標題: 【急】IVE社工 vs 教院社工 [打印本頁]

作者: Celestexxx    時間: 2014-7-16 07:57 PM     標題: 【急】IVE社工 vs 教院社工

今年DSE成績雖然全部合格, 但考得比較差, 同大學無緣

一直有諗過做社工, 咁就揀咗IVE同教院社工HD讀, 點知兩間都一齊收

想問大家教院同IVE的社工HD, 邊間會好啲?

補充:

兩間院校的社工HD課程都獲社工註冊局有條件認可, 但問題係IVE會喺2014/2015學年再檢討認可
咁樣會唔會影響到以後畢業都做唔到社工? 好似LINGNAN U咁

作者: tony625    時間: 2014-7-16 08:01 PM

IED啦 
作者: Celestexxx    時間: 2014-7-16 08:03 PM

引用:
原帖由 tony625 於 2014-7-16 08:01 PM 發表
IED啦 
點解師兄會咁覺得?

但係如果入IED, 佢都會喺我要讀嘅第二學年又再檢討

其實咁樣會唔會變成讀任何一間都有啲危險??
作者: tony625    時間: 2014-7-16 08:14 PM

如果兩邊都要檢,咁其實冇咩野,就好似續約咁。

咁你可以睇下其他因素,地方遠近,交通方唔方便,

兩個環境完全唔同,問下自己覺得 IVE 定 IED 好,客觀因素我會揀返 IVE。
作者: Celestexxx    時間: 2014-7-17 03:35 PM

引用:
原帖由 tony625 於 2014-7-16 08:14 PM 發表
如果兩邊都要檢,咁其實冇咩野,就好似續約咁。

咁你可以睇下其他因素,地方遠近,交通方唔方便,

兩個環境完全唔同,問下自己覺得 IVE 定 IED 好,客觀因素我會揀返 IVE。
真的IVE嗎但係點解係IVE…… 我聽日前就要決定

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://www.lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0