本區搜索:
Yahoo!字典

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 373

1. 支持國民教育

54 (14.48%)

2. 反對國民教育

319 (85.52%)

公投!支持定反對國民教育?

公投!支持定反對國民教育?

廢話少講,您支持定反對國民教育?吳克儉局長話,9萬人上街=得9萬人反對國民教育,其他人支持國民教育!

肯定反對啦e個洗腦教育

完全冇必要推行
只會辛苦大家!!

引用:
原帖由 kitwing1994 於 2012-9-3 01:26 PM 發表
通識初初未又係被人反對 但而家個個都接受到LA..  國民教育我覺得推行好,因為老師應該有能力比正確既價值觀比學生 (當然這科不能計分) 同埋而家D人先係被人洗腦 當一涉及中共 為反而反....
當你從一個整體去睇既時候,你就會明白個班所謂「為反而反」既人既功能
當大陸幾千百萬人都歌頌中共既時候,如果連香港呢一小班「為反而反」既人都消失
得返一班「懶係理性」,自以為「多角度思考」,實情騎場派、無立場、甚至政治冷感既人,情況真係不堪設想。

當你明白呢種思想時,縱使你價值觀上唔認同社民連個種爛仔行為,你都會尊重佢地既存在意義、存在價值
真正令人敬佩的不是天之驕子, 而是努力對抗命運, 不斷向上的弱者.

回覆 21# zonewind 的帖子

咪搞我,你試下放歷史入必修,我肥比你睇,香港學生4科主修已經好慘

引用:
林鄭月娥表示小數人反對並不代表7百萬人民意
真係好無恥

又黎非黑即白!

無視民意

咁都叫小數人!?

路曼曼其脩遠兮 吾將上下而求索

回覆 40# wtc123 的帖子

如果佢覺得唔夠一半就算係少數人既話
請佢下台!!! 佢講得呢句, 姐係無視少數人士, 係社會上既存在
【DSE Maths】中大教育文憑 × 數學系畢業◆助你奪*升Lv~
首次以課題分班,10月開班招生,快d黎睇下~

導師簡介:按此進入

回覆 39# STEVEGARY 的帖子

眼殘

引用:
林鄭月娥8時半會見傳媒
That's now!!! Is anyone watching???

反對國民教育

引用:
原帖由 適者生存 於 2012-9-3 06:54 PM 發表
當你從一個整體去睇既時候,你就會明白個班所謂「為反而反」既人既功能
當大陸幾千百萬人都歌頌中共既時候,如果連香港呢一小班「為反而反」既人都消失
得返一班「懶係理性」,自以為「多角度思考」,實情騎場派、 ...
咁你唔覺得香港人好多都變質左咩?一聽到中共就恐懼,其實咩叫多角度思考??唔通一味批評就係??

林鄭月娥:國民教育應集中教與學防止洗腦

政務司司長林鄭月娥晚上回應反國民教育科的行動,表示德育及國民教育科,不應只集中是否撤回科目,而是應集中教與學的情況,防止任何洗腦式情況出現。

她又重申學校有自主自決權力,決定教材及教學方法,並再次呼籲關注組的家長及學民思潮加入政府的委員會反映意見。

廢!!!

引用:
原帖由 kitwing1994 於 2012-9-3 09:39 PM 發表
咁你唔覺得香港人好多都變質左咩?一聽到中共就恐懼,其實咩叫多角度思考??唔通一味批評就係??
Everyone, please read this link! This is what kitwing1994 has said before!
http://lsforum.net/board/viewthread.php?tid=206490&page=2#pid5058572

引用:
原帖由 kitwing1994 於 2012-9-3 09:39 PM 發表
咁你就要明白, 點解香港人依家一聽到中共就恐懼
我並唔認為香港人只係一味批評, 而好多野都係實實在在咁發生係自己面前
【DSE Maths】中大教育文憑 × 數學系畢業◆助你奪*升Lv~

回覆 48# Simon 的帖子

中共惡行就講近期李旺陽已經係一個經典例子~講洗腦教育既威力,現代就以北韓排第一  毛澤東時代洗腦到洗中國倒退十年

或者唔好講中共惡行啦, 連最基本
胡主席有何貢獻, 我都諗唔到
更何況, 即使胡主席真係有貢獻, 與香港人何干?
如果真係好事既, 我諗唔需要任何教育
好多人都去好願意去知做左咩好事

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。