本區搜索:
Yahoo!字典

[大學升學資訊] 2013 Bachelor Degree Analysis + Suggestion

雖然我明CU今次真係收得低到奇怪
其實因為CU engine有個限制(唔讀M1M2唔比入)累事先咁低
但樓主既然睇好CU升,咁如果升同其餘2大比會邊個比較好?加埋poly同city又會點排好?
HKU engine會跌嗎?UST又會升嗎(今年都收好低,不過又因為收得多人關系)?
雖然升學自己都有D研究…不過收風方面就少條根兒

anyway多謝樓主的資料,期待海外的資料~
如果有埋升學途徑同方法就好…這方面的知識貧乏…

引用:
原帖由 ivan1980 於 2012-11-18 06:19 PM 發表

有D 商科仲有優勢TIM..

有冇eg...
Finance , Quantitative Finance - M2
Risk Management - M1
Economics , Accounting- 算術好 + Logic Thinking

我自已預計成績:
中文 英文 數學(M1) 通識 物理 組合科學 資訊及通訊科技
3       4         5*   5**    3      5*      4                     5

我對商科,科學,工程都有興趣,有咩好揀

引用:
原帖由 074883 於 2012-11-18 06:19 PM 發表
雖然我明CU今次真係收得低到奇怪
其實因為CU engine有個限制(唔讀M1M2唔比入)累事先咁低
但樓主既然睇好CU升,咁如果升同其餘2大比會邊個比較好?加埋poly同city又會點排好?
HKU engine會跌嗎?UST又會升嗎(今年 ...
Generally Speaking,
to Local (Career Prospect)
(Only Considering which uni is good , not admission score)
HKU > HKUST > PolyU (depends) > CUHK >= CityU

2012 Admission Score
HKU > HKUST > CityU > PolyU (excluding Civil Engineering , BD, Mechanical Engineering)  >= CUHK (其實最後三個好近下)

2013 Predicted Admission Score,
HKU > HKUST > CUHK > PolyU (excluding Civil Engineering , BD, Mechanical Engineering) = CityU

但係應該唔會大升,始終讀M1/2 既人數好有限

HKU Engine 普遍覺得會DROP, 我覺得好睇HKU會唔會轉4C+2X咁..一轉就一定係狂DROP (數字上)
HKUST 就真係估唔到,不過都係唔會有大既波幅

引用:
原帖由 PTYJ 於 2012-11-18 06:35 PM 發表
我自已預計成績:
中文 英文 數學(M1) 通識 物理 組合科學 資訊及通訊科技
3       4         5*   5**    3      5*      4                     5

Best 5 Case

btw, M1 5** 全港得10X 人

引用:
原帖由 PTYJ 於 2012-11-18 06:35 PM 發表
我自已預計成績:

core仲衰過m1...

回覆 36# lauhiushing 的帖子

我都係啦
我個FRIEND 都係咁 (Core 5*, M1 5**)

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 04:59 PM 發表 冇Yes.. 做哂成本joint-us 包生仔 (with your own analysis with corrections)老生長談,A1 選aim high .. A2 就要開始stop 啦 CU Language 唔難入,識人45*44 5* 就入到 (English,不過聽佢話基本上 ...
學校淨係公佈左jupas入U率: 54%
真係好一般,唔係特別勁

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 06:59 PM 發表
我都係啦
我個FRIEND 都係咁 (Core 5*, M1 5**)
理論上,m1 2唔系應該難過core咩?m1 2拎5**,core應該都系5**,點會m1 2仲高grade過core...

引用:
原帖由 lauhiushing 於 2012-11-18 07:45 PM 發表
理論上,m1 2唔系應該難過core咩?m1 2拎5**,core應該都系5**,點會m1 2仲高grade過core...
我學校讀m2有7成5 or aboveem35

引用:
原帖由 calvinleeabc 於 2012-11-18 07:49 PM 發表

我學校讀m2有7成5 or above
M2 派 grade 的

引用:
原帖由 calvinleeabc 於 2012-11-18 07:49 PM 發表

我學校讀m2有7成5 or above
呢個正常嘅,讀得m1 2,通常都系數學勁嘅...數學差嘅,早就被人踢走...或者drop m1 2...

引用:
原帖由 kasz 於 2012-11-18 07:29 PM 發表
學校淨係公佈左jupas入U率: 54%
真係好一般,唔係特別勁
對一間band 1 黎講,真係有d weak wor
咁應該機會ok低了

引用:
原帖由 lauhiushing 於 2012-11-18 07:45 PM 發表
你問我問邊個
其實Core 係失手.. A(2)同B得7成分

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 07:52 PM 發表

對一間band 1 黎講,真係有d weak wor
咁應該機會ok低了
band 1 好多死中文有d 4c+2x有3x分但中文2左就

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。