠 (順手講埋,先其唔好張呢兩科當係自己既食糊位,基本上數學英文都可以mark 住d 基本分數,所以其實呢兩科一定要唔差[4是常識吧,有人係我監督下,數學都已經升左20%,有人想睇既話,都可以寫下點先可以做好數學科,事關我之前都係表現唔穩定既人])

咁之後就寫下大學既Weighting [Generally]  

1.  HKU (自己睇,基本上就係分邊d 科係4C + 2X 邊d 係Best 5(e.g. JS6901,6963),邊d 係計M1/2 (CAUTION: HKU ENGINE 同SCIENCE 係唔計的))
2. CUHK (基本上4C+1X , extra electives 加極小分數 (印象中5**=0.3 , 5* = 0.2 ,5 = 0.1;醫科好似4C+3X, M1/2考得好過Elective可以計半X); Econ Math 同 Econ DOUBLE Count ; 英文都應該係)
3. HKUST (重數英,計M1)
4. 其他U冇咩點研究,不過都講少少
a. IEd 計interview 超重
b. PolyU 就睇某X代數學名師個excel ; 有d m1 都有加乘咁樣 (i mean double-count)

咁好,講下實戰啦咁我先前都講過,我溫書果陣既strategy 係重中英數通,但係最後就-.-

咁呢樣野其實係放榜之後先做
我放榜之後有呢個結論
1. 我數英 5*, 5
2. 我M1 5** , BAFS 5
換而言之,我應該選d Best 5 / 重數英既科 同計M1 既科

咁我講過,我一定要入三大== , 所以我有既choice 姐係
1. HKU Best 5 + BBA(IS) (因為我M1 5**)
2. HKUST (excluding GCS)
3. Some CUHK (果陣當然知道入到CU Engine 啦,計下估計咁既計法既全港排名都知)

因為我發覺我入唔到HKU 勁既Best 5 既關係 (Glaw, LLB 果d ,同埋6901 6963都唔計Science)
所以得番
1. Some CUHK
2. HKUST

所以最後選擇了
A1 UST BBA
A2 UST Science (事關我想入Maths & Econ)
A3 UST Engineering

咁heahea 地講下其他Case 既 Analysis
1. Best 5 好 (特別岩phy chem bio math 好而中英差既人)
-> HKU Best 5
2. 4 Cores + 1 好 (Average 5)
-> CUHK
3. 英數好
-> HKUST
4. M1/2 好,但成績一般
-> Double-Count 既PolyU 科

Tips:
1. 基本上我都係覺得JUPAS Admission 部分大學係冇咩參考用途 ,(寧願睇ATUHK, 最好有人整個Admission Score 既Excel 啦)
- including : HKU, PolyU ; 其他都冇咩點研究,不過教院果個寫得唔錯,科大BBA 就上年最低分數36 (要中英44)
2. 重磅股升幅唔會好大
- 姐係intake 人數大既科,不過呢d 科都好大機會會升 (根據historical events, HKU 6901 係用學院收生後係keep 住升的)
3. Intake 人數小既科 - 應該會用大細年玩法
- 大小年應該好易明啦,就係上年Underestimate 既科應該會升,我敢寫包單今年 CUHK GLEF 一定會升
4. 加位唔代表個admission score 會低左,反而唔少既時候會增加
- 呢點要睇下個information flow 係點,如果個個都知加左位,唔少時候都係會升admission score
- 另外一點需要注意既係你出黎既競爭會大左 (始終大家都係果個pool)
5. Broad Discipline (PolyU)
- 呢d 科其實唔錯的 ,不過我懷疑 d 人因為唔知係咩所以唔敢選
- 其實係俾你任選Major 既大類收生 .. e.g. BD of Business.. 你可以任選Accounting , Finance 咁.. 但今年居然PolyU Acct > BD of Business
- Remark : 聽fd 講要到少少要求,e.g. 選PolyU Account, 要數學 (讀Calculus) 合格,不過其實唔難
6. 預計
a. CUHK Engine 一定升,不過由於係重磅股,估計唔會升穿median
b. 大類收生既科會升
c. PolyU Business 會升,不過限係 Account , A&F 同BD of Business ,其他咩Marketing Management (especially Management) 應該唔升or even drop
d. PolyU Civil Engineering 其實我唔會選,我覺得Mechanical 好d (始終你番份工都係諗住做二三十年,大把大學加左Civil 位,所以應該唔好讀.)
e. Physio 應該升,不過唔好選 (加位加到嘔血,識人做緊果個field 話,有d graduates 要去NGO做,個pay 真係好差)
f. CUHK Medicine 一定會升,不過唔會升得好多,始終都係重磅
h. GLEF 一定升 (我說了)
i. CUHK iBBA 係冇Accounting Major 的 (因為識人入iBBA 但係佢係想Account Major -.-)
j. LingU 同 OU應該drop 啦 (但係冇叫你選)
k. PolyU d 怪科應該會升番少少, 特別提既係,呢d 科你放係邊都會排到,所以極度建議你狂放呢d 係BCDE 度 (大約10個啦),e.g. Industrial Engineering , International Logistics , BSE 果d
7. CityU 個Bachelor of Science 有得入Surveying (測量學)

Interview:- 名校既著名校3 , 其他就著suit (唔好話咩唔係wor.. 我係教育系,會唔會有唔同咁既問題)
- UST Engine 有加分制,你當你數學/ 英文升一個grade 咁
- CU Engine 上年有interview, 問1d問題係唔太難既,e.g. 2既20次方有多少個位咁樣

基本上係咁

作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 01:33 AM

2. 本地 NON-JUPAS Bachelor Degree (#3)咁好啦
本地NON-JUPAS 既degree

基本上有兩種
1. 八大
2. NON-八大

咁八大,當然其實就係用1D NON-DSE 既考試啦..
我覺得基本上兩種考試都OK

IELTS
- IELTS 是常識吧
- 咩野都要IELTS, 就算你入唔入大學,咩都要IELTS..
- 所以考完DSE 好去考..

1. GCE AS LEVEL
- 講真,GCE A LEVEL 相對個廣度比較大,相反,AS 就會比較近DSE 既水平 (實際未考過,但聽番來係咁)
- 而且拎A率都好高下,都OK 易入唔錯既科.. E.G. CU PHARMACY 咁樣
- 唔少人都係報DSE 之後果個GCE 考試,但當然,你報左JUPAS 就唔可以報NON-JUPAS ,所以呢個係來放UCAS的

2. SAT + AP
- 係一個美國既試
- SAT:岩D 英文好而其他科一般既人去考.. (我既意思係英文好好)
- AP 就係考科既,詳細可以問下YEUNG WING KI 版主..
- 識人: SAT 23XX+考AP10科(唔知RESULT) ;  有UST IE+BBA OFFER (3-YEAR) + John Hopkins (全球醫科NO.1) + LSE Offer (全英很強的)
==============================================================

NON-八大
基本上DEGREE 來講,我個人覺得得下列係讀得過既
1. 護士型 (but one point should be note that 你比較難上管理層,因為要Master.. 可能Non-8 係呢方面的確有小小問題)
2. 恆管 BBA (我相信"老崔"應該會搞得起既,,,佢搞呢D 的確有一手.. 算係ACCEPTABLE 啦.. )
3. SYU 傳理
4. HKAPA
其他就

咁講下D PROCEDURE
1. 護校完全冇報過,所以唔知.. 不過聽人話都會出CONDITIONAL OFFER 的.. 另外小心,東華個護理聽聞仲未過學評..所以
2. 恆管: 周街派CONDITIONAL OFFER.. 見到KWAI CHUNG 棉記,廿個人去,好似得一個冇conditional offer (3333+3),我果陣好似係十一月中去,仲記得係著PE 3..
都有CONDITIONAL OFFER (individual 的)
Remarks : 恆管TRANSLATION 中文二, DEGREE 都照收 ,有興趣可以試下
3. SYU 傳理,的確唔錯.. 不過有心先好做.. 始終傳理呢一行都唔係話發大達果種.. 有D 社會責任果D.. 我個人覺得如果你係想搵份正正常常既普通工作就唔好選SYU 傳理.. 因為佢係實戰型.. 相對比較難轉去HR
4. HKAPA 唔熟.. 不過聽個行頭都唔差啦...做PRIVATE PRACTICE 應該都$$$$

作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 01:33 AM

3. 大陸免試 + 少少港澳台聯招 (#4)
大陸免試... 點形容呢
係一個重校內成績而需要小許DSE 成績既野..

呢個係關個機制事.. 事關佢個PROCEDURE 係咁

你報, 填左四個志願既大學,而大學入面你自己都填四個想入既主修 => based on 校內成績同你俾既野 (咩咩咩比賽.. 咩新南威耳C [正名係國際聯校學科評估及比賽].. 佢分唔到的..亦都懶得同你分 ) => 咁睇下間學校勁唔勁同報既人數 => 通知會唔會俾你INTERVIEW => INTERVIEW => 俾CONDITIONAL OFFER OR NOT => DSE 成績到唔到CONDITIONAL OFFER => ACCEPT/ NOT => YOU ARE IN MAINLAND

大概係咁

咁當然啦,都有分熱門唔熱門..

熱門:
北大清華復旦交大廈大南京中山淅大咁 <- 難入系數當然係北大清華復旦交大行頭啦..

Strategy :
1. Don't choose Uni near Hong Kong, you will earn nothing and the competitive is very keen
2. If your profile is very good with great internal school performance, it's okay to choose Tsinghua & PKU
3. Never choose Zhongshan Uni

咁好啦
我果時個CHOICE係
我原本想選淅江大學 (因為係海派甜心既拍攝地方 ; 不過冇得選BBA )
1. 上海交大
2. Wuhan Uni
3. 中國政法大學
4. Jinan Uni

個人background : 果陣成績好一般.. (中間咁 ~80? , 但係成績表冇RANK 的,姐係interview任你_...) + ATCL (Piano 演奏級..但當你用中文寫個感覺差好遠.. 英國聖三一音樂學院鋼琴演奏級文憑,同埋UNSW High Distinction)

=== 打住咁先.. 其實仲有+++++++野未打... ======
提自己; 校推
INTERVIEW SKILLS

4. 台灣免試 (#5)

5. 少少外國大學既資料 (e.g. High school / 大學免試 / 果d) (#6+)

5.1 英國

5.2 澳洲

5.3 德國

5.4 美國
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 01:36 AM

加埋個後記
(Importance of the combination of subjects)
(Telling F3 people to choose the right subjects)
(Whether you should drop you electives or not)

作者: lauhiushing    時間: 2012-11-18 10:15 AM

作者: calvinleeabc    時間: 2012-11-18 11:47 AM

cu medic升,咁想問下cu pharm係咪都會升?
作者: van_sp    時間: 2012-11-18 12:19 PM     標題: 回覆 2# kiyiptsang 的帖子

Very detailed.thanks
作者: van_sp    時間: 2012-11-18 12:20 PM     標題: 回覆 1# kiyiptsang 的帖子

But i wanna know, is it too late if i submit the application to the UK in december?
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 12:30 PM     標題: 回覆 11# van_sp 的帖子

You can still apply for UCAS .. though GCE is preferred ..
And IELTS is a must
& 1 tip is that SAT can also apply for uni in UK, i know someone got SAT23xx and was given offer by LSE
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 12:34 PM     標題: 回覆 9# calvinleeabc 的帖子

堅係唔熟 .. 我熟果d 都會打 ..
不過比兩個tips 你
1. GCE AS Level (你沒看錯,是AS), 幾條A 都入到CU PHARM
2. Only 30% 藥劑師係local grad , 所以其實如果你考得差去其他地方讀都ok (唔似醫生咁,咁大岐視)
作者: 火閃電    時間: 2012-11-18 03:50 PM

if i estimated my DSE mark is Chinese:3      Eng : 3-4     Maths: 5*-5**    LS : 3       Phy :  5* - 5**     Chem : 4-5*    BAFS :4- 5       M2 : 5*-5**  
than which programs are suitable for me
作者: WW111    時間: 2012-11-18 03:59 PM

好有用呀
我會KEEP 住睇架~~THANK YOU !!
作者: kasz    時間: 2012-11-18 04:31 PM

想問下,CU有科文科今年median大概全4,收20個
下年有無機會要全5先入到?
另外,想請教點溫maths,淨係做pp?
最後目標果方面,其實是咪應該aim high d?
例如讀某九龍區英中,每科有top10%(except Math)
想讀HKU GLAW/ CU Language科 會唔會大諗頭左d
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 04:54 PM     標題: 回覆 14# 火閃電 的帖子

Your are Best 5 Case
HKU Science / Engineering -> HKUST Engineering / Science (M1/2 & Science Subjects heavy-weight) -> PolyU Engineering
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 04:59 PM

引用:
原帖由 kasz 於 2012-11-18 04:31 PM 發表

想問下,CU有科文科今年median大概全4,收20個
下年有無機會要全5先入到?
另外,想請教點溫maths,淨係做pp?
最後目標果方面,其實是咪應該aim high d?
例如讀某九龍區英中,每科有top10%(except Math)
...

Yes.. 做哂成本joint-us 包生仔 (with your own analysis with corrections)
老生長談,A1 選aim high .. A2 就要開始stop 啦
CU Language 唔難入,識人45*44 5* 就入到 (English,不過聽佢話基本上全部係English */**)
校內成績是廢的 ,除左1d 比較客觀既科 (Physics , M1/2 , Maths, English(一半半啦,listening 好多學校教到成堆毒藥) ; Chemistry 果d)
不過博下GLaw 有d 博.. A1啦~ (有d人係點講最後都係會選 ,如果你最後A2/3入到既話,其實所謂浪費都冇咩所謂的)

btw, 你果間有冇得睇自己學校d 成績?
姐係例如:

http://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2012%20HKDSE%20result.pdf
作者: ivan1980    時間: 2012-11-18 05:09 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 04:59 PM 發表

Yes.. 做哂成本joint-us 包生仔 (with your own analysis with corrections)
老生長談,A1 選aim high .. A2 就要開始stop 啦
CU Language 唔難入,識人45*44 5* 就入到 (English,不過聽佢話基本上 ...
一半半啦,listening 好多學校教到成堆毒藥
Why??? em35

同埋英文點溫好???em35 em35 em35
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 05:28 PM

引用:
原帖由 ivan1980 於 2012-11-18 05:09 PM 發表

一半半啦,listening 好多學校教到成堆毒藥
Why???

同埋英文點溫好???em35 em35 em35
其實我特別係指integrated task 個part

因為e+ 同UE , 出版社既玩法完全唔同

Language 真係好重 近50% (忘了,總之很重很重,沒從前的<10% 那點少)

但係之前D 老師同出版社全部都係重CONTENT,所以D 學生都不其言用positive marking 既strategy ---- copy 左先算,而冇理到language 既重要性

同埋其實integrated task 真係要改好哂D GRAMMAR, STRUCTURE 咁做.. 最好參考下practice paper 個sample essay

英文點溫? Writing 就做下CE D SHORT WRITING ,好有參考作用,有同學因為冇做,就成PART 空左... 不過都有3... ESSAY 就practice makes perfect

reading 就真係靠底子,speaking 就執生啦 ,如果你讀開emi, 你會發覺d 對手既水平好唔同,不過speaking d 考官都俾分俾得ok 一致 (i only mean English Language, not Chinese Language)
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 05:35 PM

** 可能HKU 改左玩法
http://www.als.hku.hk/admission/local/faq

For consideration of your admission to HKU, the basic principle of the scoring formula for all programmes is to calculate the total score of your four core subjects and two electives i.e. 4C+2X. If you have done more than two electives, the best two electives will be counted, with the exception for programmes that have specific subject requirements (see Question 6). We will give you more information on this website about the scoring formula when these are all finalized. However, our overriding principle is that admission to HKU is based on your overall HKDSE score, summer over i.e. 4C+2X. The higher that score, the more likely you are to be offered admission, of course! Some programmes will place a slightly higher weight on some of the subjects, but the weights will not vary too much. As a result, all programmes will adhere to the principle of basing admission to HKU primarily on overall academic performance in the HKDSE.

可能BEST 5 已經成為絕唱... (迷之聲: 咁HKU 放個2012 年Best 5 result 做Mud _ ) (答: 你問我問邊個)
當然,佢只係寫BASIC PRINCIPLE.. may not be applicable to ALL programmes
作者: ivan1980    時間: 2012-11-18 05:56 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 05:28 PM 發表

其實我特別係指integrated task 個part

因為e+ 同UE , 出版社既玩法完全唔同

Language 真係好重 近50% (忘了,總之很重很重,沒從前的<10% 那點少)

但係之前D 老師同出版社全部都係重CONTENT,所以D 學生都不其言用positive marking 既strategy ---- copy 左先算,而冇理到language 既重要性

同埋其實integrated task 真係要改好哂D GRAMMAR, STRUCTURE 咁做.. 最好參考下practice paper 個sample essay

英文點溫? Writing 就做下CE D SHORT WRITING ,好有參考作用,有同學因為冇做,就成PART 空左... 不過都有3... ESSAY 就practice makes perfect

reading 就真係靠底子,speaking 就執生啦 ,如果你讀開emi, 你會發覺d 對手既水平好唔同,不過speaking d 考官都俾分俾得ok 一致 (i only mean English Language, not Chinese Language)
其實integrated task language個部分
係咪要好似writing咁 爆番d sentence structure, vocab?
定grammer岩就夠?
學校老師真係成日叫人數point  
但我次次都差好多point... 多數係因為抄唔切錄音d content
其實用sentence structure搭救 拉番d language分得唔得
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 05:58 PM

引用:
原帖由 ivan1980 於 2012-11-18 05:56 PM 發表

其實integrated task language個部分
係咪要好似writing咁 爆番d sentence structure, vocab?
定grammer岩就夠?
學校老師真係成日叫人數point  
但我次次都差好多point... 多數係因為抄唔切錄音d content: ...
前者
爆字人好難理解你既感受
我DSE 寫到加紙的 (因為搞LANGUAGE 同盡量marker-friendly)
作者: tofu07    時間: 2012-11-18 05:59 PM

我想問下POLY既 BD BUSINESS其實讀咩??
同埋你點解有 HSMC BBA CONDITIOAL OFFER既? 你幾時IN架 ?
作者: ivan1980    時間: 2012-11-18 06:04 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 05:58 PM 發表

前者
爆字人好難理解你既感受
我DSE 寫到加紙的 (因為搞LANGUAGE 同盡量marker-friendly)
前者 即係爆sentence structure唔理vocab
同埋marker-friendly要點

(好似離左題...)
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 06:04 PM

引用:
原帖由 tofu07 於 2012-11-18 05:59 PM 發表
我想問下POLY既 BD BUSINESS其實讀咩??
同埋你點解有 HSMC BBA CONDITIOAL OFFER既? 你幾時IN架 ?
Students admitted to the Broad Discipline will complete a common Year 1 curriculum. They will declare their individual honours degree awards and start to study the corresponding contents no later than the end of semester one of Year 2.
The Broad Discipline programme will lead to one of the following BBA(Hons) awards:
Instead of applying to each Business programme separately, students who are interested in above programmes can apply for admission to this Broad Discipline programme, which will allow them the flexibility to take a range of subjects in business before making a decision and declare their target award no later than the end of semester one in their second year of study.
There is no quota restriction and students will be free to pursue any one of the seven awards.
For the specific characteristics of the seven programmes, please refer to the respective programme entries.

姐係同其他U 一樣,用學院收生制

conditional offer.. 唔記得了,大概11/12/1月in
仲記得係著PE 3 去IN 都即場俾我OFFER
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 06:05 PM

引用:
原帖由 ivan1980 於 2012-11-18 06:04 PM 發表

前者 即係爆sentence structure唔理vocab
同埋marker-friendly要點

(好似離左題...)
你當WRITING 咁寫就得 (姐係咩都要)

marker-friendly : 段與段格行是常識吧,我情願加紙 (personally)
作者: ivan1980    時間: 2012-11-18 06:14 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 06:05 PM 發表

你當WRITING 咁寫就得 (姐係咩都要)

marker-friendly : 段與段格行是常識吧,我情願加紙 (personally)
其實我仲想問
中學讀全理科
大學想讀商科
追唔追得番?

作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 06:17 PM

引用:
原帖由 ivan1980 於 2012-11-18 06:14 PM 發表

其實我仲想問
中學讀全理科
大學想讀商科
追唔追得番?
睇下係咩商科
有D 商科仲有優勢TIM..

不過基本上都追得番
作者: ivan1980    時間: 2012-11-18 06:19 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 06:17 PM 發表

睇下係咩商科

不過基本上都追得番

有冇eg...
作者: 074883    時間: 2012-11-18 06:19 PM

雖然我明CU今次真係收得低到奇怪
其實因為CU engine有個限制(唔讀M1M2唔比入)累事先咁低
但樓主既然睇好CU升,咁如果升同其餘2大比會邊個比較好?加埋poly同city又會點排好?
HKU engine會跌嗎?UST又會升嗎(今年都收好低,不過又因為收得多人關系)?
雖然升學自己都有D研究…不過收風方面就少條根兒

anyway多謝樓主的資料,期待海外的資料~
如果有埋升學途徑同方法就好…這方面的知識貧乏…
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 06:24 PM

引用:
原帖由 ivan1980 於 2012-11-18 06:19 PM 發表

有冇eg...
Finance , Quantitative Finance - M2
Risk Management - M1
Economics , Accounting- 算術好 + Logic Thinking
作者: PTYJ    時間: 2012-11-18 06:35 PM

我自已預計成績:
中文 英文 數學(M1) 通識 物理 組合科學 資訊及通訊科技
3       4         5*   5**    3      5*      4                     5

我對商科,科學,工程都有興趣,有咩好揀

作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 06:42 PM

引用:
原帖由 074883 於 2012-11-18 06:19 PM 發表
雖然我明CU今次真係收得低到奇怪
其實因為CU engine有個限制(唔讀M1M2唔比入)累事先咁低
但樓主既然睇好CU升,咁如果升同其餘2大比會邊個比較好?加埋poly同city又會點排好?
HKU engine會跌嗎?UST又會升嗎(今年 ...
Generally Speaking,
to Local (Career Prospect)
(Only Considering which uni is good , not admission score)
HKU > HKUST > PolyU (depends) > CUHK >= CityU

2012 Admission Score
HKU > HKUST > CityU > PolyU (excluding Civil Engineering , BD, Mechanical Engineering)  >= CUHK (其實最後三個好近下)

2013 Predicted Admission Score,
HKU > HKUST > CUHK > PolyU (excluding Civil Engineering , BD, Mechanical Engineering) = CityU

但係應該唔會大升,始終讀M1/2 既人數好有限

HKU Engine 普遍覺得會DROP, 我覺得好睇HKU會唔會轉4C+2X咁..一轉就一定係狂DROP (數字上)
HKUST 就真係估唔到,不過都係唔會有大既波幅
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 06:43 PM

引用:
原帖由 PTYJ 於 2012-11-18 06:35 PM 發表
我自已預計成績:
中文 英文 數學(M1) 通識 物理 組合科學 資訊及通訊科技
3       4         5*   5**    3      5*      4                     5

Best 5 Case

btw, M1 5** 全港得10X 人
作者: lauhiushing    時間: 2012-11-18 06:49 PM

引用:
原帖由 PTYJ 於 2012-11-18 06:35 PM 發表
我自已預計成績:

core仲衰過m1...
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 06:59 PM     標題: 回覆 36# lauhiushing 的帖子

我都係啦
我個FRIEND 都係咁 (Core 5*, M1 5**)
作者: kasz    時間: 2012-11-18 07:29 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 04:59 PM 發表 冇Yes.. 做哂成本joint-us 包生仔 (with your own analysis with corrections)老生長談,A1 選aim high .. A2 就要開始stop 啦 CU Language 唔難入,識人45*44 5* 就入到 (English,不過聽佢話基本上 ...
學校淨係公佈左jupas入U率: 54%
真係好一般,唔係特別勁
作者: lauhiushing    時間: 2012-11-18 07:45 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 06:59 PM 發表
我都係啦
我個FRIEND 都係咁 (Core 5*, M1 5**)
理論上,m1 2唔系應該難過core咩?m1 2拎5**,core應該都系5**,點會m1 2仲高grade過core...
作者: calvinleeabc    時間: 2012-11-18 07:49 PM

引用:
原帖由 lauhiushing 於 2012-11-18 07:45 PM 發表
理論上,m1 2唔系應該難過core咩?m1 2拎5**,core應該都系5**,點會m1 2仲高grade過core...
我學校讀m2有7成5 or aboveem35
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 07:51 PM

引用:
原帖由 calvinleeabc 於 2012-11-18 07:49 PM 發表

我學校讀m2有7成5 or above
M2 派 grade 的

作者: lauhiushing    時間: 2012-11-18 07:52 PM

引用:
原帖由 calvinleeabc 於 2012-11-18 07:49 PM 發表

我學校讀m2有7成5 or above
呢個正常嘅,讀得m1 2,通常都系數學勁嘅...數學差嘅,早就被人踢走...或者drop m1 2...
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 07:52 PM

引用:
原帖由 kasz 於 2012-11-18 07:29 PM 發表
學校淨係公佈左jupas入U率: 54%
真係好一般,唔係特別勁
對一間band 1 黎講,真係有d weak wor
咁應該機會ok低了
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 07:54 PM

引用:
原帖由 lauhiushing 於 2012-11-18 07:45 PM 發表
你問我問邊個
其實Core 係失手.. A(2)同B得7成分
作者: calvinleeabc    時間: 2012-11-18 07:54 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 07:52 PM 發表

對一間band 1 黎講,真係有d weak wor
咁應該機會ok低了
band 1 好多死中文有d 4c+2x有3x分但中文2左就
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 07:57 PM

引用:
原帖由 calvinleeabc 於 2012-11-18 07:54 PM 發表
band 1 好多死中文有d 4c+2x有3x分但中文2左就
em37em37
作者: lauhiushing    時間: 2012-11-18 07:59 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 07:54 PM 發表

你問我問邊個
其實Core 係失手.. A(2)同B得7成分

作者: lauhiushing    時間: 2012-11-18 08:00 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 07:57 PM 發表

em37如果你中文拎2,後果...
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 08:02 PM

睇下 Page 8 Page 14 (I mean after download,唔係pdf 寫住果個 頁馬)

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... esults_CHI_FULL.pdf

作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 08:02 PM

引用:
原帖由 lauhiushing 於 2012-11-18 08:00 PM 發表
如果你中文拎2,後果...
如果我全部5**,後果
作者: lauhiushing    時間: 2012-11-18 08:03 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 08:02 PM 發表

如果我全部5**,後果
入邊間大學,咩科都得
作者: lauhiushing    時間: 2012-11-18 08:04 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 08:02 PM 發表
睇下 Page 8 Page 14 (I mean after download,唔係pdf 寫住果個 頁馬)

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... esults_CHI_FULL.pdf
睇過啦
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 08:04 PM

引用:
原帖由 lauhiushing 於 2012-11-18 08:03 PM 發表
入邊間大學,咩科都得
Nono
我沒讀Chem 和Bio 的..
而且Ivy League
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 08:04 PM

引用:
原帖由 lauhiushing 於 2012-11-18 08:04 PM 發表
睇過啦
我應該回俾calvinleeabc睇
作者: calvinleeabc    時間: 2012-11-18 08:06 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 08:04 PM 發表
我應該回俾calvinleeabc睇
有2個core 4 m2 5**
作者: lauhiushing    時間: 2012-11-18 08:06 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 08:04 PM 發表

Nono
我沒讀Chem 和Bio 的..
而且Ivy League
咁又系...
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 08:07 PM

引用:
原帖由 calvinleeabc 於 2012-11-18 08:06 PM 發表
有2個core 4 m2 5**
唔明你講緊咩野
作者: calvinleeabc    時間: 2012-11-18 08:09 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 08:07 PM 發表

唔明你講緊咩野
我想話m2 5**百分比最高
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 08:10 PM

引用:
原帖由 calvinleeabc 於 2012-11-18 08:09 PM 發表
我想話m2 5**百分比最高
姐係派grade lor
作者: HoBryan    時間: 2012-11-18 08:21 PM

作者: felix59    時間: 2012-11-18 08:28 PM

想問BA ,econ , m1  主要係想揀bba ,但係又唔覺有能力同人爭(中文拉低)英文唔係top
咁仲應唔應該博三大?
poly 又冇講明會+ m1
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 08:53 PM     標題: 回覆 61# felix59 的帖子

Not Top = Level 4 ?
btw, in terms of counting M1 or not, I personally think that M1 should be included, because polyu engineering even double-count M1 . So.. it is quite odd that if engineering double-count whereas business dun count
作者: 可愛的Tamama    時間: 2012-11-18 08:59 PM

保守估計中英數m2 通 phy chem geo係34554534
諗住ust engine/poly civil 聽你咁講我好似太博...
同埋我想知道 係唔係有話poly preferred subject就會x大?
同埋可以點預自己成績 主要phy m2 maths
phy就做左20年 因為我搵唔到8x年pp  maths同amaths就30年
份份都過80% 不過就有d無聊錯誤 可以點改善
不過ce同dse又好似差太遠咁...
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 09:19 PM

引用:
原帖由 可愛的Tamama 於 2012-11-18 08:59 PM 發表
保守估計中英數m2 通 phy chem geo係34554534
諗住ust engine/poly civil 聽你咁講我好似太博...
同埋我想知道 係唔係有話poly preferred subject就會x大?
同埋可以點預自己成績 主要phy m2 maths
phy就做左20年 ...
UST .. 應該入到既 ..
其實我覺得你可以考慮PolyU BD of Engineering, 仲收得低過CIVIL, 由任選科

我想知你MATH係點做GA
今年DSE 份MATH MC易過唔少年份既CE

M2 真係唔識..所以唔敢講..

係唔係有話poly preferred subject就會x大?
->  Yes, double-count (主科X7 ; 冇PREFERRED X5 ; PREFERRED X10)

你PHY 做到85% 有硬5 (我指HKCEE , AL你識下就OK; 我原本PHY 係諗住唔考,最後都有條4)
作者: 可愛的Tamama    時間: 2012-11-18 09:40 PM

polyBD of Engineering 都有興趣 不過我就比較鍾意civil 所以諗住a2就放bd of construction  今年dse maths mc係淺過ce架 我認同架 本身我aim5 mc錯左5條... 雖然都係低 不過高過個我d拎5同學 maths我就對住個mon做 就算慢慢做都唔會過時 所以我冇刻意計過 咁我做完一份之後就對答案 有d 就係錯得好無聊
例如一開波指數明明2次我會睇左3次 prove abc 我會prove def
mc就長期85%~90% 所以我肯定我考ce a唔到 不過就應該ab分界
phy mc我都係高過拎5 既人  聽人講phy做mc 係啊 我做左al+ce mc 雖然唔係100% 不過ce就一定過90% mc  耐何lq...  結果就4哂3科... 所以我諗住升返個5
其實如果今年poly收我我都好開心
作者: s010214    時間: 2012-11-18 09:43 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 05:35 PM 發表
** 可能HKU 改左玩法
http://www.als.hku.hk/admission/local/faq

For consideration of your admission to HKU, the basic principle of the scoring formula for all programmes is to calculate the total sc ...
oh thx 計best 5 就可能有機撞到入hku bss..但係4C2X 就
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 09:44 PM     標題: 回覆 65# 可愛的Tamama 的帖子

我PHY反而LQ 好過MC (我考前一星期最後決定都係去考,結果狂爆 )
作者: ivan1980    時間: 2012-11-18 09:51 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 09:44 PM 發表
我PHY反而LQ 好過MC (我考前一星期最後決定都係去考,結果狂爆 )
其實你點溫PHY架?
作者: 可愛的Tamama    時間: 2012-11-18 09:54 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 09:44 PM 發表
我溫左好多al 甚至有d 小小out c我都溫埋 結果份卷就淺 普遍覺得wave係最淺 我反而覺得mechanic同em係淺過wave... 可能我鍾意計數掛
後來我有幾個同我fd0既拎5*星 佢地話al同ce差太遠 做法都唔同 放太多時間落al唔係咁好 考之前我同佢地都係學校溫書 事實上佢地只係做ce 我就做哂al by topic 結果
我溫左3個月有多 我同溫左4日 佢同我都係4...

成日聽人講 包括我老師 4同5差5多 不過4同5已經夠影響我一年em35
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 09:55 PM     標題: 回覆 68# ivan1980 的帖子

我最後係機械人式咁去做PP ,唔理,狂爆狂爆狂爆狂爆
作者: shuen10    時間: 2012-11-18 10:01 PM

好多謝你詳細的分析,, 繼續,,等你呀
作者: ivan1980    時間: 2012-11-18 10:09 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 09:55 PM 發表
我最後係機械人式咁去做PP ,唔理,狂爆狂爆狂爆狂爆
by year/ by topic?
有冇do到al?
諗著學你算
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-18 10:25 PM     標題: 回覆 72# ivan1980 的帖子

By topic (CW Sham)
好少
咩frayadays 冇點過 (其實我係好彩,今年冇咩點出E&M)
作者: seizetheday    時間: 2012-11-18 10:39 PM

SUPPORT
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-19 01:09 AM

updated a bit
作者: hk1989    時間: 2012-11-19 11:25 PM

補充: CU IBBA 無acc major 但只要year 1 GPA 過3.3 都常都轉到
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-20 01:42 AM     標題: 回覆 76# hk1989 的帖子

SEEM都轉到ECON 啦
作者: fell5    時間: 2012-11-21 01:34 AM

如果我剩係讀左一科science 同無m1/m2 入science 係咪笑話??
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-21 01:40 AM     標題: 回覆 78# fell5 的帖子

Actually, it's okay for admission.
But you will find that it's very tough for your academic in your tertiary education
作者: fell5    時間: 2012-11-21 01:52 AM

剩係讀左chem 真係後悔到  咁chem al我又係狂操 其寅使吾使 em35
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-21 01:56 AM     標題: 回覆 80# fell5 的帖子

我冇讀過chem.. chem 都ok 八搭.. 你aim at 咩野
作者: fell5    時間: 2012-11-21 02:04 AM

想拎到 5 or above 但係al 有時真係睇完marking 先識...
作者: ivan1980    時間: 2012-11-21 05:54 PM

數學, 英文有咩mock好介紹
作者: tarya    時間: 2012-11-21 09:30 PM

UST BBA係咪好著重INTERVIEW?幾多%?
有咩題目?有咩SKILLS?
THANKS!!
作者: CW_WAI    時間: 2012-11-26 11:25 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 01:33 AM 發表
3. Never choose Zhongshan Uni  
點解?
我本來打算第一志願中山
國際政治 ,人類學 甘
作者: calvinleeabc    時間: 2012-11-27 06:51 AM

中英其實大家點溫
作者: 可樂雞翼    時間: 2012-11-27 06:40 PM

想問吓知唔知cu public health出路點?
我見今年得100個人放佢band a
average又唔算太高,有d心郁
作者: kiyiptsang    時間: 2012-11-28 06:00 PM     標題: 回覆 85# CW_WAI 的帖子

Coz the difficulty of entering Zhongshan is ~ to entering Tsinghua and Peking University
作者: wcccl    時間: 2012-12-2 11:22 AM

hku mbbs
Is it a must to have at least 2 science electives?
作者: 國王    時間: 2012-12-12 07:18 PM

我想問下social science 的出路
作者: kiyiptsang    時間: 2012-12-12 11:28 PM

引用:
原帖由 wcccl 於 2012-12-2 11:22 AM 發表
hku mbbs
Is it a must to have at least 2 science electives?
唔清楚
作者: kiyiptsang    時間: 2012-12-12 11:29 PM

引用:
原帖由 國王 於 2012-12-12 07:18 PM 發表
我想問下social science 的出路
GLaw 咪好lor .. 其他就執生啦 ..
作者: 201220122012    時間: 2012-12-12 11:48 PM

可唔可以係度講下你應付DSE既心得??
而家到左12月...有咩策略可以用?
作者: kiyiptsang    時間: 2012-12-13 08:54 AM     標題: 回覆 93# 201220122012 的帖子

基本上都係唔好亂做exercise ,做pastpaper 就好啦
作者: WAI11    時間: 2012-12-14 10:22 PM

想問下HKU LLB / CU LLB, 呢D所謂既神科仲有冇可能繼續升GRADE?
作者: mswong789    時間: 2012-12-14 11:37 PM

poly其實點計嫁??
又double count又x7 x5 x10??
作者: 斯先生    時間: 2012-12-15 12:30 AM

究竟有冇人會去荷蘭升學?
作者: kiyiptsang    時間: 2012-12-15 09:56 AM     標題: 回覆 95# WAI11 的帖子

HKU LLB升既空間唔大 ,都差不多到頂.. 而且E+亦都有Englit-LLB, BLAW, GLAW.. 所以好難升得起.. 因為升就會一起升
但係因為其實學額數目唔細.. 所以升都係升一分到..
作者: kiyiptsang    時間: 2012-12-15 09:56 AM     標題: 回覆 96# mswong789 的帖子

冇記錯CORE X7, ELECTIVES X5, preferred subjects X10
作者: mswong789    時間: 2012-12-15 05:28 PM

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-12-15 09:56 AM 發表
冇記錯CORE X7, ELECTIVES X5, preferred subjects X10
今年都係?!

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://www.lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0