本區搜索:
Yahoo!字典

[ICT] ICT 自製筆記分享!由今日起讀好ICT! [筆記交由現職教師更新][新增英文筆記]

多謝分享

我都有諗過起NOTES 比其他人
但你GE NOTES 真係勁清晰,好勁

引用:
原帖由 m2square 於 10-12-2011 01:18 AM 發表
我都有諗過起NOTES 比其他人
但你GE NOTES 真係勁清晰,好勁
嘗試下整都無妨. 只要自己睇得明,人地又睇得明就可以.

清晰就一啲啲啦. 有人會覺得我既排法係亂. 因為好多野塞埋係三兩頁講曬.
又唔係用point form.

但係我既睇法係 : point form未必可以清楚解釋倒啲野
我個人比較中意用表格(table)/圖表去組織一啲野.
所以會選擇point form + 表格
但係要用盡張紙既空間,又可以講倒多啲野既話,就要靠文字方塊.

所以我盡可能填滿每一張紙,講最多既野.
亂定係清晰呢,就因人而異喇. 我就可以接受既
中大會計畢業 BAFS 小組私補按此查詢
BAFS資源集中帖按此

整筆記幫到自己, 幫到人地, 其實真係一件賞心樂事.

11 DEC 新增ch.17 筆記

一段時間因為校務繁忙未有更新.

嘔心瀝血,三頁但係整左唔知幾多個鐘既Ch.17 已經出版喇!
快啲去下載黎溫書,準備考試啦!
備註 : OSI model既部份之後有時間既話可能會再作補充.
但Page1 - 3應該唔會有大規模改動. 所以可以就咁download黎溫住先

預告:聖誕假內應會推出Ch.18 (互聯網及其應用) 筆記.

祝各位讀ICT既小卒可以係考試入面取得好成績!
引用:
原帖由 適者生存 於 11-12-2011 04:42 PM 發表
整筆記幫到自己, 幫到人地, 其實真係一件賞心樂事.
You're right
BAFS資源集中帖按此

引用:
原帖由 BAFS2012 於 11-12-2011 06:48 PM 發表
支持Dragon哥!
聖誕快樂
Thanks and Merry Christmas!

DEC 11 2343前下載Ch.17筆記的版友請重新下載! 因排版邊界出現問題.

BAFS資源集中帖按此

哇,樓主好強.感謝分享 :)
如果樓主整哂成本書,溫書就吾哂帶果3本石頭書啦
讚!!!!!!!!!!!!!!!!!!
孔子説:「學而不思則罔,思而不學則殆。」

2013 DSE X_X??
2014 retake T_T

DEC 12 update- Ch.17

DEC 12 21:29 增加小部份內容。
請DEC 12 21: 29前已下載的用戶重新下載
如已於DEC 11列印,可以參考更新版本,手抄新增內容已可。
引用:
原帖由 WW111 於 12-12-2011 06:19 PM 發表
哇,樓主好強.感謝分享 :)
如果樓主整哂成本書,溫書就吾哂帶果3本石頭書啦
讚!!!!!!!!!!!!!!!!!!
三本石頭書
2013DSE既話應該可以用倒更多notes既.
2012DSE 就應該去到BOOK2; 可能有少少BK3.

而家既方向係柔合翻一啲CE pp既題目,係書冇講既內容;
咁樣可以令筆記豐富啲同埋中一啲將來可能翻炒既point.

Book(Stone) 1 安排:
Ch.6 文書處理 整既機會好細 除非我得閒到冇野做. 因為問題唔深
Ch.7 Excel 可能會整. 但係要quote翻excel既野可能比較麻煩. 睇睇我之後有冇時間
Ch.8 Access 麻煩程度同Ch.7
Ch.10 呢課極高應用程度...真係唔知點搞佢.

Book(Stone) 2 :
Ch.18 : 小弟黎緊既考試範圍之一. 理論上25DEC之前點都會出爐
Ch.19 : HTML - 理論既野應該會整. 視乎情況 但係code呢方面面,網上有大量參考資源(好多網站已經有summary,咩code做乜野)
Ch.20 未教

Stone 3 :
未教單元E; 單元D只係講左啲偽代碼. 所以未有充分資源整住. 稍後會研究

Finally, 多謝支持

BAFS資源集中帖按此

thanks and these notes are great!!!

錯誤更正 : 筆記Ch.17

筆記Ch.17 內
Page 2, C4項目應為網域名稱伺服器 而非 網域名稱系統
(英文 Domain Name Server並沒有錯誤)

16 DEC 1716前已下載的版友可以手動更正.
BAFS資源集中帖按此

多謝你既分享!你做得好畀心機!
可惜我學校用英文教...但係你份document除左technical terms之外,內容都唔係英文...
我又唔想自己 translate番你既中文去英文,
所以我都係自己再睇過...
sorry!

引用:
原帖由 icemint 於 17-12-2011 01:49 AM 發表
多謝你既分享!你做得好畀心機!
可惜我學校用英文教...但係你份document除左technical terms之外,內容都唔係英文...
我又唔想自己 translate番你既中文去英文,
所以我都係自己再睇過...
sorry!
唔緊要. 可以睇翻書既內容睇下相關既野咁; 或多或少會有啲幫助既.
BAFS資源集中帖按此

thanks so much! It's really help alot!!!

U should focus on your study instead of making these ICT notes. You definitely put a great effort on it. Thank you so much!  I didn't download your notes just becoz I study ICT in English~~~    Hope u have a great result in ICT subject!

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。