本區搜索:
Yahoo!字典

[JUPAS] [獨家] 各大學計分貼士

我想問下以中大黎講 ,我有3科X  (成績:553), 會唔會因為一科低D 而令 OVERALL 低埋??

引用:
原帖由 鳳儀 於 2012-1-13 07:39 PM 發表
小小問題
會唔會睇平均選修成績
eg.一個5,一個4,但係有一個2,會唔會俾兩個5ge人蝕底呢?
視乎佢睇幾多科
如果佢一般情況下淨係睇2科(如hku, ust (except school of business), 咁樣你個example, 讀3科果個好可能會排位較後
如果係睇3科既, 就應該大致無分別

引用:
原帖由 gagagaga 於 2012-1-14 01:14 AM 發表
我想問下以中大黎講 ,我有3科X  (成績:553), 會唔會因為一科低D 而令 OVERALL 低埋??
唔會, 第三科只屬bonus分
當然, 你會比起554果個低分

如果係浸大ge通識教育及地理/社會學/歷史雙學位課程,邊個會有機會少少呢?
引用:
原帖由 whooammii 於 2012-1-15 01:10 PM 發表

視乎佢睇幾多科
如果佢一般情
況下淨係睇2科(如hku, ust (except school of business), 咁樣你個example, 讀3科果個好可能會排位較後
如果係睇3科既, 就應該大致無分別

引用:
原帖由 whooammii 於 2012-1-15 01:11 PM 發表

唔會, 第三科只屬bonus分
當然, 你會比起554果個低分
THx!!!!咁我可以盡情讀好2科

留位....................................

多謝有關QFRM的意見

thanks

thank you

thx a lot

Cccccccc

thank you

有我最LOVE既計量釡融WOR...多謝仔啊

thxxx

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。