本區搜索:
Yahoo!字典

[地理] 關於寫ESSAY的問題

關於寫ESSAY的問題

無論卷一定卷二,最後都要寫篇essay.
其實我都寫過唔少次essay,不過最多都只可以寫到3版(即係一張紙+半張紙)
不過我見我d同學寫好多!!
首先唔好理個內容係咪好,
係咪真係有咁多野寫?
講真,真係唔係好識寫essay,
唔知大家有讀geog既,
覺得點?
純便請教下點先可以寫到好既essay?

引用:
原帖由 letmebeok 於 2012-6-22 07:48 PM 發表
無論卷一定卷二,最後都要寫篇essay.
其實我都寫過唔少次essay,不過最多都只可以寫到3版(即係一張紙+半張紙)
不過我見我d同學寫好多!!
首先唔好理個內容係咪好,
係咪真係有咁多野寫?
講真,真係唔係好識 ...
我(英文讀)寫開6-7行一段 (BODY).  ESSAY 用意其實係想你EXTEND 你個POINT~ 俾多D解釋,EXAMPLES.  我通常一段一個POINT~    你寫開3版, 咁你既MARKS 係幾多呢? MARKS就反映到你既表現啦, RIGHT?

據小卒神人講....
essay 中多d points 好過少points但elaborate太多.....
essay.....寫得多不一定高分,寫得少都不一定低分,呀sir比我睇ge eaa sample paper samples有人寫1又4分3頁已10/12....
反而有人寫3頁都係5-7到
所以其實寫多d points,寫得岩,比example,簡潔有邏輯,仲要出到「terminology」,展示對地理課題概念的熟悉,已好不錯了......

據自己經驗.....
係可以好多野寫架....不過寫完唔夠簡潔一樣低分.....
「眼見自己身處既地方愈沉淪,仲仍然可以處於一個超級政治潔癖既心態下反抗。究竟呢班豬豬幾時先明白香港政治有幾咁Dirty?幾時先知道班政棍根本唔係我地同路人?幾時先知抗爭要既唔係做比人睇,係要贏?」

引用:
原帖由 gagagaga 於 2012-6-22 08:52 PM 發表

我(英文讀)寫開6-7行一段 (BODY).  ESSAY 用意其實係想你EXTEND 你個POINT~ 俾多D解釋,EXAMPLES.  我通常一段一個POINT~    你寫開3版, 咁你既MARKS 係幾多呢? MARKS就反映到你既表現啦, RIGHT?
通常都係一半分,最多一半多少少,其實我覺得好難拎高分,老師個marking scheme都係斷point計?都唔知佢想我寫幾多個point

引用:
原帖由 pic5starstar 於 2012-6-23 12:37 AM 發表
據小卒神人講....
essay 中多d points 好過少points但elaborate太多.....
essay.....寫得多不一定高分,寫得少都不一定低分,呀sir比我睇ge eaa sample paper samples有人寫1又4分3頁已10/12....
反而有 ...
咁我寫勁多points,但有d point係唔中/唔岩,佢係咪都淨係會睇我岩既point比分,唔會扣分??

我認為寫essay條理好重要,其次係史料,解釋不用多,扼要便可
可以常用到標示句,小結句,同埋新段隔行,marker會改得順好多,亦會鮮明地畀分

如: 導致第二次世界大戰原因。

其一,巴黎和會的失敗,引致各國復仇。xxxxxxxxxx所以,xxxxxxxx導致第二次世界大戰爆發。

其二,綏靖政策的無能,招致德意日野心。xxxxxxxxxxx因此,xxxxxxxx導致第二次世界大戰爆發。

其三,列強之間的互不信任,助長德意日銳氣。xxxxxxxxxxx故此,xxxxxxxx導致第二次世界大戰爆發。

其四,世界經濟大肅條,激極權主義的思想。xxxxxxxxxxx結果,xxxxxxxx導致第二次世界大戰爆發。

如此類推,大約寫6-7個pt.對於15分題來說已經很足夠。xxxxx的解釋不需要多,但例子要有。

引用:
原帖由 yhinz 於 2012-6-24 09:02 PM 發表
我認為寫essay條理好重要,其次係史料,解釋不用多,扼要便可
可以常用到標示句,小結句,同埋新段隔行,marker會改得順好多,亦會鮮明地畀分

其一,巴黎和會的失敗,引致各國復仇。xx ...
55,睇黎要開始莘下d例子!!

引用:
原帖由 letmebeok 於 2012-6-24 19:16 發表

咁我寫勁多points,但有d point係唔中/唔岩,佢係咪都淨係會睇我岩既point比分,唔會扣分??
UM.....
與其話唔中,不如話睇下相關與否......
其實ESSAY冇乜話扣分,係比分GE...
有唔相關的資料咪比低D分.....
「眼見自己身處既地方愈沉淪,仲仍然可以處於一個超級政治潔癖既心態下反抗。究竟呢班豬豬幾時先明白香港政治有幾咁Dirty?幾時先知道班政棍根本唔係我地同路人?幾時先知抗爭要既唔係做比人睇,係要贏?」

引用:
原帖由 yhinz 於 2012-6-24 21:02 發表

其一,巴黎和會的失敗,引致各國復仇。xx ...
這是歷史科的15分論述題?不是地理科12分的ESSAY...

引用:
原帖由 pic5starstar 於 2012-6-26 11:52 AM 發表

UM.....
與其話唔中,不如話睇下相關與否......
其實ESSAY冇乜話扣分,係比分GE...
有唔相關的資料咪比低D分.....
唉,咁我想問邊度可以搵到一d範文黎睇?

引用:
原帖由 pic5starstar 於 2012-6-26 11:53 AM 發表

這是歷史科的15分論述題?不是地理科12分的ESSAY...
噢! so soory 睇錯係歷史科
不過pattern都係大同小異,唔好嬲我

引用:
原帖由 letmebeok 於 2012-6-26 15:36 發表

唉,咁我想問邊度可以搵到一d範文黎睇?
  • 學校老師睇下會唔會show d同學好的作品
  • HKEAA sample paper
  • HKEAA practice paper
hope can help you....

引用:
原帖由 yhinz 於 2012-6-26 17:01 發表

噢! so soory 睇錯係歷史科
不過pattern都係大同小異,唔好嬲我
唔緊要,當交流下.....不過文科討論區真係好少人上!
題外話:點解揀歷史ge?

引用:
原帖由 pic5starstar 於 2012-6-27 11:23 AM 發表

唔緊要,當交流下.....不過文科討論區真係好少人上!
題外話:點解揀歷史ge?
又禁錯野

其實我兩科都有 take
不過歷史讀既野比地理科少好多
同埋歷史涉獵既深度冇中史咁多
每個國家都蜻蜓點水,好好讀lor

引用:
原帖由 yhinz 於 2012-6-27 15:30 發表

又禁錯野

其實我兩科都有 take
不過歷史讀既野比地理科少好多
同埋歷史涉獵既深度冇中史咁多
每個國家都蜻蜓點水,好好讀lor
「禁錯」甚麼?

歷史,我們學校沒有開.....

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。