本區搜索:
Yahoo!字典

[地理] 2012 DSE geog 估分 (?)

2012 DSE geog 估分 (?)

大家有無估今年geog 唔同level所需要attain既分數?
我想問大家覺得65-70有無機會level 4?
歡迎討論!!

anyone?

你這個分數肯定有C。現把舊會考地理各級所需分數臚列如下:

E:卷一 ~26 over 65;卷二 ~20 out of 50 MCQs (i.e. overall ~40%)
D:卷一 ~33 over 65;卷二 ~28 out of 50 MCQs (i.e. overall ~52-53%)
C:卷一 ~40 over 65;卷二 ~35 out of 50 MCQs (i.e. overall ~65%)
B:卷一 ~47 over 65;卷二 ~39 out of 50 MCQs (i.e. overall ~75%)
A:卷一 ~54 over 65;卷二 ~44 out of 50 MCQs (i.e. overall ~85%)

其實C係咪4,或者得3?--

引用:
原帖由 jackkwan 於 2012-6-5 11:02 PM 發表
你這個分數肯定有C。現把舊會考地理各級所需分數臚列如下:

E:卷一 ~26 over 65;卷二 ~20 out of 50 MCQs (i.e. overall ~40%)
D:卷一 ~33 over 65;卷二 ~28 out of 50 MCQs (i.e. overall ~52-53%)
C:卷一 ...
今次PAPER2 明顯要大家奶野~ 所以我覺得A 應該~80%

引用:
原帖由 gagagaga 於 2012-6-5 11:09 PM 發表

今次PAPER2 明顯要大家奶野~ 所以我覺得A 應該~80%
但你覺得我65分有無level 4? :S

lv4 肯定已經有(如果65~70%都只有lv3,那麼及格總分起碼都要一半左右)

我覺得core還好, elective真係好中伏…

此帖所發既原因,係見到好多小卒都估過自己過分,令到自己又開始擔心-_-... :S:S:S

引用:
原帖由 yclyau 於 2012-6-5 11:14 PM 發表

但你覺得我65分有無level 4? :S
我覺得有! LEVEL 4 ~D/C.  文科拎65 算係OK叻架啦~

引用:
原帖由 yclyau 於 2012-6-5 11:26 PM 發表
我覺得core還好, elective真係好中伏…
唔好諗啦     好好ENJOY 呢個幾月~

65%一定有啦.....
加上D MC 咁難...
另外4級不一定是A-LEVEL的C,可是是D既....
「眼見自己身處既地方愈沉淪,仲仍然可以處於一個超級政治潔癖既心態下反抗。究竟呢班豬豬幾時先明白香港政治有幾咁Dirty?幾時先知道班政棍根本唔係我地同路人?幾時先知抗爭要既唔係做比人睇,係要贏?」

Geog個curve向來係偏低,CE如是,去到AL仲誇張
DSE應該會偏向CE條Curve,六成五穩LV4

但問題係,呢科既變數同其它文科都係一樣,可以好大
唔似理科咁可以有個客觀既estimate
有時我校內predict自己70幾分,點知出到黎岩岩好過60分,有時就相反...

你以為自己答得唔錯,個老師又未必咁睇;你以為自己答得差,個老師可能睇中你某d point...

個偏差分分鐘可以去到 +- 10,+10就最開心,-10就真係p哂k...
真正令人敬佩的不是天之驕子, 而是努力對抗命運, 不斷向上的弱者.

引用:
原帖由 適者生存 於 2012-6-6 15:58 發表
Geog個curve向來係偏低,CE如是,去到AL仲誇張
DSE應該會偏向CE條Curve,六成五穩LV4

但問題係,呢科既變數同其它文科都係一樣,可以好大
唔似理科咁可以有個客觀既estimate
有時我校內predict自己70幾分,點知 ...
因為marking 難中,所以成日都偏向低分
加上mc都幾難下
「眼見自己身處既地方愈沉淪,仲仍然可以處於一個超級政治潔癖既心態下反抗。究竟呢班豬豬幾時先明白香港政治有幾咁Dirty?幾時先知道班政棍根本唔係我地同路人?幾時先知抗爭要既唔係做比人睇,係要贏?」

我有level 4都偷笑

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。