本區搜索:
Yahoo!字典

有份正職, 但兼職補習緊(分享所有讀書, 人生話題)

不同類型的學生, 同家境

大家國際學校, 中五, 六

有的很有錢, 但補習費每小時偏低, 130hkd

有的中產, 很識做, 300-400hkd /hr

本地學校學生則不同

120-280hkd 之間, 較傾向150-170hkd 則多

補習不當經驗, 所以我都好少同同事講

5點幾收工

6點第一份補習

6-7:30, 8:30-10pm 第二轉

每天平均2轉

星期一至五兩轉

星期六日, 4-6個學生

一到假期, 就是狂補習

而家定長難服侍

好多要A才肯補

所以真係要努力讀書

DSE 的5* , 5**

未來可能不少家長要求補習老師要有咁好成績才補到較有質素

未來難捱

我打算下年可能去考番數學,M1,M2, CHEM, PHY, 一路慢慢考番

請問一年有冇150k ?

一年150K

15萬?

15萬一年一定有啦...

,平均一個月大概2萬左右

今個月3萬3-3萬6蚊

最低潮是1,2月新年前, 考晒試

但我有不同類型的學生頂住

包括

1. 外國回港的, 時間彈性

他們有心考大學

最早6點半早上補習

2. 一些是最近科大尖子計劃

即數學, 同PHYS, 化學, BIO

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20110905/00407_033.html

佢地父母都好博

幸好2個學生都A, 可以去科大的LEVEL 2 課程

最勁A+, 之後A, 真係A+唔到

非靠補習, 可以補到A+

佢地科大尖子課程

等於我大學一年班時, 同埋AL APPLIED MATHS同大學PHY第一年 的野

3. 第三類是, 是想在中四, 中五, 讀晒英國ALEVEL的學考

打算中四, 中五就報大學, 不用考新高中.

此三類學生, 彈性非常

晚上由9點30開始, 補到11點, 11點30PM

父母都不介意.....

且人工通常較高( 190-250HKD)

我不建議大學時, 幫人狂補習, 因為真係會影響自己成績

HOLIDAY 先補多點

大學生一個月洗3,4千蚊應夠

慳慳地仲可以俾些少家用

不計學費

出來工作, 一有時間, 就補, 慢慢幾千蚊收入

用來供保險, 俾家用, 儲錢讀書

回覆 18# chem_phy 的帖子

個尖子計劃有咩實際作用 @@

尖子計劃

有三個LEVEL

第一個LEVEL 1,2,3

LEVEL 1 要B才升到, 考試去西人

LEVEL 2 再西人

LEVEL 3 \過關, 讀大學時, 可以上第二年, 讀少人一年...

咁都唔係好特別姐 ..
過哈佛, mit, ucb, caltech 就話姐-.-

要中四去考, 是難度什高

要教藷難度更高, 只有很小或沒有M2 底去學中六 七的數, 什至大學一年班的數

特別是物理

大學仲要飛書

大學教授, 用大學教法, 教此班習慣填鴨的小朋友

我諗一半以上人要被叮走

囉到A+的學生, 有一部份是奧數代表隊

此類人才, 不是目標香港啦

是借機會, 搵教授, 幫佢地寫RESUME 去外國讀大學, 囉獎學金等等

科大那個課程, 幫了一些小朋友, ALEVEL的知識

明年最後一界ALEVEL, 他們打算去考

囉2,3條A, 入大學

我已幫佢地編好時間表, 

一星期兩-三堂

考ALEVEL PURE MATHS,APPLIED MATHS

CHEM 同埋PHYS, 加多科英文

考醫科,不一定要BIO

BIO太難, 我教唔店

考得好, 報醫科

考4科ALEVEL, 2條A, 就報新加坡,英國醫科

考不好, 就應付番新高中

因為佢地中四而家

中五用ALEVEL 去報大學

衰左, 就中六,去用DSE 報大學

輸唔死, 博輸左, 冇事

博到, 就早人一年入大學

渣住DSE去讀歐美名牌大學

難度太高, 人地都唔承認

口講承認, 實際就是難收香港學生

但我也承認, 難度相當高, 咁樣考ALEVEL法

一年時間, 我會盡力教

在暑假狂扯佢地

他們已經有心理準備為醫科的路付出代價

及知道成功率,只有30%左右

回覆 24# chem_phy 的帖子

其實考英國alevel / SAT會比較好
容易衝高GRADE ..(相對地)

我諗住dse 之後玩下大陸數同phy ...
It will be coooooool ...

獲益良多  樓主好有心

但其實樓主都好搏姐...正職+part time tutor好易no life--
利申: HKU BBA(IS) Year 3, Part-time DSE tutor
仲愁緊有無工開﹣﹣

回覆 9# chem_phy 的帖子

自己本人覺得麻麻
題目係有難度,但係考唔到考生d phy concept,好像正係考數學咁
另外,dse板有out c 野

引用:
原帖由 龍嘯天 於 2012-4-27 10:16 PM 發表
但其實樓主都好搏姐...正職+part time tutor好易no life--
利申: HKU BBA(IS) Year 3, Part-time DSE tutor
仲愁緊有無工開﹣﹣
返工必須在巴士上訓覺

放工, 轉第二份

否則返工冇精神

返工, 放飯時, 有時間淨都會做下數(學生whats app我的問題)

我如果早上補習(7-8點am, 或者7-830am)

之後9-915點返到公司

盡量在近火車的地方補, 因為會坐頭等

總之就辛苦

不過都唔夠以前alevel時辛苦

而家出來搵part time, 賺多賺少

不會影響生活, 只是想人生較多的選擇

希望不會在有選擇權時瓜!

你愁份工?你指正職嗎?

要快點搵,不過無得急, 以前in銀行時

要儲齊1個月的resume,才開始..面試!!!

題外話

補緊習, 最輕鬆是數學

因為補緊時, 你俾數佢做時

我自己在做公司野(睇文件)

當同學生熟左, 就冇事

開頭就冇事, 因為他有唔識, 放學都whats app我

大家互相體諒

引用:
原帖由 yeungwk91 於 2012-4-27 11:06 PM 發表
自己本人覺得麻麻
題目係有難度,但係考唔到考生d phy concept,好像正係考數學咁
另外,dse板有out c 野
物理卷與數學卷都難

物理卷份數應好低, 暫時真係冇乜人A+

數學我問左20人, 發覺只有2人A+, 大部份人都係

B或C

物理恐佈, 幾間傳統BAND 1頂尖名校, 物理都冇人A+

物理是好MATHS

如果你讀中大物理系,會好多MATHS

我囉中大物理系第一年的書, 教學生

我細佬6年前在中大物理系, 他借了不少書俾我

好彩, 頭2年好重數學

數學 同埋物理A+, 我估都係75%左右

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。