標題: 大家對現時'數學'科嘅睇法 [打印本頁]

作者: jail_dust    時間: 2015-3-14 02:36 AM     標題: 大家對現時'數學'科嘅睇法

.........

作者: jail_dust    時間: 2015-3-14 12:34 PM

del post

作者: LAnews    時間: 2015-3-15 12:58 AM

it depends

作者: jail_dust    時間: 2015-3-15 01:49 AM

引用:
原帖由 LAnews 於 2015-3-15 12:58 AM 發表
我見到你咁講,作為科學人都好難唔出句聲,至少係為其他有興趣讀的同學出一句聲,免得其他同學誤會

「我所讀嘅電腦同物理,最多只係涉及到一d初中教嘅數學課題
例如+-*/,變項

話數學同某d職業有關 ...
咁又係嘅,讀一讀都唔係曬幾多時間...
我決定收番我講嘅說話

我數學唔算差,目標應該攞到Lv4~5
接觸唔多,可能係因為我有天份
其實我只係 統粹暫時察覺唔到數學嘅實用性 先咁講...

同埋你點睇得出我只為考試,不求知識- -?
我就係唔想只為考試,不求知識 所以先開呢個post姐

我亦都無話要只為搵食而讀書

作者: LAnews    時間: 2015-3-16 01:09 PM

作者: jail_dust    時間: 2015-4-2 12:11 PM

引用:
原帖由 LAnews 於 2015-3-16 01:09 PM 發表

咁你又唔洗話收返咩言論,好多人本身都有呢個疑問,我每個月都要幫d新同學「洗腦」最少一次先會明

你睇唔出數學實用性主要原因係因為你局限自己所謂日常生活:落街買嘢,行街睇戲,食飯娛樂,又或者你認 ...
其實數學要攞Lv2,初中數係唔夠。。。
就算識得一半嘅高中數都未必夠攞Lv2

作者: hyuga9    時間: 2015-4-6 04:44 AM

其實個課程都算幾簡單 不過好似覆蓋多d基礎概念回好d
作者: angus1702c    時間: 2015-4-21 10:15 PM

好難好難好難
作者: LAnews    時間: 2015-4-22 11:39 AM

.....................

作者: chk621    時間: 2015-4-26 07:38 PM

我覺得數學可以令自己轉數快d..
數學卷作答時間對有操開數既勤力學生都好合理
作者: louis931021    時間: 2015-4-29 03:32 PM

難度合理,不過時間好趕
作者: ss3690    時間: 2015-5-9 11:18 AM

DSE Maths Core 課程同 CE Maths 課程只係多左 一課(Permutations and combinations)同七個 section(Sum and product of roots of quadratic equations、Complex numbers、Quadratic inequalities、Intersection of a straight line and a circle on the Cartesian plane、Finding the equation of loci 及 Standard scores and the normal distribution),但教學時間比 CE 多一年,現時不少學校 Maths Core 堂也有不少空餘時間,正正印證了這一點,所以 DSE Maths Core 課程應該增長
有人說 DSE Maths Core 的課題雖然與 CE Maths 的非常近似,但考題難度則比 CE 的難,所以要多一些時間教,但正常教 CE Maths 的老師教的內容也要涵蓋這些比較難的題目,甚至比 DSE 更難的關於該課題的題目,因為當時沒有人會知下年 CE 會否還難過現時的 DSE 吧!因此,難度絕對不是一個考慮因素
作者: twt001001    時間: 2015-5-9 12:39 PM

我認為dse出得仲淺過ce
基本上操熟哂standard題都上4,5啦
反而中文仲難練

作者: maggio11    時間: 2015-5-12 03:10 PM

鬥小心為主
作者: andylau2016    時間: 2015-5-14 03:26 PM

補KOOPA 啦,數唔系操出來的
作者: 974636220    時間: 2015-5-23 12:30 AM     標題: 回覆 1# jail_dust 的帖子

5**一定要保住 唔係都好難有25UP
作者: 白銀武    時間: 2015-5-28 07:57 PM

雖然自己對數學有厭惡之心,
但其實尼科又真係無咩問題
作者: DDDSE    時間: 2015-6-5 04:16 PM

Absolutely RUBBISH (for Arts Students) em15
作者: push0910    時間: 2015-7-3 06:04 PM

大致上無問題
作者: markbanana    時間: 2015-7-17 01:15 AM

NOT BAD
作者: adelechan    時間: 2015-7-21 12:31 AM

好難好難好難好難
作者: freedom1995    時間: 2015-7-21 01:13 PM

數學' too hard
cannot even get half in section a
作者: freedom1995    時間: 2015-7-21 07:10 PM

好難 :'( :'( :'(
fail
作者: Goodeststarstar    時間: 2015-7-22 01:58 PM

唔算太深 肯操就得 求5唔洗太有數感都OK
利申文科數痴 dse拎5
作者: currya01    時間: 2015-7-31 10:05 PM

如果對可以放低對數學既偏見,難度會減一半
作者: alicia122    時間: 2015-8-6 10:30 PM

要清楚concept

作者: ssushi    時間: 2015-8-12 04:07 AM

一來要操卷嚟練習,本身自己都要明白條題目
仲有唔可以對數學有抗拒心
If you don’t like it, how could you become good at it?
作者: wing356    時間: 2015-8-20 04:50 PM

拎LV4 真係唔難
作者: badmen13    時間: 2015-8-21 03:47 PM

要清楚concept
作者: JS4202    時間: 2015-8-22 09:14 AM

其實個課程都算幾簡單 不過好似覆蓋多d基礎概念回好d
作者: pig62    時間: 2015-8-26 08:25 PM

數學呢科不太難
作者: Cowdylisir    時間: 2015-8-28 12:47 PM

現時數學其實真係唔深,
都係重視學生計數,操數,
實際既數學 / 證明 / PUREMATH野無曬之後,
入到大學食得屎
作者: bb19980412    時間: 2015-9-4 01:55 AM

其實好多人都話唔知讀數學為乜 反正都唔會用 其實認真講 依家有咩科讀完可以用翻
作者: s022347    時間: 2015-10-1 04:00 AM

我覺得數學可以令自己轉數快d..
數學卷作答時間對有操開數既勤力學生都好合理
作者: zoe10234    時間: 2015-11-9 11:30 PM

數學呢科唔難
最緊要做落手做,唔係就咁睇例題就得囉
作者: KKcstrike    時間: 2016-1-16 10:10 AM

香港的數學係操數,其他地方既又係點?
作者: marcoc    時間: 2016-2-11 12:03 AM

Hong Kong Maths is very boring in my opinion
作者: ericleung0413    時間: 2016-2-24 11:41 AM

Hong Kong math very depend on the base knowledge  on of student
作者: karychan1    時間: 2016-3-14 10:17 PM     標題: 難度

難度ok la,對於我尼講
作者: hyuga9    時間: 2016-3-16 03:53 AM

too easy
作者: C74112436    時間: 2016-3-24 06:44 PM

其實core真心唔難,有好多仲有得操
作者: Harkey哈奇    時間: 2016-4-4 11:34 AM

數學好易掌握 易拎高分 唔似文科
作者: et2001322    時間: 2016-4-19 07:49 PM     標題: 功課

功課多到唔想做
作者: hkgsell123    時間: 2016-4-26 10:04 PM

數學考思維
作者: kireon    時間: 2016-5-8 06:42 PM

數學科我未合格過!

利申: 08 09CE
作者: victorlam12    時間: 2016-5-10 03:46 PM

真係要取消或改為選修,利申:入到大學,咩都唔記得哂,讀緊文科
大佬,於學完用唔番,你買送會唔會整條公式出黎話呢度幾錢斤
作者: kalaam02231    時間: 2016-5-10 03:55 PM

引用:
原帖由 victorlam12 於 2016-5-10 03:46 PM 發表
真係要取消或改為選修,利申:入到大學,咩都唔記得哂,讀緊文科
大佬,於學完用唔番,你買送會唔會整條公式出黎話呢度幾錢斤
你文科就話咁講姐,人地大學讀理科咁點?
唔通話 『會唔會上堂叫你背幾句文言又或者exam叫你分段旨』所以就要取消中文科?
作者: survivor12    時間: 2016-5-28 03:43 AM

文科仔表示,應該要cut鬼左佢
作者: 59rabbit    時間: 2016-6-7 02:12 AM

文科仔表示,應該要佢消失係世界上。
作者: bananagag    時間: 2016-6-10 08:33 AM

引用:
原帖由 kalaam02231 於 2016-5-10 03:55 PM 發表
你文科就話咁講姐,人地大學讀理科咁點?
唔通話 『會唔會上堂叫你背幾句文言又或者exam叫你分段旨』所以就要取消中文科?
maths冇3就算入到U都危啦
要怪就怪文科tie-break竟然係睇唔關事既maths而唔係interview, 理科同理
作者: 68924    時間: 2016-6-23 08:41 PM

DSE 2013  : (必修) 4
作者: 59rabbit    時間: 2016-7-15 04:40 AM

文科生表示寧願溫十個鐘中史文學都不願掂下一個鐘數學。
作者: yoyo_    時間: 2016-8-3 06:10 PM

2016 DSE:maths 3(必修) )本人係數痴
應該修改課程內容
好多數用唔著(日常生活)
個人為文科人 表示好辛苦 d數計極都唔識,就算溫完,d數一轉少少形式/題型,就唔知點做
個人認為應該A1應該佔6成,A2刪左佢,B佔4成)咁樣可以比有溫書d人有保障,又分到邊d人數學叻
作者: Airlun    時間: 2016-9-3 04:26 PM

易過其他科@@@@@@@@@@@
作者: elvish    時間: 2017-3-5 09:52 PM

OK啦還接受到
作者: wykchan    時間: 2021-1-27 05:54 PM     標題: 回覆 1# jail_dust 的帖子

雖然課程多咗野,但係其實比會考唔係多好多,反而多咗一年學,肯讀的話唔會唔合格
作者: qwai429    時間: 2021-3-24 10:16 PM

omgomg
作者: 076644    時間: 2021-5-8 06:57 PM     標題: 台 北 外 約【賴076644或 vs 籟kk00336】大 奶 清 純 白 虎 學 生

台 北 外 約【賴076644或 vs 籟kk00336】大  奶 清  純  白  虎  學  生  妹  無 套  內  射  NS 射  處  女 學  生 妹  外 約  約 旅  館  一  夜  情  敢 玩  口 爆 內 射 無 套  肛 交 小  姐
台 中 外 約【賴076644或 vs 籟kk00336】大  奶 清  純  白  虎  學  生  妹  無 套  內  射  NS 射  處  女 學  生 妹  外 約  約 旅  館  一  夜  情  敢 玩  口 爆 內 射 無 套  肛 交 小  姐
彰 化 外 約【賴076644或 vs 籟kk00336】大  奶 清  純  白  虎  學  生  妹  無 套  內  射  NS 射  處  女 學  生 妹  外 約  約 旅  館  一  夜  情  敢 玩  口 爆 內 射 無 套  肛 交 小  姐
新 竹 外 約【賴076644或 vs 籟kk00336】大  奶 清  純  白  虎  學  生  妹  無 套  內  射  NS 射  處  女 學  生 妹  外 約  約 旅  館  一  夜  情  敢 玩  口 爆 內 射 無 套  肛 交 小  姐
台 南 外 約【賴076644或 vs 籟kk00336】大  奶 清  純  白  虎  學  生  妹  無 套  內  射  NS 射  處  女 學  生 妹  外 約  約 旅  館  一  夜  情  敢 玩  口 爆 內 射 無 套  肛 交 小  姐
高 雄 外 約【賴076644或 vs 籟kk00336】大  奶 清  純  白  虎  學  生  妹  無 套  內  射  NS 射  處  女 學  生 妹  外 約  約 旅  館  一  夜  情  敢 玩  口 爆 內 射 無 套  肛 交 小  姐

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://www.lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0