本區搜索:
Yahoo!字典

[學科討論] (ENGG1001)等我話你知Engineering是什麼

樓主讀EE架?
EE 真係好L 難- -
我自己唔係讀EE 既....讀robotics 既
但係都會掂EE 野...
已經硬食左BJT
BJT 已經幾難去完完全全理解舊野....只係識計數....
樓主介唔介意解釋下Voltage / current controlled current /voltage source 係咩原理..?

引用:
原帖由 NOKz` 於 2013-12-2 09:01 PM 發表
樓主可吾可以講下點解你會讀ee而吾係其他科 e.g. civil or mech. 興趣?
問得好
有關這個問題, 我可以講幾頁, 詳細分析為什麼EE好過Mech&Civil

其中一個最大的原因
就是因為
Civil  & Mech is a dead field

所謂dead是academic上的dead

Civil, Mech的人一定會罵我講錯

可惜事實上 EECS的進步在近年很明顯
相反傳統3E : Power E, Mech E, Civil E 近年進步速度減慢

我不是說他們沒有進步
他們一樣有新research topic
例如近年很熱的
MEMS (Microelectromechanical system) 微系統
Nanotechnology, 唔講都知咩事
Smart Grid, 知能電網
Microfluidics, 微流體
等等
這些都很有趣
例如微流體 發展潛力極大,單單是drug delivery的應用就足以保證有大量research funding

不過, 我認為 EECS有更多有趣的topic

老實
我undergrad時有讀過Me野
不過我最後都是是讀除了power之外EE幾乎所有的topic
我個人發現了不同方向的new research / hot research topic,
才感到, EE, 正幾百倍
ME, Civil, 一樣有正野
不過太少, 而且其他方向太dumb
(例如Project management和單車policy等等Civil topic根本就 )

當然原因還有很多 (其實真的很多, 真的可以寫幾頁)
如果你想知更多你可以問我
引用:
原帖由 41200 於 2013-12-2 11:13 PM 發表
樓主讀EE架?
EE 真係好L 難- -
我自己唔係讀EE 既....讀robotics 既
但係都會掂EE 野...
已經硬食左BJT
BJT 已經幾難去完完全全理解舊野....只係識計數....
樓主介唔介意解釋下Voltage / current controlled c ...
Robotics阿, 我都讀過
你學晒
Lagrangian mechanics
Denavit–Hartenberg Parameters
Double Integrator Controller
Robotic Dynamic Equation
Motor Drive Modelling
之後就可以玩inverted pendulum modelling of biped (雙足機械人)
如果當你發現Solve 4X4 DH matrix solve 到傻 (一定會solve到傻)
就學下 Quaternion , 即 ijk = -1 (extended complex number system)
計快幾倍 !

至於BJT
當數學咪得囉
Hybrid-Pi model, T-model, H-parameter model, 什至S-parameter model
其實都只是"Device Modelling"
VCCS, CCVS, 不需要太去理會, 當"black-box modelling" 就得
不要去求為什麼會這樣
這是Engineering特點
有時只需要知道"interfacing"的資訊就夠, 這是"modularity"
你想知為什麼可以有VCCS, CCVS, 即你想講internal structure
如果講internal structure, "這裡地方太少, 我寫不下"
sedra smith / Neamen / Razavi  3本 Microelectroincs 磚頭書 (1200頁-1500頁), 食晒佢就得ga啦

如果是做題不熟
是但一本 Linear Circuit Analysis書, 例如 Sadiku 本野 (again,1000頁+), 做晒佢就得ga啦

BJT, JFET, MOSFET, CMOSFET, PDA photodiode, PIN diode, Zener diode, Avalanche diode, Gunn Diode, LED, LASER Diode, Esaki Diode等等
都係 "Device Modeling"
簡單講, 個device係禁就係禁, 個designer design個device禁禁禁就是因為需要achieve requirement A, requirement B, 先禁design
當physics就得ga啦

至於上圖那些 analysis
我很難幾句講到你明

你要明白 "設計要求" , 從而去 思考, "為什麼個circuit要如此設計" , "這樣做會有什麼功效去achieve requirement"

世界很大 沒你想像中那麼簡單
夢想沒便宜到只靠熱誠便能實現
等我話你知Engineering是什麼

現在開始本人極少上LS Forum

joint 個D 真係好煩..
我見過5x5 matrix- -
樓主讀CE 架-.-?

引用:
原帖由 41200 於 2013-12-13 10:05 PM 發表
joint 個D 真係好煩..
我見過5x5 matrix- -
樓主讀CE 架-.-?
我undergrad是讀Electronics

5X5 matrix  手計的確煩

不過會有一些 1, 可以用 block matrix方法
現實是當你打code,例如用Lua
幾本上見到的都是7,8個degree of freedom (已用DH-parameter去減freedom)
即8X8 matrix
因為一般普通機械人 (玩具level)
都有10個joint
所以8x8, 7X7 matrix都可以有
如果是 機械手掌,手指可以去到10X10, 20x20

另外, robotics is much more than mechanical design
image processing
computer vision
machine learning
幾本全是數

回覆 216# Automaton 的帖子

還算好... n x n的話真係...
Permanent Head Damage and Mental Abuse To Human

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2013-12-14 12:49 PM 發表
還算好... n x n的話真係...
我最多都係 幾十萬X幾十萬
當然一定搞algorithm計
一定要搞 order reduction

想問下樓主...如果UST 同CU 既CE 邊個好D
同埋CE 行咩track 好D ..
A.I?
embedded system?
database?
networking ?
signal processing?
graphic?

引用:
原帖由 41200 於 2013-12-15 05:03 PM 發表
想問下樓主...如果UST 同CU 既CE 邊個好D
同埋CE 行咩track 好D ..
A.I?
embedded system?
database?
networking ?
signal processing?
graphic?
CE = EE ∩ CS ( 你應該明我想講什麼 )
所以你所指的, 全部都可以
當然還有一些你沒有指出的 :
Human Computer Interaction
Data Mining
Multi-media
Information System
Software Engineering
Computer Architecture

如果你問邊個方面好
我會講"都好"
例如Cloud 幾好
例如FPGA 幾好
例如Parallel Computing, Distributed computing幾好

如果你係都要我講一些方向
我會講 : "NEW" Computer Architecture
例如 : Quantum Information
以現時Q-bit的發展
就快有Revolution

正如我之前所講
一早就有Quantum Computer, 不過貴到成億
就快會有人搞到佢平
到時一定會有Revolution
當然
Quantum Computing, Quantum Information
要識的Quantum Physics
對於數少的CE curriculum, 不簡單

而且Information Theory 那部份
一樣是數學
那一大堆Inequality, Entropy
要講是可以講 (而且其實D definition很make sense)
不過我一直都唔想講
我怕嚇走D人
我給你一個0.5年前CUHK搞的workshop link
http://www.inc.cuhk.edu.hk/EII2013/program.html

至於CU VS UST
我好難答你
"你想走邊方向先?"

而且, "如果你想research, 你有冇HEART., 有冇料 , 有冇 肯捱苦的心 " ?

其實已經讀緊...
想問如果再讀上去 邊間好D

引用:
原帖由 41200 於 2013-12-20 12:27 PM 發表
其實已經讀緊...
想問如果再讀上去 邊間好D
讀上去是跟師傅, 不是 邊間好D
所以先問你 方向

回覆 222# 41200 的帖子 回覆 223# Automaton 的帖子

[OT] 我鍾意叫老細多D lol [/OT]
我想問一下 41200 year 幾?
Permanent Head Damage and Mental Abuse To Human

AL year 2

引用:
原帖由 41200 於 2013-12-21 05:42 PM 發表
AL year 2
year 2 就 broad 一點, 擴闊眼界
year 3 (3年制)先去思考專什麼
postgrad 唔會再有時間讀

版主仲讀緊書?定出左黎工作...
如果想係hk ...想係robotics 個方面發展係咪好難...
hk 好似得好少robotics companies

引用:
原帖由 41200 於 2013-12-31 06:18 PM 發表
版主仲讀緊書?定出左黎工作...
如果想係hk ...想係robotics 個方面發展係咪好難...
hk 好似得好少robotics companies
話你知
Hard disk 個read-write head 和個disk 之間的separation
是5個 "Nanometer"

如此精密的技術當然難造
不過呢, 香港一間公司佔了"全球60%"的產量 (這是幾年前的data)

Robotics, 直接Robotics的公司當然少
不過間接有關的公司, 當然大把

香港人以為
只有 "一定要有廠, 先可以做Engineering work"
實在是太無知
design 可以一張桌, 文具, 和一個人就夠 (theoretical design )

而且廠不一定是在中國
分分鐘間廠在 澳洲, 歐洲
例如Tefal法國特福, 在奧運就有間公司, 絕對是分公司, 租金貴, 不會有廠, 最多幾個lab

工作是絕對有的
問題是
你知不知道
你有冇料

大部份Engineering學生都廢廢地
想入那些大公司當然就發夢

至於我, 我只是一個活在ivory tower的人

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。