標題: 想做學徒,讀基礎文憑好D,定中專好D [打印本頁]

作者: diend12345    時間: 2015-5-1 05:29 PM     標題: 想做學徒,讀基礎文憑好D,定中專好D

我想問呢如果我想做學徒既話,讀基礎文憑好D,定中專好D?
有D人話中專岩D中三退學D人讀,基礎要讀埋HD先有用.
如果做到學徒就有公司支助讀HD
PS另外我係今年中六DSE,英文應該炒.所以想知讀基礎文憑出路好D,定中專好D?求大大指教下本人

作者: tony625    時間: 2015-5-1 06:05 PM

以前中專只係比中三退學D人讀三年,近幾年先出現濃縮版本比中六讀一年。

所以即使只係基礎文憑,論聲譽都係會好d,雖然讀既野全面d,但係咁先對升學有保障。

以基礎文憑成為學徒之後,M記會(按你工作需求建議並)資助你修讀指定有關HD,
你自己利用已有知識,以取得好成績。

以中專文憑成為學徒之後,雖然應該能夠銜接所有M記指定領域既HD,
能夠升讀相同/相近/相關領域既HD固然係好,倘若不是自己最心儀也是徒然,
相反,轉領域其實會少少吃力,需要更努力,
特別係由中專英語輔以中文教學環境跳去HD英語為主教學環境。

作者: diend12345    時間: 2015-5-2 08:08 AM

唔該曬大大既詳盡解釋
ps其實讀完fd,係咪已經可以去其他公司做學徒?之前聽人講話,fd要讀埋hd先有用,而中專讀完就可以即刻做學徒,但唔等於五科2

作者: tony625    時間: 2015-5-2 09:26 PM

M記只係提早收左你做學徒做住先,你都係要聽聽話話讀返個HD,淨係得FD其實冇競爭力。

至於其他公司,一般情況要你首先讀完個HD先會考慮下你。

中六適用既中專同基礎文憑都當5科2包中英,不過都係個句,
中六適用既中專始終係相對較新既課程,聲譽上唔排除個別情況有影響。
作者: diend12345    時間: 2015-5-3 03:39 PM

引用:
原帖由 tony625 於 2015-5-2 09:26 PM 發表
M記只係提早收左你做學徒做住先,你都係要聽聽話話讀返個HD,淨係得FD其實冇競爭力。

至於其他公司,一般情況要你首先讀完個HD先會考慮下你。

中六適用既中專同基礎文憑都當5科2包中英,不過都係個句,
中六適 ...
真係唔該曬你解答左我既煩惱

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://www.lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0