本區搜索:
Yahoo!字典

[通識分享] 【速成通識】 終極保命4法 By GrassLeung (AS通識卷一/卷二奪A的港大生精心設計)

【速成通識】 終極保命4法 By GrassLeung (AS通識卷一/卷二奪A的港大生精心設計)

距離D.S.E.通識科開考淨番最後一星期既時間,已經是最後既直路衝刺階段喇,各位同學準備好未啊?

大家好,我係一位港大學生,經歷左兩次公開試既洗禮,某程度上都幾熟悉香港既考試制度。我自己係HKAL有讀通識科,明白通識係一科看似簡單但係好無從入手既科;唔少名人做過試科得出成績卻係強差人意,亦有唔少人見到通識科感到頭痛,然而無論

-你係花盡時間但係捉唔到路既,
-定係沮喪無方向甚至已經崩潰既,
-定係覺得自己好掂已經係無敵狀態既;

你都有可能壯烈犧牲於香港既公開考試制度之下!

原因可能係:

-你懶,

-你唔識答,

-你唔識表達,

-你唔識分析、唔識運用、唔識歸納、唔識組織,

-偏題,甚至離題。

但係各位各位同學唔使擔心唔使驚,我想同大家講,通識呢一科,只要你有少少common sense,記得小小專用/特別既term,搭配上吹水同答題技巧,你已經可以好安全好順利咁過關,甚至拎到好成績!

起初有人話通識科係吹水科,後來有人話通識科唔係吹水科;但係以我既經驗,以我HKAL2010 通識科卷一卷二Straight A既成績向你保證,
通識科係絕對可以靠吹水同答題技巧過關!
問題只係你識唔識點樣去吹水同點樣去運用技巧!
近在眉睫既通識科即將開考,我明白各位同學已經再冇時間去慢慢認知基礎知識,背景資料,甚或一些專有名詞。但係我想講應付通識卷,根本唔需要好多專有名詞或深入認識!

你諗爆頭諗唔到POINT???
你唔識點樣闡述點樣呃字數???
唔緊要!!!!
只需要運用POINT大法就可以去建設你多元論點;
再運用吹水三寶去將你既論點變得穩固,有條理,有批判;
最後運用組織法三論去將你既整篇論述變得有層次,有結構。

有深入認識同無基礎認識,都一樣可以考到好成績!
即使只剩最後一日時間,你消化到我所教授既技巧,你一樣可以順利過關!

鑑於身份同利益衝突問題,我唔允許直接公開我幫學生補習既筆記,但係我希望可以盡力幫大家過關,以下係一份主點講解「呃POINT大法」既筆記,希望幫到大家。

NOTES::
http://www.mediafire.com/?s2s1t46k278fhpx

為左方便大家,我倉促錄左段教學既影片,第一次錄真係唔係好識,希望幫到大家!!!

http://youtu.be/txLWru-Fb2M

我保證,你睇完絕對有得益!

PS: 鑑於身份和利益衝突問題,我不能直接公開所有替學生補習之筆記,但我希望可以盡力幫大家過關。我強調這份終極保命四法都是速成技巧教學,快則1日即可吸收消化。故如果各位同學有興趣於其餘三法即吹水三寶、組織法三論和應考實戰論,請從速email給我,電郵地址是[email protected],我視乎人數再考慮一下如何幫助大家。

(由於時間緊逼,我會即日回覆email)

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

DOWN完既同學仔回覆下啦  支持下我都好

thz for sharing!!!

引用:
原帖由 m0nbabiii 於 2012-3-25 10:10 PM 發表
thz for sharing!!!
希望幫到你們

thank

引用:
原帖由 tingkiss 於 2012-3-25 10:18 PM 發表
thank
多謝支持

推番高 希望多d人受惠

真係一個好方法!
透過不斷聯想得出新論點
多角度之餘不失說服力

希望可以學埋其他方法,,超有用

引用:
原帖由 HarryY511 於 2012-3-25 10:38 PM 發表
真係一個好方法!
透過不斷聯想得出新論點
多角度之餘不失說服力

希望可以學埋其他方法,,超有用
希望你地都可以成功過關

我好不幸地 AS選左 Liberal studies 既, 所以都lei download XD

多謝先啦 !

引用:
原帖由 YYann 於 2012-3-25 10:45 PM 發表
我好不幸地 AS選左 Liberal studies 既, 所以都lei download XD

多謝先啦 !
haha :loveliness:  加油啊

thank you very much!

:)

:loveliness:  各位同學仔都要加油啊

:loveliness:  各位同學仔都要加油啊

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。