本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 多選: 最多可選 11 項 ) 參與人數 103

1. 家陣連基本會計導論都搞唔掂

7 (2.94%)

2. 期末調整項目 Year end adjustment

8 (3.36%)

3. 合伙會計 Partnership

11 (4.62%)

4. 有限公司會計 Limited Company

9 (3.78%)

5. 死亡三角 (統制,錯更,往來調節) Control Error Bank Rec

43 (18.07%)

6. 不完整會計紀錄 Incomplete Record

33 (13.87%)

7. 會計比率 Accounting Ratio

17 (7.14%)

8. 會計原則,文字題 Principles

12 (5.04%)

9. 分批成本 Job costing

24 (10.08%)

10. 邊際成本與吸收成本 Marginal, Absorption

21 (8.82%)

11. 無野難

7 (2.94%)

12. 樣樣都深囉

46 (19.33%)

[BAFS] 大家覺得,會計選修如果話深,深喺邊? 齊投票∼

大家覺得,會計選修如果話深,深喺邊? 齊投票∼

無野難
我覺得會計係鬥小心

引用:
原帖由 maship 於 9-12-2011 05:28 PM 發表
  無野難
我覺得會計係鬥小心
唔好咁講. 做pp都會發現,每年每條題目都有啲難位,甚至係你未見過既野
就係因為一個項目令你平唔倒條數.

而家教緊統制帳,覺得係煩,但係尚可接受.
銀行往來調節表唔明既話會幾難

期末調整,要睇下點出. 應計預付就睇情況,可以好深.
壞帳同呆帳難極有限. 折舊同變賣就不得而知了.
中大會計畢業 BAFS 小組私補按此查詢
BAFS資源集中帖按此

5. 死亡三角 (統制,錯更,往來調節) Control Error Bank Rec

回覆 3# Dragon834 的帖子

我覺得個d難位係睇你個concept清唔清(對會計流程既了解)
有時佢會玩下野轉下字眼陰你,咁就要睇下個陣醒唔醒
有冇留心個題目既字眼,我好多時都係睇少或者get錯個題目失分

你依家中幾??@@ 統制帳?

引用:
原帖由 maship 於 9-12-2011 08:21 PM 發表
我覺得個d難位係睇你個concept清唔清(對會計流程既了解)
有冇留心個題目既字眼,我好多時都係睇少或者get錯個題目失分

Form 5, 2013 DSE.
引用:
原帖由 maship 於 9-12-2011 08:21 PM 發表

通常如果話銀行做左啲 貸項轉帳/定期支付指示果類就易搞既.
但係一玩銀行錯誤死一堆. 容易諗錯
引用:
原帖由 BAFS2012 於 9-12-2011 10:45 PM 發表
Maship 同 Dragon兄講得好岩
細心, 觀察入微係會計人既必要特性, 失分1係就唔識, 1係就cal機按錯
計數機按錯就抵死無得講
至於唔識死亡三角, 都係考生對會計循環欠熟悉所致
其實係. 有啲考生冇做練習/溫既習慣
導致中五跟唔上.
例如會計循環有人唔記得咩黎,教到銀行往來調節表(更新現金簿) / 統制帳就開始唔識
覺得難掌握.

其實我係班入面係學得偏快,但係有啲同學好似好難跟得上進度. 我覺得好大程度上係基礎(中四core part)打得唔好既問題.

BAFS資源集中帖按此

引用:
原帖由 BAFS2012 於 9-12-2011 11:23 PM 發表
10個有9個同我講,唔知咩叫會計循環/完全唔知咩黎/唔知老師有無講過
依個問題都好嚴重
其實會計循環只係喺會計導論好後部分提及過1頁
亦難怪佢地唔識
最少3年CE pp問過會計循環.
其中一年直接係填過程入去. 唔記得就真係大檸樂.
BAFS資源集中帖按此

回覆 8# BAFS2012 的帖子

會計循環我記得第一課就教....
其實會計操得多、熟就可以,再加少少智慧靈敏,及格甚至高分唔難

btw 我認為個死亡三角都有少少考邏輯(分辨邊個主體&係加定減定不變)
同埋邏輯、概念唔好,成本會計……heheee 

回覆 10# maship 的帖子

有時最慘唔係唔識做...而係LOAD唔明條題目講乜

英文我唔知...但係中文可以講到一舊舊
可能我地會計班d閱讀理解有問題啦...哈哈

1. 做得慢 ( 絕對,遲d轉英文讀)
2. 無得用英文做題目既skills ( 呢層唔清楚,可唔可以講解下 )

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。