本區搜索:
Yahoo!字典

[中史] 中史DSE練習卷

引用:
原帖由 hhp441 於 2012-1-13 06:59 PM 發表

1.清初民族(冷門),列強入侵+革命 -三個都係清朝
2.漢?
3.唐中葉
4.宋
5.列強入侵
6.抗日
7.改革開放
講下問左咩題目得唔得?

回覆 14# hhp441 的帖子

唔該晒你!
照咁睇必答題都只係考核你時間線
清中末同國策既關係
中史補習基本已滿,多謝支持。

1.清初民族(冷門),列強入侵+革命 -三個都係清朝
2.漢?
3.唐中葉
4.宋
5.列強入侵
6.抗日
二7.改革開放
題1係必答,2–7題就谏2條,係侎咁??
我今日大病冇番,可以5可以詳细D各朝代考咩??同埋巻二時代與知識分子、制度與政治演變考咩??5該

有冇人知道卷二地域與資源運用出左d咩??

引用:
原帖由 roger2007 於 2012-1-13 08:34 PM 發表
有冇人知道卷二地域與資源運用出左d咩??
第一條,係問點解唐同之前既朝代會定都黃河中游關中一帶?從政治,經濟同地理分析 25分
第二條,好似係問臨安既發展,有兩題分題
第三條,係問廣州十三行發展,有兩題分題

引用:
原帖由 shing910 於 2012-1-13 09:42 PM 發表

第一條,係問點解唐同之前既朝代會定都黃河中游關中一帶?從政治,經濟同地理分析 25分
第二條,好似係問臨安既發展,有兩題分題
第三條,係問廣州十三行發展,有兩題分題
wow
咁你知唔知時代與知識分子考咩?@@

引用:
原帖由 edgar42 於 2012-1-13 09:49 PM 發表

wow
咁你知唔知時代與知識分子考咩?@@
呢個唔知係咪有考胡適,因小弟係讀地理同政制

課程無胡適@@
可能系用佢來做資料啦~~
thx anyway!

我覺得今次問既問題唔算難 不過我有啲溫得唔熟
我揀左秦漢同列強入侵
選修我睇錯題目真係DUM心口!!!!!!!!

大家做完哩份卷覺得佢下次會出咩呀?

唔知有無人都系讀知識分子同女性呢

我修知識份子同制度與政治演變
知識份子出左:
(1)孔子(i)為何不仕(ii)教育貢獻
(2)王安石(i)&(ii)?
(3)何啟與梁啟超的政治思想和從政經歷的異同(25分)
制度與政治演變
(1)唐均田(i)均田制敗壞原因(15分)(ii)均田制敗壞與唐中衰關係(10分)
(2)兵制我學校冇教
(3)明科舉(i)&(ii)?
因為份卷收左,所以有d題目唔太記得

唔知大家記唔記得必答度有題6分?

引用:
原帖由 shing910 於 2012-1-14 06:24 PM 發表
唔知大家記唔記得必答度有題6分?
好似係問清朝有咩機構達到資料一個目的?
聽人講個答案係軍機處喎

引用:
原帖由 hhp441 於 2012-1-14 10:16 PM 發表

好似係問清朝有咩機構達到資料一個目的?
聽人講個答案係軍機處喎
6分個題係咪1B呀?

引用:
原帖由 shing910 於 2012-1-14 11:18 PM 發表

6分個題係咪1B呀?
1b好似係問資料二,三邊個証明到資料一的內容+詳細解釋,但唔sure係咪6分

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。