本區搜索:
Yahoo!字典

[選科諮詢] DSE POLY U MARKETING 難唔難入?

DSE POLY U MARKETING 難唔難入?

因為小女打算揀POLY U MARKETING...
聽身邊既人講POLY U MARKETING好難入唔知道係埋真既呢?@@
見到佢今年收生AVERAGE係16.1
而且有D 中等成績既人都入到@@ 所以就令我D懷疑難唔難入?係埋都好多人揀嫁?仲多過BBA?
定係會好多理科既人揀呢?(因為自己冇讀理科)
雖然佢話明睇重英文同數學。。。
如果中文得3入既機會會唔會危

呢科冇INTERVIEW係埋=NO OFFER嫁啦?

自己唔係幾想揀BBA,因為對會計戈D冇咩興趣。。只想讀MKT
見只係得POLY U有MKT所以就想博下
希望有人解答我既問題:'(:'(

我個FD 2個5其他4入到POLY MARKETING

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2012-10-8 07:49 PM 發表

你當 CityU, BU, CUHK, HKUST, HKU, LU 死架?
唔好笑人啦…

ust 同cityu有mkt,不過第一年學院制,讀好多不同範疇,第二年先分開,要靠校內成績決定選major!有錯請糾正…

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2012-10-8 10:28 PM 發表
CUHK MKT係IBBA入面的一個concentration
BU, HKU, LU都係大類收生
大類收生?系唔系指學院制?HKU BU LU好似唔系學院制!
http://catalogue.jupas.edu.hk/catalogue/j4/programme_information.php?code=hku_programmes

可能我講得唔清楚
知其他學校bba有marketing
但係poly有得整係讀marketing唔洗讀bba
因為整係對marketing有興趣

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2012-10-11 09:23 PM 發表
唔好傻啦

你睇下佢個programme structure先啦
唔答我問題!

入到 bba  刀有媽劇停  讀   唔洗專攻媽劇停一味
咁出路廣好多

p.s. 妳應該自稱 "小妹"  or  "小女子"   唔係  小女
我開頭以為妳幫個女問添  

引用:
原帖由 戴思義 於 2012-10-12 10:53 PM 發表
入到 bba  刀有媽劇停  讀   唔洗專攻媽劇停一味
咁出路廣好多

p.s. 妳應該自稱 "小妹"  or  "小女子"   唔係  小女
我開頭以為妳幫個女問添  
咁用“小弟”系唔系幫我細佬問?本人鐘意用“小弟”呢兩個字!

引用:
原帖由 STEVEGARY 於 2012-10-12 11:50 PM 發表
你個問題好難答喎, 就算係學院收生, 好多時都總有一兩個major分開左...
(e.g. HKU - AC, CUHK - RMS, etc.)
原來如此,多謝!

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。