本區搜索:
Yahoo!字典

[大學升學資訊] 2013 Bachelor Degree Analysis + Suggestion

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 04:59 PM 發表

Yes.. 做哂成本joint-us 包生仔 (with your own analysis with corrections)
老生長談,A1 選aim high .. A2 就要開始stop 啦
CU Language 唔難入,識人45*44 5* 就入到 (English,不過聽佢話基本上 ...
一半半啦,listening 好多學校教到成堆毒藥
Why??? em35

同埋英文點溫好???em35 em35 em35

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 05:28 PM 發表

其實我特別係指integrated task 個part

因為e+ 同UE , 出版社既玩法完全唔同

Language 真係好重 近50% (忘了,總之很重很重,沒從前的<10% 那點少)

但係之前D 老師同出版社全部都係重CONTENT,所以D 學生都不其言用positive marking 既strategy ---- copy 左先算,而冇理到language 既重要性

同埋其實integrated task 真係要改好哂D GRAMMAR, STRUCTURE 咁做.. 最好參考下practice paper 個sample essay

英文點溫? Writing 就做下CE D SHORT WRITING ,好有參考作用,有同學因為冇做,就成PART 空左... 不過都有3... ESSAY 就practice makes perfect

reading 就真係靠底子,speaking 就執生啦 ,如果你讀開emi, 你會發覺d 對手既水平好唔同,不過speaking d 考官都俾分俾得ok 一致 (i only mean English Language, not Chinese Language)
其實integrated task language個部分
係咪要好似writing咁 爆番d sentence structure, vocab?
定grammer岩就夠?
學校老師真係成日叫人數point  
但我次次都差好多point... 多數係因為抄唔切錄音d content
其實用sentence structure搭救 拉番d language分得唔得

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 05:58 PM 發表

前者
爆字人好難理解你既感受
我DSE 寫到加紙的 (因為搞LANGUAGE 同盡量marker-friendly)
前者 即係爆sentence structure唔理vocab
同埋marker-friendly要點

(好似離左題...)

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 06:05 PM 發表

你當WRITING 咁寫就得 (姐係咩都要)

marker-friendly : 段與段格行是常識吧,我情願加紙 (personally)
其實我仲想問
中學讀全理科
大學想讀商科
追唔追得番?

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 06:17 PM 發表

睇下係咩商科
有D 商科仲有優勢TIM..

不過基本上都追得番
有D 商科仲有優勢TIM..

有冇eg...

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 09:44 PM 發表
我PHY反而LQ 好過MC (我考前一星期最後決定都係去考,結果狂爆 )
其實你點溫PHY架?

引用:
原帖由 kiyiptsang 於 2012-11-18 09:55 PM 發表
我最後係機械人式咁去做PP ,唔理,狂爆狂爆狂爆狂爆
by year/ by topic?
有冇do到al?
諗著學你算

數學, 英文有咩mock好介紹

重要聲明:小卒資訊論壇 是一個公開的學術交流及分享平台。 論壇內所有檔案及內容 都只可作學術交流之用,絕不能用商業用途。 所有會員均須對自己所發表的言論而引起的法律責任負責(包括上傳檔案或連結), 本壇並不擔保該等資料之準確性及可靠性,且概不會就因有關資料之任何不確或遺漏而引致之任何損失或 損害承擔任何責任(不論是否與侵權行為、訂立契約或其他方面有關 ) 。