本區搜索:
Yahoo!字典

[中國文學] DEL

DEL

DEL
THANKS

我係中六岩岩考完文學既學生
雖然話文學唔係話超勁 但係都可以比D意見你既

作文方面
作文我都係普普通通 唔想教壞人 所以多唔講啦
長文冇字數限制
短文就有 過左字數唔睇(我份dse卷係咁)

賞析方面
我呀SIR教我地唔好死背果D note
要靈活運用 自己睇明左果課課文就自己講一次出黎
而我天資比較平庸 同 要求較高
所以一向有關課文既分析都會背熟d
(但有d有天份既同學可以用自己意思寫返出黎,呀sir都比分)
而修辭果d就point form記 eg 原句+大約意思+修辭好處
如果課本入面既分析唔夠 我自己會另外再自己加多d野 等佢詳細d
因為呀sir話個個考生寫既野都係差唔多 分高下之處就係睇佢詳唔詳細

短既課文(詩、詞果d)一定要原句背得熟+詳細譯文
長既課文(小說、戲劇果d)就係可以冇原句都可以 可以用自己既文字寫出黎
其他唔長唔短果d散文我就有d成課背 有d背重要果d原句
( eg歸去來辭幾百字原文背左,但好長既齊桓晉文之事章就記呀sir話重要果d原句,其他就記大約意思)

我唔係用教圖果本 所以唔知你既進度
不過我中四完結都教曬詩詞曲果d(共十一課)
中五就教曬散文(共十一課)
中六就教6課小說同戲劇
但係中六要差唔多個個星期測幾課中4至中6教果d課文 都幾吃力
所以我覺得最好中六前讀曬或讀剩幾課(我中六得返6課未教都太慢了)
咁就會冇咁辛苦
而且聽講中四呢年開始有修選(我中六冇修選得28課)
你地重有埋個sba會令個時間更緊絀
所以都係早d教曬為妙 你可以同老師講下可唔可以快d
唔得既唯有自己提早讀定

另外 你宜家係中四學生
我建議你每課都要盡力讀得好熟
咁即使中六再讀返都可以背多2,3次就可以好上口
之後考前溫就可以幾日讀好二十幾課,甚至可以一至兩個鐘溫好一課(我就係咁)
文學呢科好講勤力嫁 加油

我係應屆DSE考生,修文學。希望可以解答到你問題。
長文方面,我認為唔需要特別專攻某一類小說,揀自己鐘意既就得。
但係最好搵下文學大家既書黎睇,比如郁達夫、老舍、巴金等等。
我唔係話名氣較細既作家唔係,但係為左響一年半(你已經去了中四學期尾)時間內有較好的進步,
多讀一D文學大家既作品會好D。
其實小說之外,散文都可以讀下,好像梁實秋、林語堂都係唔錯的選擇,行文比較幽默,而且內容豐富,學到野。
如果想讀一D沖淡平和既散文,我個人推介讀下季羨林,佢文筆真摯而不雕琢,幾好睇。
其實你作文多數作散文多定小說式多?
你話用隱喻但老師唔明,不如你擺果篇文上黎,可以幫你睇睇。
短文方面,一刀切入就得,比如題目係「描寫街市水果檔的水果」,劈頭第一句就可以「一股沁人心脾的果香迎接襲來……」,
之後直接描述水果的形狀、顏色、氣味等等。唔需要「看見林林總總的水果,便想起小時候與母親逛菜市場的時光」果類感嘆,
因為題目只係需要你集中描寫「街市水果檔的水果」。
覆住咁多先。

DEL~
THANKS!!!

我都有讀文學架
作文我都唔係好勁
但係聽講過....如果背後有啲好嘅意思咁啲marker會開心啲~
即係如果你寫一讚頌自殺嘅文咁就梗係唔係咁好啦,相反,如果你讚頌母愛,咁應該會好啲
文學長文同中文長文最大分別係文學作文限制小好多,好多題目都係一兩個字~好似第二次啊排隊啊咁...變咗我覺得自由度大啲

賞析我覺得結構好重要!
你寫篇野出泥一定要organised,唔係marker唔會想睇~

希望幫到你啦

DEL
THX

我都有文學,少少講兩句啦~
創作方面,我本身文筆中中地水平,所以老師叫我搵d新路線
(我同時係一個通識狂)所以佢叫我寫d時事類ge故事
以內容新穎做主打,隱藏自己文筆ge不足
至於賞析
強調一定要背熟課文,背熟就是王道
至於內容理解+寫作特色果part呢......因為我老師每課整一份筆記
上堂一路同我地講課文,一路討論下果段有d咩寫作手法要注意/果段有d咩作用
仲要每開一種文體前都講佢ge文學史+每課前講作者生平,了解佢本人
所以雖然速度慢左少少,但係我地根基比較穩

我個老師反而係叫我地係賞析到要語譯,可以引原文,但不可只引原文不語譯,要不然就不能取得高分.他的理由是這樣可反映學是理解原文內容,而非「大包圍」...

回覆 6# candyching123 的帖子

嗯....
我就唔會背哂書啲字,就會記住佢啲意思啦~
但係書都有用,因為書啲point寫咗老師冇得話錯...
仲有,書啲字比較pro
睇落勁啲

DEL
THX

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。