標題: 問:HD business marketing 升ugc non jupas [打印本頁]

作者: ccwy1516    時間: 2015-10-12 06:57 PM     標題: 問:HD business marketing 升ugc non jupas

你好!我依家讀梗HD business marketing, 我學校一共有5個sem, yr1頭3個sem gpa 分別係3.8/2.71/3.5,cGPA 3.27,滿分4.0 ,甘既成績係咪無機會入UGC啦?我地學校係吾比retake既,所以sem2 有關數學既科(我弱項)我就D哂,拉低哂成績,依家都吾知點算好。
有無咩水泡科建議?
我黎梗yr2 sem4 好有信心爆gpa 4.0,學科既credit都好高,甘有無機會博下三大/入8大比較好既科?

2014 dse成績 (中3英3數2通3 x1:3 x2:3) 中文說話5*、英文說話5

我考左ielts 6.5 (reading7.5/writing6.0/listening6.0/speaking6.5), 有好多event helper經驗/有義工獎/有參加公開演講比賽(HSBC舉辦)獲得全場冠軍及最佳演講者/現於marketing公司實習,親手打過多份應用於市場的proposal/ 有做過司儀,其中有大型活動(林鄭月娥做嘉賓)有cert/有政府獎學金/有多封推薦信
吾知道以上依啲有咩用呢?除實習外,都有cert

我真係好大壓力⋯⋯
作者: climba78888    時間: 2015-10-12 07:13 PM

加油 你應該升到ugc嫁
我有好多fd都係cgpa 3.2-3.3到就升到 不過係nursing/engine
唔知marketing果邊收幾多
btw 係ive?? 如果係IVE應該要3.6-3.7
正常HKCC/太空人 CGPA 3.2-3.3都升到
所以唔洗太膽心
作者: tony625    時間: 2015-10-12 07:29 PM

壓乜力丫,讀埋晒d咁既HD,有degree讀都要架啦

而家就要開始留意各大學non jupas報名程序點玩架喇
個個都係咁架喇,有錢就乜degree都報,冇錢就報少d
唔好諗住有得揀報讀少一年就衝埋去,由頭讀起都要報架喇

問公司最熟最大粒果個拎推薦信連埋IELTS成績做supporting document
proposal咪拎出黎,你公司可以告得你洩露商業機密,interview個陣可以提下參與過d乜既
d乜鬼經驗同其他野就留返大學d online system要你寫self intro或者interview先拎黎提下
大學d professor最憎就係政府,識鬼林鄭咩,收返埋佢啦
推薦信多冇用架,反正寫果個都係抄template咋嘛,最重要係邊個同你晒時間咁做
作者: ccwy1516    時間: 2015-10-12 09:44 PM     標題: 回覆 2# climba78888 的帖子

係 我係ive
一直都知ive會比較難入,sem4成績係有幫助咖可?
作者: ccwy1516    時間: 2015-10-12 09:52 PM     標題: 回覆 3# tony625 的帖子

你有無咩科推介?水泡科?
作者: tony625    時間: 2015-10-12 10:07 PM     標題: 回覆 5# ccwy1516 的帖子

冇架,凡係見到bba就報可能有d機會既

歡迎光臨 小卒資訊論壇 (http://www.lsforum.net/board/) Powered by Discuz! 6.0.0